null Nógrád megye-38.számú vizsgálat- Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha - Bátonyterenye

Nógrád megye-38.számú vizsgálat- Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha - Bátonyterenye

Nógrád megye-38.számú vizsgálat- Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha - Bátonyterenye

38. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha
(3070 Bátonyterenye, Iskola út 8-10.)


A menü minősítése:

NEM FELELT MEG 4,9 pont

 

 

Menü: Zöldséges rizsleves, Paprikás-tejfölös csirkeragu, rövidcső tészta

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 18.

Mintavételi alap : 260 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 év

Főzőkonyha : TS GASTRO Kft.
(2119 Pécel, Petőfi u. 15.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldséges rizsleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: A piszkos sárga színű zavaros alaplében megbarnult, szecskára vágott sárgarépadarabok, jellemző színű zöldborsószemek, zöld fűszerdarabok és szétfőtt rizstészta látható.  Az étel megjelenése nem tetszetős, állott étel benyomását kelti.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a sárgarépa gumiszerű, állott érzetű, nagyon vékonyra szelt, néhol fás, a borsó túlfőtt, a rizstészta málló, szétfőtt.
Illat: A leves hosszan tárolt zöldségre jellemző, állott illatú.
Íz: A leves íztelen, jellegtelen, nem megfelelően ízesített, a hosszan és helytelenül tárolt zöldségekre jellemző állott íz dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paprikás-tejfölös csirkeragu, rövidcső tészta (0,12 dl + 20 dkg /adag)

Külső megjelenés: Vajszínű, töredezett, zsírtól fénylő, főzés során szétnyílt, 6 cm hosszú csőtészta túlfőtt. A pirospaprikától narancsosra színezett raguban fekete bors és pirospaprika szemcsék, különböző méretűre darabolt , nem megfelelően tisztított húsdarabok, lecsóalapból származó paprika és paradicsomfoszlányok láthatók. A zsiradék kiül a tányér szélére. nem étvágygerjesztő megjelenésű.
Állomány: A híg ragualapban az aránytalanul kevés, aprózott hús puha, de nem megfelelően tisztított, hártyás. A tészta szétfőtt, szétnyílt, málló. Összhatásában zsíros.
Illat: Jellegtelen, a pirospaprika illata dominál, a konzervlecsóra emlékeztető illat enyhén érezhető. Kissé szúrós illat is érezhető. A tészta a szétfőtt, vizes tésztára jellemző illatú.
Íz: A tészta vizes ízű, ázott, a ragu nem megfelelően fűszerezett, a paprika íze dominál, savanykás. Összhatásában zsíros érzetű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad  :

Zöldséges rizsleves
Karalábé 2,1 db
Kelkáposzta 0,42 kg
Fokhagyma 0,035 kg
Petrezselyemzöld csómós 2,1
Rizs 0,35 kg
Zöldborsó mirelit 0,98 kg
Brokkoli mirelit 0,98 kg
Gyökér 1, 54 kg
Vöröshagyma 0,35 kg
Sárgarépa 1, 54 kg
Ételízesítő 0,042 kg
Só 0,14 kg
Sertés fehércsont 7 kg
Karfiol 0,98 kg
Zeller 0,42 kg

Paprikás-tejfölös csirkeragu, rövidcső tészta
Olaj 0,8 l
Csirkecomb filé 6 kg
Kömény, őrölt 0,008 kg
Fekete őrölt bors 0,012 kg
Tejföl 12% 0,8 l
Só 0,12 kg
Vöröshagyma 2 kg
Lecsóalap 1,2 kg
Liszt 0,56 kg
Fűszerpaprika 0,04 kg

 

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >