null Pest megye - 25. vizsgálat - Délegyháza - Napsugár Óvoda

Pest megye - 25. vizsgálat - Délegyháza - Napsugár Óvoda

Pest megye - 25. vizsgálat - Délegyháza - Napsugár Óvoda

25. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Napsugár Óvoda (2337 Délegyháza, Árpád u. 6.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Lebbencsleves, finomfőzelék, sült virsli, kenyér, felvágottas zsemle

Mintavétel ideje: 2015. április 14.

Napi adag: 134 adag/ebéd

Főzőkonyha: Napsugár Óvoda (2337 Délegyháza, Árpád u. 6.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencs leves (0,2 l/adag)

Külső megjelenés:

Narancs-piros színű alaplében sok különböző méretű (egész, és töredezett), pirított lebbencstészta, néhány kisebb krumpli kocka, és zöldfűszer foszlányok. Tetején sok piros zsírcsepp, alján színes fűszerszemcsék.

Állomány:

A lé enyhén zavaros, zsíros hatású, a tészta túlfőtt, a krumpli megfelelően puha.

Illat:

Pirospaprika illata dominál, hagymás, „zsíros”.

Íz:

Paprikás, rántásos, ízfokozó íze érezhető.
Üres, jellegtelen, „zsíros”.

 

Finom főzelék, sült virsli (0,2 l + 1 darab/adag)

Külső megjelenés:

Fakó drapp színű, sűrű főzelék alapban mirelit zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó, fehérrépa).
A virsli 10-11 cm hosszú, fakó rózsaszínű, kb. 2 cm átmérőjű húskészítmény.

Állomány:

A főzelék kellően sűrű, csomómentes.

A sárgarépa túlfőtt, kissé széteső. A borsó és a fehérrépa megfelelően puha.

A virsli puha, pépes, rugalmatlan. A sült virslire jellemző „kéreg” nem érezhető. A metszéslapja kissé lyukacsos, néhány kisebb kötőszöveti hártya látható.

Illat:

Főtt sárgarépa illat dominál, enyhén édeskés.

A virsli jellegének megfelelő, kissé gyenge.

Íz:

A sárgarépa és a tejes főzelékalap íze dominál. Édeskés, kissé jellegtelen.
A feltét sós, ízfokozó íze érezhető. Nem sült, inkább főtt virsli érzetét kelti.

 

Kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 2 cm vastag egész szelet kenyér. Bélzete világos, törtfehér, a héja aranysárga, alján sötétbarna égett szemcsék láthatók.

Állomány:

Bélzete jól lazított, több kisebb-nagyobb lyuk látható. Megfelelően átsült, a héja visszapuhult. Kissé száraz.

Illat:

Gabonaillatú, kissé élesztős. Idegen illattól mentes.

Íz:

Kenyérre jellemző, enyhén élesztős, idegen íztől mentes.

 

Uzsonna: Felvágottas zsemle (1 darab/adag)

Külső megjelenés:

Aranysárgára sült, jellegzetes alakú vizes zsemle mindkét fele margarinnal megkenve, benne egy vékony szelet felvágott. A zsemle héja ropogós,”cserepes”. A felvágott metszéslapján rózsaszín húspépben sötétebb rózsaszínű hús- és fehér szalonna szemcsék láthatók mozaikos eloszlásban.

Állomány:

A zsemle friss, ropogós, puha.

A felvágott rugalmasan puha, néhány porcdarabkákat tartalmaz. A margarin szájpadláshoz tapad.

Illat:

Az összetevőkre jellemző, idegen illat nem érezhető.

Íz:

A felvágott íze alig érezhető, a margarin enyhén édeskés íze dominál. A zsemle friss, jellegzetes, tiszta.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Lebbencs leves (10 adag)

bors - 0,001 kg

burgonya - 0,3 kg

fodros nagykocka - 0,08 kg

vöröshagyma - 0,03 kg

petrezselyemzöld - csomó

pirospaprika - 0,003 kg

só - 0,012 kg

szalonna - 0,04 kg

lecsó - 0,03 kg

 

Finomfőzelék (10 adag)

bors - 0,001 kg

finomfőzelék alap - 2 kg

finomliszt - 0,14 kg

napraforgóolaj - 0,06 l

petrezselyemzöld - csomó

só - 0,018 kg

tej - 1 l

 

Uzsonna: Felvágottas zsemle (10 adag)

margarin - 0,15 kg

olasz felvágott - 0,4 kg

zsemle - 10 darab

 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >