Jász-Nagykun-Szolnok megye – 56. számú vizsgálat – II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola - Szolnok
Jász-Nagykun-Szolnok megye – 56. számú vizsgálat – II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola - Szolnok
56. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Tálalókonyha
(5000 Szolnok, Rákóczi út 45.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 17,5 |
Menü: irított tarhonyaleves, Tejfölös zöldbabfőzelék, stefánia vagdalt,
Gesztenyés kocka
Mintavétel ideje: 2017. november 15.
Mintavételi alap : 316 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: általános iskola
Főzőkonyha: MB Vagyonkezelő Kft.
(5000 Szolnok, Kőrösi u.43.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Pirított tarhonyaleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Aranysárga, pirosas lében kisebb-nagyobb fodros kocka tészta darabok találhatóak. A tészta enyhén pirított. Nem azonos mértű répadarabok és burgonyadrarabok láthatóak. A leves felületén kisebb olajcseppek vannak. A leves alján őrölt bors szemcsék láthatók. |
Állomány: | Hígan folyó lében kellően átfőtt, de nem ázott tészta, répa és burgonyadarabok vannak. |
Illat: | Kissé jellegzelen, de felismerhető a pirított tészta és a répa illata. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: | Kissé borsos, a pirított tészta íze kevésbé érezhető. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Tejfölös zöldbabfőzelék, sertés vagdalt ( 2dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A főzelék törtfehér színű, egyenletes (kb.: 2-2,5 cm-es) zöldbabdarabok. A stefánia vagdalt barnás-vörös színű, közepén egy ép, szelet tojás látható. |
Állomány: |
A főzelék kellően sűrű, sima állományú, csomómentes, a bab kellően átfőtt. A stefánia vagdalt zsíros daraboktól mentes, kellően átsült, puha, omlós, nem széteső. A tojás szelet nem válik el a hústól. |
Illat: |
A főzelék kissé savanykás. A vagdalt kissé jellegtelen. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék valamint a vagdalt egyaránt kevésbé harmónikus, jellegtelen ízű. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Gesztenyés kocka (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: | Két világos sárga és egy kakaós piskótalap között, fehér krém látható. A tetején cukormáz és gesztenyereszelék. Szabályos téglatest alakú. |
Állomány: | Megfelelően, egyenletesen átsült, nem morzsálódó, homogén tészta. A töltelék csomómentes, homogén, kissé lágy, krémes. A bevonat a tetején egynemű, egyenletes vastagságú. |
Illat: | A tészta jellegzetesen édeskés illatú, a gesztenye illata gyengén érezhető. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: | Nem harmónikus, a cukor és a margarin íze dominál, elnyomja a piskóta és a gesztenye ízét. |
Részletes anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:
Pirított tarhonyaleves
Só 0,1 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Lecsó 2 kg
Burgonya 4 kg
Petrezselyemzöld 0,2 kg
Kiskocka tészta 1 kg
Sárgarépa 2 kg
Petrezselyemgyökér 1 kg
Olaj 0,7 kg
Karalábé 1 kg
Zöldbabfőzelék
Zöldbab 15 kg
Tejföl 12% 2 l
Olaj 0,7 l
Só 0,08 kg
Őrölt bors 0,04 kg
Fokhagyma 0,08 kg
Liszt 1,39 kg
Ecet 0,08 kg
Kristálycukor 0,2 kg
Stefánia vagdalt
Sertés lapocka 6 kg
Tojás 40 db
Só 0,1 kg
Olaj 1 l
Fokhagyma 0,08 kg
Zsemlemorzsa 0,5 kg
Őrölt fekete bors 0,04 kg