Komárom-Esztergom megye – 31. számú vizsgálat – Pikantó Mediterrán Étterem Főzőkonyha
Komárom-Esztergom megye – 31. számú vizsgálat – Pikantó Mediterrán Étterem Főzőkonyha
31. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Pikantó Mediterrán Étterem Főzőkonyha
(2890 Tata, Tópart sétány 13.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS |
Menü: Zöldborsókrémleves, Tarhonyás hús, Csemege uborka
Mintavétel ideje: 2017. szeptember 21.
Mintavételi alap : 320 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: középiskolai korosztály
Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető: Pikante Gasztro Kft.
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldborsókrémleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Fakózöld színű alaplében áttört zöldborsó héjak láthatóak. Tetején apró, áttetsző zsírcseppek, alján fűszerszemcsék. Nem tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | Nem krémes, hígan folyó lében a kemény borsóhéjak nehezen szétrághatók, szájpadlásra feltapadnak. Kissé lisztes érzetű. |
Illat: | A borsóhüvely illata érződik, nem harmonikus. |
Íz: | Édeskés, jellegtelen, aromaszegény, kevésbé harmonikus. |
Tarhonyás hús (25 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Pirosparikától barnás-narancspirosra színezett, szabálytalan alakú, eltérő méretű kézi tarhonya keverve nem gondosan tiszított, különböző méretű és alakú húsdarabokkal. Több bőrös, néhány mócsingos darab látható. |
Állomány: | A hús puha, de kissé száraz, jellegzetesen rostos. A tarhonya kellően átfőtt. Összességében száraz érzetű. |
Illat: | A tarhonya pirított illata dominál. Kevésbé aromás, kevésbé fűszeres. |
Íz: | Aromás- és fűszerszegény, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A fűszerpaprika kissé túlpirított íze érződik. Kevésbé harmonikus. |
Csemege uborka (2 db/adag)
Külső megjelenés: | Sötét olajzöld és világosabb zöld színű, eltérő nagyságú savanyított. |
Állomány: | Ress, ropogós. |
Illat: | Savanyú, ecetes, kevésbé fűszeres. |
Íz: | Savanyú- édes, nem harmonikus. Az édesítőszer határozott utóíze érezhető. |
Részletes összetétel/anyaghányad 160 adag :
Zöldborsókrémleves
Rama margarin 1,6 kg
Tej 3,2 l
Tejszín 3,2 l
Őrölt fekete bors 0,016 kg
Liszt 0,9 kg
Ételízesítő 0,32 kg
Gyökér 2,2 kg
Sárgarépa 2,2 kg
Vöröshagyma 0,8 kg
Zeller 0,6 kg
Zöldborsó mirelit 12,8 kg
Tarhonyás hús
Sertés lapocka 13,6 kg
Olaj 1,9 kg
Tarhonya 12,8 kg
Fűszerpaprika 0,5 kg
só 0,6 kg
Fokhagyma 0,06 kg
Vöröshagyma 3,6 kg
Lecsó konzerv 3,2 kg