Az általánosan használt antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok még mindig gyakran megtalálhatóak az emberekben és az állatokban
A Salmonella és a Campylobacter általánosan használt antimikrobiális szerekkel szembeni rezisztenciáját gyakran figyelik meg emberekben és állatokban - derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által kiadott jelentésből.
A kritikus fontosságú antimikrobiális szerekkel szembeni egyidejű rezisztenciát azonban általában alacsony szinten észlelték, de azért akadtak kivételek: néhány szalmonellatípus és a Campylobacter coli több országban.
Ugyanakkor számos országban voltak biztató tendenciák, ahol az élelmiszer-termelő állatokból származó baktériumok egyre nagyobb arányban voltak érzékenyek az összes tesztelt antibiotikumra. Emellett a széles spektrumú béta-laktamázokat (ESBL-k) és az AmpC béta-laktamázokat (AmpC) termelő az E. coli előfordulási gyakorisága is csökken.
Az E. coli karbapenemmel szembeni rezisztenciája továbbra is ritka az élelmiszer-termelő állatokban és az emberekben. Mivel a karbapenemek a végső esetben alkalmazott antibiotikumok csoportjába tartoznak, ezért minden olyan megállapítás, amely ezekkel szembeni rezisztenciát mutat a zoonotikus baktériumokban aggodalomra adhat okot. Ezért a karbapenemmel szembeni rezisztenciát folyamatosan ellenőrizni kell.
Az EFSA cikkében több interaktív kommunikációs eszköz is elérhető. Az egyik adatvizualizációs eszköz például 2020-ban és 2021-ben mutatja be az emberek, az állatok és az élelmiszerek rezisztenciaszintjét országonkénti bontásban.
https://www.efsa.europa.eu/hu/news/bacteria-resistant-commonly-used-antimicrobials-still-frequently-found-humans-and-animals?etrans=hu