Veszprém megye – 71. számú vizsgálat – Kastélykert Körzeti Óvoda, Ficánka Tagóvoda Tálalókonyha - Veszprém
Veszprém megye – 71. számú vizsgálat – Kastélykert Körzeti Óvoda, Ficánka Tagóvoda Tálalókonyha - Veszprém
71. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Kastélykert Körzeti Óvoda, Ficánka Tagóvoda Tálalókonyha
(8200 Veszprém, Kenderföld u. 47.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,6 |
Menü: Hamisgomba leves, Karalábéfőzelék, Natúr szelet, Kenyér
Mintavétel ideje: 2017. december 4.
Mintavételi alap : 43 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás
Főzőkonyha: Veszprémi Kastélykert Körzeti Óvoda
(8200 Veszprém, Kastélykert u.6.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Hamis gombaleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárga színű leves felületén nagyobb mennyiségű, narancs-piros színű zsíradék-cseppek és zöld fűszernövény darabkák úsznak.A levesben hullámos felületű sárgarépahasábok, néhány karalábé és petrezselyem hasáb, kevés törmelékes karfiolrózsa, fél kelbimbó darab, arányos mennyiségű törtfehér színű reszelttészta található. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen híg, a zöldségek túlfőttek. A levesbetét túlfőtt, elpuhult. |
Illat: | Pirított fokhagymás rántás illata dominál, a zöldségek illata gyengén érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Összhatásában kevésbé ízletes, zsíros, rántásos, fűszerszegény, üres ízű. A só ízfokozó hatása nem érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Karalábéfőzelék, Natúr szelet, sült kenyér (2 dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Sárgás- törtfehér színű főzelékalapban közel azonos méretű karalábé darabok, zöld fűszernövény darabkák találhatók. A főzelék felületén fehér sűrítőanyag cseppek és nagyobb mennyiségű zsiradék csepp látható. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya nem megfelelő a karalábédarabok főzelékalaphoz viszonyított mennyisége kevés. A hússzelet világosbarna színű, egyenletes, kb. 0,5 cm vastagságú. Szabadon vetett kenyérből vágott kenyérszelet felső héja aranybarna, alsó héja barnára sült, a bélzet világosbarna színű. |
Állomány: |
A főzelékalap hígabb, a karalábédarabok kissé túlfőttek, a sűrítőanyagként használt tejtermék csomós. A hússzelet kellően puha, jellegének megfelelő. A kenyér jól lazított, csomómentes, szájban rágáskor kissé tapad. |
Illat: |
A főzelékalap és a karalábé illata harmonikus. A hús illata sült húsra jellemző, tiszta. A kenyér jellegzetesen aromás, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék aromás, telt ízű, a hússzelet fűszerszegény, natúr ízű, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A kenyér kevésbé aromás. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :
Hamis gombaleves
Só 0,13 kg
Delikát 0,037 kg
Tojás 4 db
Vöröshagyma 0,5 kg
Liszt 0,2 kg
Vegyeszöldség mirelit 3,1 kg
Étolaj 0,4 l
Petrezselyemzöld mirelit 0,08 kg
Fűszerpaprika 0,04 kg
Natúr szelet
Sertés karaj 7,3 kg
Olaj 1,3 l
Só 0,07 kg
Tört bors
Liszt 0,4 kg
Karalábéfőzelék
Karalábékocka mirelit 13 kg
Tej 1,5 % 1 l
Só 0,23 kg
Liszt 0,98 kg
Delikát 0,13 kg
Olaj 0,8 l
Tejföl 1,7 l