null Veszprém megye- 13. vizsgálat - Zirc - Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium

Veszprém megye- 13. vizsgálat - Zirc - Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium

Veszprém megye- 13. vizsgálat - Zirc - Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium

13. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium (8420 Zirc, Alkotmány u. 16.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Erőleves, Kelkáposzta főzelék, Sertéspörkölt, Kenyér

Mintavétel ideje: 2013. április 24.
Napi adag: 330 adag/ebéd

Főzőkonyha: Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium


Részletes érzékszervi minősítés:

Erőleves (0,5 l/adag)

Külső megjelenés:

 Aranysárga színű lében kellő mennyiségű sárgarépa és fehérrépa kocka, törtfehér színű cérnametélt látható. Tetején apróra vágott zöldfűszer darabok.

Állomány:

A lé jellegzetesen hígan folyó, áttetsző, a zöldségek és a cérnametélt kellően átfőttek.

Illat:

 Jellegzetes, de kissé gyengén aromás. Idegen szagtól mentes.

Íz:

 Sós, erőlevesre kevésbé jellemző, az ételízesítő íze dominál, kissé üres, kevésbé aromás.

Részletes összetétel:

  • csonterő
  • sárgarépa kocka,
  • gyökér kocka
  • delikát [jódozott só, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-guanilát, dinátrium-inozinát]
  • szárított zöldségfélék,
  • kukoricakeményítő,
  • növényi olaj,
  • fűszerek,
  • feketebors aroma,
  • színezék (riboflavin)]
  • cérnametélt

Kelkáposzta főzelék (0,5 l/adag)

Külső megjelenés:

 Világos barnás-sárga színű sűrű lében apróra vágott kelkáposzta darabok, különböző hosszúságúra vágott burgonya hasábok, zöldes-barna színű fűszerdarabok. Tetején apró narancsos színű zsiradékcseppek.

Állomány:

 A főzelékalap kellően sűrű, csomómentes, a kelkáposzta és a burgonya megfelelően főttek.

Illat:

 Jellegzetes, intenzív, kelkáposzta illat. Idegen szagtól mentes.

Íz:

 Jellegzetes, de túlsózott. Csökkent élvezeti értékű.

Részletes összetétel:

  • kelkáposzta
  • étolaj
  • őrölt kömény
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • liszt
  • burgonya
  • őrölt majoranna

Sertéspörkölt (7-8 dkg)

Külső megjelenés:

 Pirospaprikától színezett narancssárgás-pirosas színű alapban kellő mennyiségű, különböző méretűre vágott, barna színű húskockák találhatók.

Állomány:

 A pörkölt alap a jellegzetesnél kissé hígabb, a húskockák kissé puhák, nem rágósak.

Illat:

 Kellemes, harmonikus, fűszeres, hagymás-paprikás illatú. Idegen szagtól mentes.

Íz:

 Kellemesen fűszeres, de a sós íz a meghatározó. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • sertés lapocka
  • lecsó
  • vöröshagyma
  • étolaj
  • pirospaprika
  • fokhagyma
  • őrölt kömény
  • őrölt bors

Kenyér (szelet)

Külső megjelenés:

 Egy darab, formában sült kenyér szelet. A felső héj aranysárga színű, az alsó héj világossrága, a bélzet törtfehér.

Állomány:

 Kevésbé jól lazított, néhány kisebb-nagyobb légüreget tartalmaz, csomómentes. Rágáskor kissé tapad.

Illat:

 Jellegzetes, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes.

Íz:

 Jellegzetes, de kissé aromaszegény. Idegen íztől mentes.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >