null Állattartók és szoftverfejlesztőik, figyelem! Interfész készül az antibiotikum felhasználási adatok elektronikus benyújtásához

Állattartók és szoftverfejlesztőik, figyelem! Interfész készül az antibiotikum felhasználási adatok elektronikus benyújtásához

2023. június 9, péntek

A Nébih hamarosan az antibiotikum felhasználási adatok elektronikus benyújtását is lehetővé teszi interfészen keresztül. A fejlesztés révén a felhasználók az adatokat közvetlenül beküldhetik az állattartó telepi szoftverekből. A telepirányítási szoftverfejlesztők a Nébih API szolgáltatás oldalon elérhető dokumentáció alapján végezhetik el saját rendszereikben a szükséges fejlesztéseket.

Az élelmiszertermelő állatok kezelésére használt antibiotikum tartalmú készítmények felhasznált mennyiségét eddig csak közvetlenül a Nébih szakrendszerébe tölthették fel az érintettek. Azonban a mostani fejlesztéssel az interfészen keresztül történő adatszolgáltatást is elérhetővé teszi a hivatal, ami az adminisztrációs terhek további jelentős csökkenését jelenti. 

A most közzétett fejlesztői dokumentum az antibiotikum felhasználási adatok és a Nébih adatbázisában lévő gyógyszertörzskönyv olvasására szolgáló műveletek leírását tartalmazza. Az API-hoz történő kapcsolódás előfeltétele a „csatlakozási kérelem” formanyomtatvány beküldése, ami – az interfész részletes dokumentációjával együtt – a Nébih API szolgáltatás oldalon érhető el. A közvetlen adatbeküldés lehetőségét biztosító fejlesztés során a Nébih először a tesztrendszerhez ad hozzáférést. A teszteléshez szükséges API tokent, valamint a tesztfelhasználókhoz tartozó tokent a kitöltött „csatlakozási kérelem” nyomtatvány beküldése után kapják meg a felhasználók. Az éles rendszerhez szükséges hozzáférés megadására a sikeres tesztidőszakot követően kerülhet sor. 

A tesztelésre és a csatlakozásra a tervek szerint 2023. június 15-től nyílik lehetőség. A fejlesztők számára készített útmutató (developer's guide) azonban már elérhető a hivatal API szolgáltatás aloldalán
 


Friss hírek

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >