Pest megye – 55. számú vizsgálat – Nagykátai Város Napközi Otthonos Óvoda IV. telephely B Tálalókonyha
Pest megye – 55. számú vizsgálat – Nagykátai Város Napközi Otthonos Óvoda IV. telephely B Tálalókonyha
55. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Nagykátai Város Napközi Otthonos Óvoda IV. telephely B Tálalókonyha
(2760 Nagykáta, Dózsa György u. 24.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 12,2 pont |
Menü: Csurgatott tojásleves, Zöldbabfőzelék natúr sertésszelettel,
Málnás-étcsokoládés zabszelet
Mintavétel ideje: 2017. október 26.
Mintavételi alap : 32 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2,5-5,5 év
Főzőkonyha: Gyermekélelmezési Konyha
(2760 Nagykáta, Czakó András u. 1.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csurgatott tojásleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától barnás színárnyalatúra színezett, opálos lében törtfehér színű tojásfoszlányok láthatók az alapléhez képest megfelelő mennyiségben. A leves alján fekete és piros fűszerszemcse, kis mennyiségben zöldfűszerdarab illetve apró méretű paprika és hagymadarabok láthatók. A leves tetején nagy mennyiségű narancsos zsiradék látható. |
Állomány: | Az alaplé megfelelő sűrűségű, csomómentes, nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz, így zsíros érzetű. A csurgatott tojásfoszlányok puhára főttek, laza szerkezetűek, kissé szétázottak. |
Illat: | A pirospaprika illata mellett a rántás illata dominál, a tojás illata nem érződik elég intenzíven. Idegen illattól mentes. |
Íz: | Üres ízű, a nagy mennyiségű zsiradék miatt kevésbé élvezhető ízű. Nem friss érzetű, a só ízfokozó hatása nem érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Zöldbabfőzelék natúr sertésszelettel (2 dl + 8 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A vajszínű főzelékalap tetején pirospaprikától narancsosra színezett zsiradékcseppek gyöngyöznek megfelelő mennyiségben, benne 1,5-2 cm-es méretűre vágott sárgás színű zöldbab látható. 1 db kb. 1-2 mm vastagságú 5x 5 cm-es jellemző formájú hússzelet felületén lisztbevonat látszik kisebb pirítási részekkel. Felülete pirult, alsó része főtt jellegű. |
Állomány: | A főzelék sűrűsége hígabb, a zöldbab nem főtt meg megfelelően és egyenletesen, kissé nyers érzetű. A hús kellően puha, átsült, de inkább főtt jellegű. |
Illat: | A főzelék jellegzetes illatú, enyhén savanykás, a rántás illata is érezhető. A hús inkább főtt húsra emlékeztető illatú, a liszt illata is érezhető. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A zöldbabfőzelék kissé üres ízű, nem friss érzetű, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. A hús íztelen. Idegen íztől mentes. |
Málnás-étcsokoládés zabszelet
Külső megjelenés: | 1 db 90 x 15x 30 mm-es hasáb alakú, jellemző gabonaszemekből, puffasztott gabonából álló, piros színű szárított gyümölcsdarabokat tartalmazó, kakaóporral barnásra színezett szelet. Szabályos alakú, nem sérült, fényes felületű. |
Állomány: | Jellegzetes, roppanós, ragacsos, kissé szájpadlásra tapadó. |
Illat: | Édes-gyümölcsös, kissé túlízesített, a málna és a csokoládéra emlékeztető illat túlzó. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Édes-kakaós ízű, harmonikus, de érezhető az gyümölcsaromára emlékeztető íz. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :