null A magyar agrártárca Brüsszelben is kiállt a magyar méztermelőkért

A magyar agrártárca Brüsszelben is kiállt a magyar méztermelőkért

2015. december 15, kedd

Magyarország kezdeményezte az Európai Unióba importált mézek szigorúbb ellenőrzését és származásuk pontosabb megjelölését a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2015. december 15-i ülésén, Brüsszelben.

A kezdeményezéshez a Visegrádi Négyek hagyományosan jó együttműködésének jegyében csatlakozott Csehország, Lengyelország és Szlovákia is, emellett több más európai tagállam támogatta a célkitűzéseket.

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár határozottan kiállt a hazai méztermelők érdekeiért. Az alacsony minőségű, gyakran hamisított import termékek hatékonyabb kiszűrésére az Európai Bizottság fokozott szerepvállalását kérte.

A silány készítmények feldolgozása „irreális piaci versenyhelyzetet eredményez azok számára, akik magasabb költséggel, minőségi terméket állítanak elő – hangsúlyozta a helyettes államtitkár

A magyar kezdeményezés a komoly hagyományokra visszatekintő magyarországi méztermelés védelme érdekében uniós szinten szigorúbb eredet- és származásjelölési előírásokat sürgetett.

A kezdeményezés angol nyelvű szövege a következő linken érhető el:
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15212-2015-INIT/en/pdf

Forrás: FM Sajtóiroda


Friss hírek

2023. december 1, péntek

A Nébih idén is lehetőséget ad az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők számára az adatok előremenő bejelentésére

Az anyatehéntartás-támogatást igénylő állattartóknak a Nébih idén is segítséget nyújt a támogatás feltételeként megszabott, szaporítási eseményekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésében. Az intézkedés jelentősen könnyíti az állattartók számára a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladataik teljesítését, mindamellett a legegyszerűbben továbbra is a webENAR felületen tehetnek eleget a kötelezettségnek.

Tovább >

2023. december 1, péntek

Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók a maradeknelkul.hu oldalon.

Tovább >