null Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról

Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról

2016. április 22, péntek

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely hatást gyakorol a látásra, a bőrre, szövetekre, csontokra, immunrendszerre. Az A-vitamin megtalálható belsőségekben és különféle gyümölcsökben, zöldségekben, a szervezet is termeli, de ipari úton is előállítható.

Takarmányozási célból az A-vitamin, mint adalékanyag valamennyi állatfaj esetében alkalmazható. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az A-vitamin hiánya, illetve túladagolása egyaránt betegségekhez vezethet.

A túladagolás jelent nagyobb veszélyt, ezért az Európai Bizottság a takarmányok A-vitamin tartalmának felső határértékét jogszabályban állapítja meg. A kérdést szabályozó 2015/724 bizottsági (EU) végrehajtási rendelet, mely a retinil-acetát, a retinil-palmitát és a retinil-propionát valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről szól az alábbi linken érhető el.

A jogszabály jelentős csökkentést határoz meg a korábbiakban alkalmazható maximális A-vitamin szintekhez képest. Tekintettel a korábbi szabályozásnak megfelelően legyártott és még készleten lévő tételek forgalmazhatóságára a rendelet végrehajtására átmeneti időszak került megállapításra.

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét a jogszabály maradéktalan betartására, különös tekintettel a rendeletben szereplő határidők alkalmazására.

Az illetékes hatóság a jogszabályban foglaltak szerinti határidőkre figyelemmel fogja ellenőrzéseit lefolytatni.


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >