null Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

Komárom-Esztergom megye - 13. vizsgálat - Tatabánya - Vidámságok Háza Bölcsőde

13. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Vidámságok Háza Bölcsőde (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Karfiolleves, finomfőzelék, vagdalt, hétmagvas kenyér

Mintavétel ideje: 2015. május 14.

Napi adag: 63 adag/ebéd

Főzőkonyha: Müller&Varga Kft. (2800 Tatabánya, Erőmű tér 6.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolleves (0,2 l/adag)

Külső megjelenés:

Drapp színű, híg lében sok karfiol rózsa darab és törmelék, egyenetlenül szeletelt sárgarépa, fehérrépa valamint zöldfűszer levél foszlány látható. Alján fekete és piros fűszerszemcsék, tetején narancssárga zsírcseppek.

Állomány:

A lé hígan folyó, kissé zavaros. A karfiol és a répa enyhén túlfőtt, szájban elomló. A leves tészta betétet nem tartalmaz.

Illat:

Enyhe karfiol illat érezhető. Jellegzetes, kissé aromaszegény.

Íz:

Kevésbé aromás, kellően sós, a sok sárgarépától enyhén édeskés. A karfiol íze érezhető. Összhatása nem teljesen harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

Finomfőzelék, vagdalt (0,2 l, 0,05 kg/adag)

Külső megjelenés:

Sűrű, fehér főzelékalapban sok egyenletesen aprított sárgarépa kocka, kevesebb zöldborsó és petrezselyem levél darab. A vagdalt őzgerinc formában sült, kb. 1cm vastag szelet, domború felülete sötétbarna. Vágási felülete mozaikos, viszonylag sok darált hús, zsemledarabok és fűszerszemcsék láthatók.

Állomány:

A főzelék alap kellő mértékben besűrített, csomómentes. A répa puha, a zöldborsó kissé keményebb.
A vagdalt puha, szájban elomló, szinte pépes. A húsosabb falatok rugalmasabb állagúak.

Illat:

Finomfőzelékre jellemző, a répa édeskés illata intenzívebb a borsó szagánál. Kevésbé fűszeres, aromaszegény, a hús szaga érezhető.

Íz:

A főzelék édeskés ízű. A sárgarépa dominál. A vagdalt, fűszer és aromaszegény. Az áztatott zsemle íze a kelleténél jobban érvényesül. Összhatásában a két gyenge íz kevésbé harmonikus, jellegtelen.

 

Hétmagvas kenyér(fél szelet/adag)

Külső megjelenés:

1db, fél szelet, kb.1,5 cm vastagságú, aranybarna héjú kenyérszelet. Bélzete világosbarna, sok maggal és gabona pehellyel tarkítva.

Állomány:

A héj visszapuhult, elvesztette roppanós frissességét. A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, kellő mértékben átsült.

Illat:

Jellegzetes, kissé savanykás, gyengén élesztő szagú.

Íz:

Gyengén savanykás, a magok íze jól érvényesül. Aromás, zamatos. A héj visszapuhulása miatt kevésbé friss érzetet kelt.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Karfiolleves (10 adag)

sárgarépa – 0,2 kg-

petrezselyemzöld – 0,2 csomó

zellergumó – 0,05 kg-

gyökér – 0,06 kg-

só – 6 gr-

étolaj – 0,04 l-

liszt – 0,04 kg-

karfiol – 0,4 kg-

bors – 0,0003 kg-

fűszerpaprika – 0,003 kg-

vöröshagyma – 0,02 kg-

 

Finomfőzelék (10 adag)

finomfőzelék mirelit – 1,5 kg-

étolaj – 0,04 l-

liszt – 0,1 kg-

kristálycukor – 0,01 kg-

tej 1,5% - 0,8 l-

petrezselymzöld – 0,2 cs-

só – 8 gr-

 

Vagdalt (10 adag)

sertés comb – 0,5 kg-

vöröshagyma – 0,02 kg-

vizes zsemle – 2 db-

só – 8 gr-

bors – 0,0003 kg-

tojás -0,8 db-

étolaj – 0,06 l-

zsemlemorzsa -0,02 kg-

fokhagyma – 0,005 kg-

fűszerpaprika – 0,003 kg-


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. április 30, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.04.30.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >