Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról
Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely hatást gyakorol a látásra, a bőrre, szövetekre, csontokra, immunrendszerre. Az A-vitamin megtalálható belsőségekben és különféle gyümölcsökben, zöldségekben, a szervezet is termeli, de ipari úton is előállítható.
Takarmányozási célból az A-vitamin, mint adalékanyag valamennyi állatfaj esetében alkalmazható. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az A-vitamin hiánya, illetve túladagolása egyaránt betegségekhez vezethet.
A túladagolás jelent nagyobb veszélyt, ezért az Európai Bizottság a takarmányok A-vitamin tartalmának felső határértékét jogszabályban állapítja meg. A kérdést szabályozó 2015/724 bizottsági (EU) végrehajtási rendelet, mely a retinil-acetát, a retinil-palmitát és a retinil-propionát valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről szól az alábbi linken érhető el.
A jogszabály jelentős csökkentést határoz meg a korábbiakban alkalmazható maximális A-vitamin szintekhez képest. Tekintettel a korábbi szabályozásnak megfelelően legyártott és még készleten lévő tételek forgalmazhatóságára a rendelet végrehajtására átmeneti időszak került megállapításra.
Felhívjuk a vállalkozások figyelmét a jogszabály maradéktalan betartására, különös tekintettel a rendeletben szereplő határidők alkalmazására.
Az illetékes hatóság a jogszabályban foglaltak szerinti határidőkre figyelemmel fogja ellenőrzéseit lefolytatni.