null Veszprém megye – 71. számú vizsgálat – Kastélykert Körzeti Óvoda, Ficánka Tagóvoda Tálalókonyha - Veszprém

Veszprém megye – 71. számú vizsgálat – Kastélykert Körzeti Óvoda, Ficánka Tagóvoda Tálalókonyha - Veszprém

Veszprém megye – 71. számú vizsgálat – Kastélykert Körzeti Óvoda, Ficánka Tagóvoda Tálalókonyha - Veszprém

71. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Kastélykert Körzeti Óvoda, Ficánka Tagóvoda Tálalókonyha
(8200 Veszprém, Kenderföld u. 47.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,6

 

Menü: Hamisgomba leves, Karalábéfőzelék, Natúr szelet, Kenyér

 

 

Mintavétel ideje: 2017. december 4.

Mintavételi alap :  43 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás

Főzőkonyha: Veszprémi Kastélykert Körzeti Óvoda
(8200 Veszprém, Kastélykert u.6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

Hamis gombaleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárga színű leves felületén nagyobb mennyiségű, narancs-piros színű zsíradék-cseppek és zöld fűszernövény darabkák úsznak.A levesben hullámos felületű sárgarépahasábok, néhány karalábé és petrezselyem hasáb, kevés törmelékes karfiolrózsa, fél kelbimbó darab, arányos mennyiségű törtfehér színű reszelttészta található.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen híg, a zöldségek túlfőttek. A levesbetét túlfőtt, elpuhult.
Illat: Pirított fokhagymás rántás illata dominál, a zöldségek illata gyengén érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Összhatásában kevésbé ízletes, zsíros, rántásos, fűszerszegény, üres ízű. A só ízfokozó hatása nem érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karalábéfőzelék, Natúr szelet, sült kenyér (2 dl  + 7 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Sárgás- törtfehér színű főzelékalapban közel azonos méretű karalábé darabok, zöld fűszernövény darabkák találhatók. A főzelék felületén fehér sűrítőanyag cseppek és nagyobb mennyiségű zsiradék csepp látható. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya nem megfelelő a karalábédarabok főzelékalaphoz viszonyított mennyisége kevés. A hússzelet világosbarna színű, egyenletes, kb. 0,5 cm vastagságú. Szabadon vetett kenyérből vágott kenyérszelet felső héja aranybarna, alsó héja barnára sült, a bélzet világosbarna színű.
Állomány:

A főzelékalap hígabb, a karalábédarabok kissé túlfőttek, a sűrítőanyagként használt tejtermék csomós.

A hússzelet kellően puha, jellegének megfelelő. A kenyér jól lazított, csomómentes, szájban rágáskor kissé tapad.

Illat:

A főzelékalap és a karalábé illata harmonikus. A hús illata sült húsra jellemző, tiszta. A kenyér jellegzetesen aromás, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes.

Íz:
A főzelék aromás, telt ízű, a hússzelet fűszerszegény, natúr ízű, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A kenyér kevésbé aromás. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Hamis gombaleves
Só 0,13 kg

Delikát 0,037 kg
Tojás 4 db
Vöröshagyma 0,5 kg
Liszt 0,2 kg
Vegyeszöldség mirelit 3,1 kg
Étolaj 0,4 l
Petrezselyemzöld mirelit 0,08 kg
Fűszerpaprika 0,04 kg
 

Natúr szelet
Sertés karaj 7,3 kg
Olaj 1,3 l
Só 0,07 kg
Tört bors
Liszt 0,4 kg

Karalábéfőzelék
Karalábékocka mirelit 13 kg
Tej 1,5 % 1 l
Só 0,23 kg
Liszt 0,98 kg
Delikát 0,13 kg
Olaj 0,8 l
Tejföl 1,7 l


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >