null Az EFSA értékelte a katechinek biztonságosságát

Az EFSA értékelte a katechinek biztonságosságát

2018. április 23, hétfő

Az EFSA értékelte az étrendből származó zöld tea katechin vegyületek biztonságosságát lehetséges májkárosító hatásuk miatt. A zöld tea forrázatok és hasonló italok általában biztonságosak, ugyanakkor étrend-kiegészítőként szedve a katechin 800 mg/nap, illetve e fölötti mennyiségben egészségügyi aggályokat vethet fel.

A katechinek a zöld teában természetesen is előforduló anyagok; közülük is a leggyakoribb vegyület az epigallokatechin-gallát (EGCG).

Az EFSA azért végezte el a zöld tea katechin értékelést, mert az északi országok által jelentett egyes esetek a zöld tea termékek fogyasztásával összefüggésbe hozható májkárosodásról számoltak be.

A zöld tea forrázatokkal kapcsolatban az EFSA szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy általánosságban semmi jel nem mutat májkárosodásra még azoknál sem, akik nagy mennyiségben fogyasztják. Tehát ezek az italok - ideértve az instant vagy fogyasztásra kész zöld teákat is - biztonságosnak tekinthetők.

A hagyományos zöld tea forrázat fogyasztásából származó EGCG átlagos napi bevitele 90-300 mg. Nagyfogyasztók esetén elérheti a napi 866 mg-ot. A zöld tea katechin tartalmú, általában felnőtteknek szánt étrend-kiegészítőkben a napi EGCG adag ennél jóval magasabb, akár 1000 mg is lehet.

A étrend-kiegészítőkkel bevitt zöld tea kivonatokban lévő katechinek abban is különböznek a zöld tea italok révén elfogyasztottaktól, hogy sokkal koncentráltabban fordulnak elő, valamint egy adagban, éhgyomorra kerülnek bevételre, sőt esetleg összetételük vagy szerkezetük is más.

Az EFSA tanulmány szerint az önkénteseken, orvosi felügyelet mellett végzett vizsgálatok alapján a 800 mg/nap bevitt EGCG mennyiség összefüggésbe hozható a májkárosodás kezdeti tüneteivel. A szakértők a rendelkezésre álló adatok alapján azonban nem tudták meghatározni a biztonságos beviteli mennyiséget, mivel nem volt arra vonatkozó bizonyíték, hogy májkárosodás következett volna be 800 mg/nap EGCG mennyiségnél kevesebb zöld tea tartalmú étrend-kiegészítő adagolása során.

Az EFSA további vizsgálatokra tett javaslatot a katechinek hatásaira vonatkozóan. Ezen kívül javasolta, hogy a termék címkéjén világosabb fogyasztói tájékoztatás jelenjen meg a katechin-tartalom és a lehetséges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Az Európai Bizottság az értékelés alapján fog dönteni a következő lépésekről.

A fentiekkel kapcsolatban további információ az alábbi linken érhető el.

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >