null Komárom-Esztergom megye – 30. számú vizsgálat – Környei Iskola Főzőkonyha

Komárom-Esztergom megye – 30. számú vizsgálat – Környei Iskola Főzőkonyha

Komárom-Esztergom megye – 30. számú vizsgálat – Környei Iskola Főzőkonyha

30. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Környei Iskola Főzőkonyha
(2851 Környe, Alkotmány utca 5.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI

 

 

Menü: Csontleves tésztával, Meggymártás. Főtthús, Pirított dara

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 22.

Mintavételi alap : 285 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: általános iskolai korosztály

Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető: Környe Község Önkormányzata

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves tésztával (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárga színű híg lében kockára vágott sárga- és fehérrépa, levesbetétként cérnametélt. tetején színtelen zsiradékcseppek.
Állomány: A lé hígan folyó, tiszta átlátszó. A tészta és a zöldségek puhák, de nem túlfőttek.
Illat: Jellegének megfelelő, de kissé gyenge. Tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegének megfelelő, kellemes, de kissé gyengébben aromás. Tiszta, minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meggymártás, főtt hús, pirított dara (2 dl + 5,5 + 15 dkg /adag)

 

 
Külső megjelenés: Mártás: sötét lilás-rózsaszínű mártásban magozott meggyszemek. Kevés apró, fehér, a sűrítésből származó tejfölpötty látható.
A főtt hús jellegzetes szürkés drapp színű, kb. tenyérnyi nagyságú, 0,5 cm vastag szelet. Jól tisztított, nem zsíros, nem mócsingos.
A dara élénk barnás-drapp színű, a pirításból származó sötét barna szemcsékkel tarkítva. Kisebb-nagyobb csomókat tartalmaz.
Állomány: A mártás kellően besűrített, sima, csomómentes. A meggy kissé elpuhult, szétfőtt.
A hús átfőtt, de kissé száraz, enyhén rágós, "rostos".
A dara puha, de kisebb-nagyobb csomókban összeálló.
Illat: A mártás kellemesen édeskés-savanykás, a fahéj és a szegfűszeg illata jól érezhető.
A dara és a hús jellegének megfelelő. tiszta idegen szagtól mentes.
Íz: A mártás kellemes, pikáns, savanykás-édeskés. Ízében a szegfűszeg és a fahéj íze jól érvényesül.
A hús és a dara jellegüknek megfelelő, idegen íztől mentes.
Összhatásában kellemes, ízletes étel, de a hús "rágóssága" kissé ront az élvezeti értéken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Csontleves tésztával
Vegyes csont 7 kg
Levestészta 1,5 kg
Fekete szemes bors 0,01 kg
Őrölt gyömbér 0,01 kg
Só 0,02 kg
Ételízesítő (sómentes) 0,05 kg
Tyúkhúsleves por 0,004 kg
Marhahúsleves por 0,004 kg
Petrezselyem gyökér 1,5 kg
Karalábé 0,2 kg
Kelkáposzta 0,2 kg
Sárgarépa 2,5 kg
Vöröshagyma 0,2 kg
Zeller 0,2 kg

Meggymártás
Meggy mirelit 12 kg
Citromlé 0,2 l
Só 0,04 kg
Szegfűszeg, őrölt 0,03 kg
Tejföl 12%  1,6 kg
Liszt 1,2 kg
Kristálycukor 2kg
Vaníliás cukor 0,15 k
Fahéj, őrölt 0,02 kg

Főtt hús
Sertéscomb 7 kg
Fekete szemes bors 0,001 kg
Szegfűbors 0,001 kg
Só 0,01 kg
Vöröshagyma 0,001 kg

Pirított dara

Búzadara 5 kg
Só 0,1 kg
Olaj 0,5 l
 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >