null Borsod-Abaúj-Zemplén megye- 22.számú vizsgálat-Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda

Borsod-Abaúj-Zemplén megye- 22.számú vizsgálat-Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda

Borsod-Abaúj-Zemplén megye- 22.számú vizsgálat-Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda

22.számú vizsgálat - Mintavétel helye (főzőkonyha):

Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda (3535 Miskolc, Erdész utca 1.)

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Daragaluska leves, Burgonya főzelék,

vagdalt,

 kenyér  

 

Mintavétel ideje: 2016.03.09.

Napi adag: 310 adag/ebéd

Főzőkonyha: u.a.

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluska leves (2dl/adag)

Külső megjelenés:

A levesalap áttetsző, aranysárga színű, tetején gyöngyöző narancsszínű zsírcseppek és néhány, 1-2 mm nagyságú petrezselyemlevél darab látható. Apró feketebors és pirospaprika fűszerszemcséket tartalmaz. A daragaluska halványsárga, henger alakú, darabolt. Ép és törött szeletel láthatóak. A levesben kellően tisztított zöldségek:kelbimbó fejek, közel azonos nagyságúra vágott sárgarépa- és fehérrépa hasábok és karikák és 2-3 cm-es piros húsú paprika darabok vannak.

Állomány:

A leves hígan folyó, a fűszerszemcsék érezhetőek. A daragaluska egybeálló, kellően főtt. A répa és a kelbimbó egyenletesen átfőtt, puha. A fehérrépa átfőtt, de néhány fás és szivacsszerű állagú darabot találtunk.

Illat:

Jellegzetes, harmonikus. A zöldségek illata kellően érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes zöldségízű, harmonikusan fűszerezett, kellően sós. Idegen ízt nem érezni.

 

Burgonya főzelék (2dl/adag), Vagdalt (10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

A halvány-narancssárga színű főzelékalapban apró, pontszerű piros és fekete fűszerszemcsék és fehér sűrítőanyag cseppek láthatóak. A burgonyadarabok világos sárga színűek, tisztítottak, nem egyforma méretűek és alakúak:kockára és karikára vágott illetve törött darabok láthatóak. A rúd alakú vagdaltból levágott szelet külső kérge sötétbarnára sütött, a metszéslap világosbarna, apró fűszerszemcsékkel színezett, és kenyérdarabokat tartalmaz.

Állomány:

A főzelékalap sűrűn folyó, csomómentes. A burgonya kellően átfőtt, egyenletesen puha.

 

A vagdalt húsrésze kis szemcseméretűre darált, kellően átsült, kissé száraz. Rágási maradék nincs.

Illat:

A főzelék jellegzetes, harmonikus főtt burgonya illatű, idegen szagtól mentes. A vagdalt löncshúsra emlékeztető illatú, kevésbé jellegzetes.

Íz:

A főzelék kissé jellegtelen ízű. Idegen ízt nem érezni. A vagdalt íze löncshúsra emlékeztető. Idegen vagy romlásra utaló ízt nem érezni.

 

kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Egy egész szelet, szabadon vetett kenyérből. A szelet arányosan domború, héja aranysárga színű, egyenletesen sült, fénytelen és cserepes. Bélzete törtfehér színű, nem egyenletesen lazított, üregeket tartalmaz. Idegen anyagot nem tartalmaz.

Állomány:

Kellően átsült, rugalmas szelet, amely nem morzsálódik. Csomómentes, héja kellően kemény, bélzete rugalmas.

Illat:

Harmonikus, jellegzetes, kellemesen savanykás, kellően friss. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Kissé jellegtelen, kissé aromaszegény. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Daragaluska leves

Daragaluska lev.Bet.Por

Sárgarépa

Leveszöldség (mirelit)

Zeller (mirelit)

Delikát-sómentes

Petrezselyemzöld

Bors

Burgonya főzelék

Burgonya

Olaj

Ecet

Babérlevél

Bors

Tyúkhúsleves por

Tejföl 12%

Liszt

Vagdalt

Sertés comb

Kenyér

Tojás

Bors

Fokhagyma

Vöröshagyma

 

 

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >