null Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 11. vizsgálat - Miskolc - Görög Katolikus Általános Iskola

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 11. vizsgálat - Miskolc - Görög Katolikus Általános Iskola

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 11. vizsgálat - Miskolc - Görög Katolikus Általános Iskola

11. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):

Görög Katolikus Közgadasági Szakközépiskola (3527 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 27.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem megfelelő

 

Menü: Majorannás burgonyaleves, aranygaluska, vaníliasodó, körte

Mintavétel ideje: 2015.február 25.

Napi adag: 577 adag/ebéd

Főzőkonyha: Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola (3527 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 27.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Majorannás burgonyaleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

 

Fűszerpaprikától narancspirosra színezett lében, eltérő méretűre vágott, sárgásfehér burgonya kockák és sok apró zöldfűszer-levél darabka látható. Tetején élénkpiros zsírcseppek, alján piros és fekete fűszerszemcsék találhatóak.

Állomány:

 

A lé rántással besűrített, csomómentes. A burgonya puha, kellően átfőtt.

Illat:

 

A rántás szaga domináns, a láthatóan sok fűszer ellenére gyengén érezhető a majoránna illata. Tiszta, idegen szagtól mentes.

Íz:

 

Kellően sós, a majoránna íze nem érvényesül, kissé aromaszegény. Tiszta, idegen íztől mentes.

 

Aranygaluska (0,16-0,18 kg/adag)

Külső megjelenés:

A tészta kisebb-nagyobb méretűre szaggatott, a teteje és az alja aranybarnára sült. A galuskák felületén és a mélyebb illeszkedésekben is apróra darált dió található. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

 

Egyenletesen kelt, lazított, selymes bélzet, jól átsütve. Tetején ropogós kéreg található, melyet beletapadt diós szórat borít.

Illat:

 

A kellemes, édeskés, élesztős kelt tészta illata mellett a diós szórat illata érezhető.

Íz:

 

Az édeskés kelt tészta és a nem túlcukrozott szórat harmonikusan kiegészítik egymást.

 

Vaníliasodó (0,1 l/adag)

Külső megjelenés:

 

 

Fényes, vajsárga színű, egyenletes színeloszlású, sűrűn folyó öntet.

Állomány:

 

 

Lágy, selymes, kellő mértékben besűrített öntet. A sűrítés tojássárgájával történt, a kanálon láthatóak apró, nem zavaró rögök, melyek a tojás jelenlétéről árulkodnak.

Illat:

 

 

Intenzíven vaníliás, tojásos illatú. Kellemesen aromás, harmonikus. Tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

 

Kellően édes, nem túlcukrozott, a vanília és a tojás jelenléte harmonikusan érvényesül. Tiszta, minden idegen íztől mentes.

Körte (1 darab/adag)

Külső megjelenés:

 

 

Közepes méretű, sárgás-barnás színű, egészséges, ép, ütődéstől, sérüléstől mentes. Szépen fejlett, szabályos alakú, kocsányos körte.

Állomány:

 

 

Kemény tapintású, vastag héjú körte. Rágáskor roppanós, friss állományú. Elpuhult, barnult rész a magház körül sem található.

Illat:

 

 

Kissé gyengébben illatos, de tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

 

Kellően érett, édeskés, de az üdítő savasság is jelen van. Harmonikus ízhatású, zamatos gyümölcs.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Majorannás burgonyaleves

burgonya, liszt,étolaj, só, fűszerpaprika, majoranna, vöröshagyma, csökkentett sótartalmú delikát

 

Aranygaluska

tojás, élesztő, tej, margarin, dióbél, porcukor, liszt 

Vaníliasodó

tej, vaniliás cukor, kristálycukor 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >