Heves megye - 11. vizsgálat - Besenyőtelek - Napköziotthon Tálalókonyha
Heves megye - 11. vizsgálat - Besenyőtelek - Napköziotthon Tálalókonyha
11. számú vizsgálat mintavétel helye (tálalókonyha):
Napköziotthon Tálalókonyha (3373 Besenyőtelek, Jókai u. 1.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem megfelelő |
Menü: Gomba leves, Almaszósz, Tojásropogós, „OKÉ! Rudi natur” Túródesszert Mintavétel ideje: 2014. szeptember 30. Napi adag: 140 adag/ebéd Főzőkonyha: Bóbita Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha (3373 Besenyőtelek, Fő út 108.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Gombaleves (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától enyhén narancs pirosra színezett lében nagyméretű burgonyakockák, durvára vágott gombaszeletek, sárga és fehérrépacsíkok, hagymakockák és némi eperlevéltészta. Tetején narancssárga zsírcseppek, zöld fűszerlevél darabok. Alján fekete fűszerszemcsék. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, zavaros. A gomba jellegzetesen rugalmas. A zöldségek puhák, de nem túlfőttek. A sok zöldségtől tartalmas leves. |
Illat: |
A kellemes gombaillat mellett zöldségek, fűszerek illata érezhető. |
Íz: |
Nem túl sós, kellemesen fűszerezett. Az összetevőktől ízletes, harmonikus ízhatású. Az alkotórészek aránya, állaga mellett kellően érvényesül a gomba intenzívebb aromája, rugalmassága. |
Almaszósz (0,25 l/adag)
Külső megjelenés: |
Drappos-rózsaszín sűrű mártásban, közel azonos méretű, apró kockára vágott, héjától megtisztított, világosbarna alma darabok. A besűrített főzőlében barna fahéjszemcsék és fehér pöttyök láthatók. |
Állomány: |
A szósz viszonylag sűrű, csomómentesen besűrített. Az alma kellően puha, néhány szétfőtt darab látható. |
Illat: |
Fahéj illata dominál. Édeskés, kellemesen aromás. |
Íz: |
Édes, fahéjas. A mártás intenzív íze mellett az alma nem érvényesül. Nem kellően harmonikus. |
Tojásropogós (1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
Édes, fahéjas. A mártás intenzív íze mellett az alma nem érvényesül. Nem kellően harmonikus. |
Állomány: |
A külső pirult réteg kissé ropogós. Belül omlós, puha, nagyobb része áztatott pékáru, az egyéb összetevők többsége apróra vágott, a zöldség foszlányos. |
Illat: |
Gyengén fűszeres, kissé olajos. |
Íz: |
Erősen borsos, nem túl sós. Az áztatott pékáru íze mellett a tojás és a zöldségek jelenléte kevésbé érvényesül. |
Túró desszert (1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
Egy darab, 8 cm hosszú, 1,5 cm átmérőjű, rúd alakú, sötétbarna bevonóba mártott készítmény. Belseje fehér színű, krémszerű. |
Állomány: |
A bevonat roppanós, szájban jól olvadó, sima állagú. A túró töltelék puha, krémes állományú, a túrószemcsék felismerhetőek. |
Illat: |
Csokoládés, vaníliás, túrós illat. Kellemesen aromás. |
Íz: |
Kellemesen vaníliás, enyhén savanykás túrókrém. A bevonóréteg csokoládés, nem túl édes. Összhatása harmonikus, ízletes. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Gombaleves csiperke gomba, burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, vöröshagyma, napraforgó étolaj,s, csemege fűszerpaprika, bors, szárított petrezselyemzöld
Almaszósz almakocka, liszt, tej, tejföl 12 % zsírtartalmú, cukor, só, fahéj
Tojásropogós sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, zsemle, tej, tojás, só, bors
Túródesszert zsírszegény savanyú tej-alvadék (pasztőrözött tej, tejpor, kultúra), 42%, kakaós étbevonómassza min. 36% (cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, emulgeálószer: szójalecitin, aroma), cukor, növényi zsír, módosított kukoricakeményítő, aroma, tartósítószer: kálium-szorbát |