null A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság

A tavaszi élelmiszerellenőrzés első félidejének mérlege: kevesebb súlyos jogsértés és bírság
2019. április 16., kedd

A Húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 Ft összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. Az idei vizsgálatsorozat kedvező tapasztalata, hogy az eddig eredmények alapján javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége.

Amint arról korábban hírt adtunk, 2019-ben március 25-től április 22-ig zajlik hazánkban a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése. A hagyományos tavaszi vizsgálatot az AM rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le.

A kiterjedt ellenőrzés-sorozat középpontjában a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyek állnak. A közelgő ünnepre való tekintettel kiemelt figyelem irányul a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményekre, különösen a sonkafélékre, továbbá a tojásra, a primőr, főként a gyorsan romló zöldségekre és gyümölcsökre, a húsvéti édességekre és az alkoholos italokra.

A szezonális ellenőrzés első időszakában 1.913 létesítményt kerestek fel a hatósági szakemberek. Ez alatt – a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent (4.765.180 Ft). Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség.

Az összes ellenőrzést alapul véve eddig az előző évhez képest némileg kevesebb higiéniai hiányosság (3,3%) fordult elő, több probléma akadt azonban a termékek nyomon követhetőségével (3,2%), melyet elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek. A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a megvizsgált 9.994 hazai és külföldi tételből 173 esetében (1,7%) volt szükség erre az intézkedésre, értékük meghaladja az 1 millió forintot.

Az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata és az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének hozadéka, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége. Mindez azon célunk megvalósulása felé mutat, miszerint a kormány az ünnepek idején is garantálni szeretné, hogy kiváló minőségű, biztonságos, egészséges és mindenekelőtt hazai élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a félidős eredmények értékelésekor.

A 2019. évi tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a húsvéti ünnepek végéig, április 22-ig tart.

Kapcsolódó anyagok:
Tavaszi szezonális ellenőrzés (2019) eredményei - részjelentés

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

Gümőkór egy Veszprém megyei húsmarhaállományban
2021. június 14., hétfő

Gümőkór egy Veszprém megyei húsmarhaállományban

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak május végén egy Veszprém megyei állattartó telepen a helyi hatóság és a Nébih szakemberei. A fertőzésre a vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszer vizsgálatai alapján derült fény, melyek azt is szavatolják, hogy fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhet. A fertőzés forrását vizsgáló járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni
2021. június 9., szerda

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni

2021-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével újra meghirdeti az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy megméretnék magukat.

Tovább >