Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 13. vizsgálat - Mezőcsát - Élelmezési Egység
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 13. vizsgálat - Mezőcsát - Élelmezési Egység
13. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):
Élelmezési Egység (3450 Mezőcsát, Szent István út 3.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag alatti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem megfelelő |
Menü: Korhelyleves, Rántott karfiol, sárgarépás párolt rizs, vegyes vágott savanyú Mintavétel ideje: 2015. március 10. Napi adag: 255 adag/ebéd Főzőkonyha: Mezőcsát Város Önkormányzat (Mezőcsát Hősök tere 1.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Korhelyleves (0,3 l/adag)
Külső megjelenés: |
Sárgás-drapp lében, sok, kissé egyenetlenül szeletelt káposzta csík és élénk rózsaszín sonka kocka, némelyiken zsíros rész látható. Tetején fűszerpaprikától narancs-pirosra színezett zsírcseppek, alján fekete és piros fűszerszemcsék találhatók. Tejföllel besűrített, tetszetős megjelenésű leves. |
Állomány: |
A lé viszonylag hígan folyó. A káposzta állaga éppen jó, kissé ropogós, nem túl puha. A sonka jellegének megfelelően világos erezettel átszőtt, némelyik sárgás-fehér, zsíros széllel borított. Állománya rugalmasan puha, kellően átfőtt. Az összetevőktől sűrű, tartalmas leves. |
Illat: |
Savanykás, tejfölös, enyhén füstölt káposztás illat. Kellemes aromás, harmonikus. |
Íz: |
Kellően sós, kellemesen savanykás. A káposzta, a füstölt hús és a tejföl íze harmonikus összhatást nyújt, melyet a fűszerezés aromája egészít ki. Ízletes zamatos leves. |
Rántott karfiol (2 darab/adag)
Külső megjelenés: |
4 db eltérő méretű karfiolrózsa, egyöntetűen arany-barnára sült panírrétegben. A panírréteg vastagsága közel egyenletesen kb. 2 mm. A karfiolrózsa színe szürkésfehér. Tapintása száraz, nem olajos hatású. |
Állomány: |
A panírréteg kissé visszapuhult. A karfiol kellően átsült. |
Illat: |
A jellegzetes karfiol illat keveredik a gyengén olajos, sült panír szagával. Tiszta idegen szagtól menetes. |
Íz: |
Kellően sós, a karfiol íze domináns, harmonikus ízletes. |
Sárgarépás párolt rizs (0,20 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Szürkésfehér színű, törmelékes rizsszemek, néhány eltérő méretű sárgarépa szelettel díszítve. Felülete matt, fénytelen. A rizs között elvétve világosbarnára elszíneződött, illetve 2-3 db fekete, gyommagra emlékeztető szem található. |
Állomány: |
Száraz, zsiradéktól mentes, pergős rizsszemek. Kisebb csomókba összeálló, melyek villával könnyen szétnyomhatók. A rizs kellően puha, a répa rugalmas. |
Illat: |
Tiszta gabonaillat érezhető a sárgarépa kellemes szaga mellett. |
Íz: |
A rizs kellően sós, tiszta gabona ízű. A sárgarépa kellemesen aromás, jellegzetes. |
Vegyes vágott savanyúság (0,2 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Különböző méretű és alakú káposzta darabok, szecskázott zöld és sárga színű paprika, hagyma, zöldparadicsom. Kisebb mennyiségű pirospaprika, uborka, sárgarépa vékonyra szeletelve. Levet nem tartalmaz. |
Állomány: |
Ropogós, ress állagú zöldségek. A zöldpaprika kemény szívós. |
Illat: |
Erősen savanyú, hagymás, vegyes zöldségekre jellemző, a káposzta illata kiérezhető. Nem teljesen harmonikus. |
Íz: |
Erősen savanyú íze mellett a káposzta íze domináns. A zöld színű paprika kissé kesernyés. Összességében nem kellően harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Korhelyleves (10 adag) tarja – 0,355 kg, füstölt szalonna – 0,078 kg, tejföl 12% - 0,392 l, liszt – 0,118 kg, fejes káposzta – 0,392 kg, savanyú káposzta – 0,314 kg, citromlé – 0,008 l, ő. bors – 0,001 kg, fűszerpaprika – 0,001 kg, só – 0,02 kg, fokhagymakrém – 0,01 kg
Rántott karfiol (10 adag) olaj – 0,392 l, tojás – 5,88 db, liszt – 0,157 kg, zsemlemorzsa – 0,196 kg, karfiol friss – 1,647 kg, só – 0,02 kg
Sárgarépás párolt rizs (10 adag) olaj – 0,039 l, rizs – 0,686 kg, sárgarépa- 0,235 kg, fűszerkeverék – 0,012 kg, só – 0,02 kg
Vegyes vágott savanyú (10 adag) fejes káposzta – 0,588 kg, vöröshagyma – 0,118 kg, paprika – 0,157 kg, répa – 0,157 kg, ecet – 0,02 l, cukor – 0,008 kg, só – 0,006 kg, Na-benzoát – 0,078 kg, szemes bors – 0,001 kg, fűszerkömény – 0,001 kg |