null Szalmonellával szennyezett őrölt köményt vont ki a hatóság

Szalmonellával szennyezett őrölt köményt vont ki a hatóság

2016. április 8, péntek

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás szerint szalmonella szennyezettség miatt indiai származású őrölt köményt vontak ki a forgalomból az EU több tagállamában. A szennyezett fűszerből Magyarországra is szállítottak egy német nagykereskedőn keresztül.

Az érintett tétel – eredeti megnevezése: Ground Cumin Jeera Powder – TRS márkanévvel 100 g-os kiszerelésben került forgalomba, 2017-12-31 azonosítóval.

A hatóság a riasztásban érintett vállalkozásoknál haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

A szalmonelláról

A szalmonella baktériumok – alapos hőkezelés hiányában – fertőző megbetegedést, szalmonellózist okozhatnak.

A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra) környezeti hőmérsékleten vagy langyos helyen (8-45 °C között) történő tárolás során fordulhat elő. Az alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, a hűtőtárolási javaslatok betartása pedig jelentősen lelassítja szaporodásukat.

Kapcsolódó anyagok:
Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >