null Pest megye – 54. számú vizsgálat – Halászy Károly Általános Iskola Tálalókonyha - Ócsa

Pest megye – 54. számú vizsgálat – Halászy Károly Általános Iskola Tálalókonyha - Ócsa

Pest megye – 54. számú vizsgálat – Halászy Károly Általános Iskola Tálalókonyha - Ócsa

54. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Halászy Károly Általános Iskola Tálalókonyha
(2364 Ócsa, Bajcsy Zsilinszky u. 52.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11,9 pont

 

 

Menü: Erőleves, Gyöngybabfőzelék, fasírt, Alma

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 14.

Mintavételi alap : 442 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

Főzőkonyha: Napsugár Óvoda Főzőkonyha
TS Gastro Kft.
(2364 Ócsa Baross u. 14.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Erőleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Aranysárga színű, átlátszó, nagy mennyiségű zsiradékot tartalmazó alaplében  1-2 mm-es vastagságúra szelt, nem kellően tisztított narancsos sárgarépa karikák, néhány, áttetsző vastagságú laskára szelt, törtfehér színű zellerdarab, törtfehér karalábé és petrezselyemgyökér kockák láthatók. Az alaplében fekete fűszerszemcsék és nagy mennyiségű, nagyobbra szelt, friss, kétféle zöld színű zöldfűszer levéldarab találhatók. A levesbetét vajszínű lúdgégetészta.  A nagy mennyiségű zsiradék és szürkésen elszíneződött nagyméretű zöldfűszer levél darabok kevésbé tetszetős megjelenésűvé teszik a levest.
Állomány: A lé hígan folyó, zsíros, a zöldségek túlnyomórészt megfelelően megfőttek, többségük túl vékonyra szelt, némelyik kissé túlfőtt vagy fás, a levestészta túlfőtt.
Illat: A leves nem az erőlevesre jellemző illatú, a zöldségek illata dominál, kissé üres. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldségek íze dominál, fűszerszegény, zsíros érzetű, üres, nem erőlevesre jellemző ízű, ételízesítőre jellemző íz érezhető, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyöngybabfőzelék, fasírt (2 dl + 7 dkg /adag)

 

 
Külső megjelenés: A pudingszerűen összeállt, sűrű, tejtermékszemcséket tartalmazó világos barnás-narancsos színű főzelékalapban, fehér színű, jellemző formájú bab látható megfelelő mennyiségben. A főzelékalapban pirospaprika és fekete borsszemcsék találhatók.  A fasírt kb 6,5x 4 cm-es, ovális formájú, domború felületű, arany-barnára pirított húspogácsa, aminek alja világosabb színű. Metszésfelülete narancsos színű, főtt húsra emlékeztető, fekete és piros fűszerszemcséket tartalmazó, az összetevők egyenetlenül elkevertek, néhol csomókban összeáll a fűszer (pirospaprika, bors).
Állomány: A főzelék összeállt, darabosan folyik, a sűrítés csomómentes, a bab megfelelő puhaságúra főtt, kissé málló. A fasírt felülete egyenetlenül sült, néhol kemény, ropogós, összetevői egyenetlenül elkevertek, fűszercsomókat tartalmaz.
Illat: A főzeléknél a bab illata dominál, enyhén savanykás, a fasírt kissé zsíros-fűszeres illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelékben a bab és a sűrítéshez használt tejtermék savanykás íze enyhén érezhető, a fasírt nem tiszta ízű, a fűszerezettség túl hangsúlyos, kissé zsíros érzetű. Összhatásában nem harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma

Külső megjelenés: Kb. 6 cm átmérőjű, jellemző alakú, pirosas sárgás színű, szárrészt tartalmazó egészséges alma a gyümölcs.
Állomány: A három mintából két alma jellegének megfelelő, friss, roppanós, hersegős, érett gyümölcsre jellemző állományú, egy alma nem kifejlődött almára jellemző, kevésbé lédús, vastag héjú, masszív.
Illat: A gyümölcsre jellemző, aromás, tiszta alma illatú. Idegen illat nem érződik.
Íz: A három mintából két minta az érett gyümölcsre jellemző, édeskés- savanykás ízű. Egy alma nem a kifejlett almára jellemző, inkább fanyar érzetű. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Erőleves
Sertés fehércsont 8 kg
Olaj 1,4l
Só 0,7 kg
Marhahúslevespor 0,07 kg
Fokhagyma 0,3 kg
Gyökér 4 kg
Karalábé 2 kg
Sárgarépa 6 kg
Vöröshagyma 3 kg
Zeller 2 kg

Gyöngybabfőzelék
Füstölt csemege szalonna 1,8 kg
Olaj 3,7 l
Tejföl 12% 4,4 l
Liszt 6,3 kg
Kristálycukor 0,3 kg
Babérlevél 0,03 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Só 0,5 kg
Ecet 0,3 l
Fokhagyma 0,1 kg
Vöröshagyma 2 kg
Fejtett bab mirelit 29 kg

Fasírt 620db-hoz
Sertéslapocka 29 kg
Olaj 1,8 kg
Tojás 74 kg
Zsemlemorzsa 7,4 kg
Fokhagyma 0,03 kg
Vöröshagyma 4,1 kg
Félbarna kenyér 5,5 kg
Fekete őrölt bors 0,03 kg



 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >