null A magyar agrártárca Brüsszelben is kiállt a magyar méztermelőkért

A magyar agrártárca Brüsszelben is kiállt a magyar méztermelőkért

2015. december 15, kedd

Magyarország kezdeményezte az Európai Unióba importált mézek szigorúbb ellenőrzését és származásuk pontosabb megjelölését a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2015. december 15-i ülésén, Brüsszelben.

A kezdeményezéshez a Visegrádi Négyek hagyományosan jó együttműködésének jegyében csatlakozott Csehország, Lengyelország és Szlovákia is, emellett több más európai tagállam támogatta a célkitűzéseket.

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár határozottan kiállt a hazai méztermelők érdekeiért. Az alacsony minőségű, gyakran hamisított import termékek hatékonyabb kiszűrésére az Európai Bizottság fokozott szerepvállalását kérte.

A silány készítmények feldolgozása „irreális piaci versenyhelyzetet eredményez azok számára, akik magasabb költséggel, minőségi terméket állítanak elő – hangsúlyozta a helyettes államtitkár

A magyar kezdeményezés a komoly hagyományokra visszatekintő magyarországi méztermelés védelme érdekében uniós szinten szigorúbb eredet- és származásjelölési előírásokat sürgetett.

A kezdeményezés angol nyelvű szövege a következő linken érhető el:
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15212-2015-INIT/en/pdf

Forrás: FM Sajtóiroda


Friss hírek

2024. május 29, szerda

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Tovább >

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >