Budapest - 108. vizsgálat - Bene Ferenc Általános Iskola
Budapest - 108. vizsgálat - Bene Ferenc Általános Iskola
108. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Bene Ferenc Általános Iskola (1043 Budapest Munkásotthon u. 3.)
A menü minősítése:
kiválóan |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag |
nem |
Menü: Magyaros burgonya leves, parajfőzelék, fokhagymás sertés aprópecsenye Mintavétel ideje: 2015. február 16. Főzőkonyha: Menzaminta Kft – Hofherr konyha (Budapest Hofherr A. u. 20-22.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Magyaros burgonyaleves (0,25 l/adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikától narancs pirosra színezett, viszonylag sűrű lében különböző méretű és alakú burgonya kockák, sárga-és fehérrépa darabkák. |
Állomány: |
A lé kellően sűrű, a zöldségek megfelelően puhára főttek, a galuska túl puha, átázott. |
Illat: |
Krumplilevesre jellemző, de gyenge. Enyhén paprikás, hagymás, kissé zsíros. |
Íz: |
Kevésbé aromás, gyengén fűszeres. A burgonya és a zöldségek íze érződik. |
Parajfőzelék (0,25 l/adag)
Külső megjelenés: |
Több fehér csomót tartalmazó, fényes felületű, olajzöld színű parajmártás. A sötétebb zöld spenót levélkék jól láthatók. |
Állomány: |
Kellően besűrített, rostos, csomós, májasan szakadó. A kisebb- nagyobb csomók kanállal könnyen szétnyomhatók. |
Illat: |
Gyenge, fűszerszegény, csak a spenót illata érezhető. |
Íz: |
Natúr spenót ízű, fűszertelen, aromaszegény. |
Fokhagymás sertés aprópecsenye (0,15 l/adag)
Külső megjelenés: |
Drappos-narancsos, viszonylag sűrű, zavaros lében nagyon eltérő méretűre (0,5-2,5cm) kockázott húsdarabok. Rosszul tisztított, több zsíros, mócsingos |
Állomány: |
A szaft kellően sűrű, a hús puhára főtt, rosszul tisztított. |
Illat: |
Enyhén fokhagymás, fűszeres. Kissé főtt húsra emlékeztető. |
Íz: |
A fokhagyma íze dominál, gyengén borsos. A hús íze főtt húsra jellemző. |
Félbarna kenyér (0,06 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Kb 1,0 cm vastag 2 fél szelet félbarna kenyér. A héj arany- barnára sült, kissé visszapuhult. A bélzet sárgásfehér színű. |
Állomány: |
A bélzet rugalmasan puha, egyenletesen lazított, néhány apró lyuk látható. Jól átsült. A héj kissé rágós. Nem teljesen friss. |
Illat: |
Enyhén savanykás, kissé élesztős. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemes, tiszta, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Magyaros burgonyaleves (10 adag) füstölt kenyérszalonna – 0,1 kg, étolaj – 0,03 l, tojás -1 db, liszt – 0,12 kg, fűszerpaprika – 0,05kg, só – 0,03kg, burgonya – 0,7kg, tiszt. fokhagyma – 0,02 kg, tiszt. vöröshagyma – 0,2 kg, lecsó, üveges – 0,1 kg
Parajfőzelék (10 adag) étolaj – 0,08 liter, tej 1,5 % - 0,75 liter, liszt – 0,2 kg, ö. fekete bors – 0,002 kg, só – 0,02 kg, tiszt. fokhagyma – 0,025 kg, mirelit parajkrém – 0,75 kg
Fokhagymás sertés aprópecsenye (10 adag) csirkemell filé – 0,6 kg, étolaj – 0,03 liter, liszt – 0,01 kg, ö. fekete bors – 0,001 kg, só – 0,01 kg, tiszt. fokhagyma – 0,005 kg, tiszt. vöröshagyma – 0,15 kg |