null Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról

Tájékoztatás a takarmányok A-vitamin tartalmának jogszabályi változásáról

2016. április 22, péntek

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely hatást gyakorol a látásra, a bőrre, szövetekre, csontokra, immunrendszerre. Az A-vitamin megtalálható belsőségekben és különféle gyümölcsökben, zöldségekben, a szervezet is termeli, de ipari úton is előállítható.

Takarmányozási célból az A-vitamin, mint adalékanyag valamennyi állatfaj esetében alkalmazható. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az A-vitamin hiánya, illetve túladagolása egyaránt betegségekhez vezethet.

A túladagolás jelent nagyobb veszélyt, ezért az Európai Bizottság a takarmányok A-vitamin tartalmának felső határértékét jogszabályban állapítja meg. A kérdést szabályozó 2015/724 bizottsági (EU) végrehajtási rendelet, mely a retinil-acetát, a retinil-palmitát és a retinil-propionát valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezéséről szól az alábbi linken érhető el.

A jogszabály jelentős csökkentést határoz meg a korábbiakban alkalmazható maximális A-vitamin szintekhez képest. Tekintettel a korábbi szabályozásnak megfelelően legyártott és még készleten lévő tételek forgalmazhatóságára a rendelet végrehajtására átmeneti időszak került megállapításra.

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét a jogszabály maradéktalan betartására, különös tekintettel a rendeletben szereplő határidők alkalmazására.

Az illetékes hatóság a jogszabályban foglaltak szerinti határidőkre figyelemmel fogja ellenőrzéseit lefolytatni.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >