Békés megye - 17. vizsgálat - Gyula - Göndöcs Benedek Középiskola
Békés megye - 17. vizsgálat - Gyula - Göndöcs Benedek Középiskola
17. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Göndöcs Benedek Középiskola (5700 Gyula, Kossuth u. 26.)
.A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag |
nem |
Menü: Kertészleves, Baconbe tekert pulykamell, párolt rizs, kukorica saláta, kenyér Mintavétel ideje: 2015. március 12. Napi adag: 280 adag/ebéd Főzőkonyha: Göndöcs Benedek Középiskola (5700 Gyula, Kossuth u. 26.) |
|
Részletes érzékszervi minősítés:
Kertészleves (n.a. l/adag)
Külső megjelenés: |
Barnáspiros színű, opálos lében. Jellegzetes színű, darabolt zöldségalkotók: sárgarépa, fehérrépa, valamint gomba szeletkék, és zöldborsószemek, továbbá zöld színű fűszerlevél darabkák vannak egybefőzve. A zöldbab között hosszában szétesett darabkák találhatók. Felületét arányos mennyiségű paprikától pirosas zsiradék díszíti. |
Állomány: |
Leve hígan folyó, a zöldbab kissé elpuhult, a többi alkotórész kellően puha a benne található zöld színű petrezselyem szárdarabkákat kivéve, amelyek kemények maradtak. |
Illat: |
Intenzíven zöldséges, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Harmonikus, gyengén sózott, zöldséges, minden idegen íztől mentes. |
Baconba tekert pulykamell, párolt rizs, kukorica saláta (n.a./adag)
Külső megjelenés: |
A rizsköret csontfehér színű, hosszúkás szemű, pergős, a rizsszemek felülete a zsiradéktól kissé fénylő, zöld színű petrezselyemlevél darabkák díszítik. A kukoricasaláta halvány, sárgásfehér színű szószból és a benne eloszlatott világossárga színű kukoricaszemekből, valamint a zöld petrezselyemlevél darabkákból áll. A hús kb. 11x3 cm nagyságú hústekercs, felületén húsos rész nélküli szalonna szeletkével körbevéve. A hús kívül vörösesbarnára sütött, metszéslapján világos barnás rózsaszínes. Belsejében rózsaszínes felvágott és sárga sajt található feltekert alakban. |
Állomány: |
A rizsszemek között kevésbé átfőtt, kissé kemény, roppanós belsejűek is maradtak. A kukoricasaláta szósza hígabban folyó, a kukoricaszemek puhák, jól rághatók. A hússzelet kellően átsült, belseje puha, felülete kissé kiszáradt, keményebb. |
Illat: |
A rizs illata tiszta, jellegzetes, a kukorica savanykás, tejfölös-majonézes, a hús füstölt szalonnás sült húsra jellemző, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
A rizs jellegzetes, a kukoricasaláta jellegzetes, kukoricás-majonézes, a hústekercs jellegzetes sült húsos, enyhén füstölt, harmonikusan fűszerezett, minden idegen íztől mentes. |
Kenyér (n.a./adag)
Külső megjelenés: |
Négy szelet kenyér, eltérő kenyerekből, kb. 1-2 cm vastagságúra szeletelten. Egy darab, 10x11x1 cm nagyságú, szabadon vetett vekniből szelt, sárgásfehér bélzetű, aranybarna, fényes kissé repedezett héjú fehér kenyér. Két darab kb. 12x9 cm nagyságú és 1 illetve 2 cm vastagságú, formában sültek, világosbarna bélzetűek, sötétbarna, matt, repedezett héjúak. Egy darab halvány drapp színű, magvakkal tarkított bélzetű, formában sült, matt, aranybarna héjú. |
Állomány: |
A fehér kenyér kevésbé egyenletes lazítottságú, néhány nagyobb légbuborékkal, puha, rugalmas. A két egyforma barna kenyérszelet egyenletesen lazított, nyomásra összetapadó, a vékonyabb szelet egyik oldala kissé megszáradt. A magvas kenyérszelet egyenletesen lazított, puha, nyomásra összetapadó. |
Illat: |
Jellegüknek megfelelő, kellemes illatú az összes kenyérszelet. |
Íz: |
A fehér kenyér jellegzetes, tiszta, friss érzetű, a barna kenyér jellegzetes, enyhén savanykás, édeskés, búzacsírára emlékezető ízű, a magvas kenyér harmonikus jellegzetes, friss érzetű. Idegen ízektől mentes valamennyi kenyérszelet. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Kertészleves (10 adag) bors 0,005 kg, finomliszt – 0,1 kg, gomba – 0,1 kg, karfiol – 0,1 kg, saját lecsó – 0,1 kg, olaj – 0,02 l, petrezselyemgyökér – 0,1 kg, sárgarépa 0,1 kg, só – 0,02 kg, vöröshagyma – 0,1 kg, zellergumó – 0,05 kg, mir. zöldbab – 0,2 kg, mir. zöldborsó – 0,2 kg
Baconbe tekert pulykamell, párolt rizs, kukorica saláta (10 adag) citrom – 0,01 kg, tejes kukorica – 0,6 kg, majonéz – 0,1 kg, mustár – 0,01 l, tejföl – 0,1 l, olaj – 0,03 l, ő. bors – 0,01 kg, párizsi, krinolin, szafaládé – 0,2 kg, pulykahús – 0,1 kg, rakotthús – 0,2 kg, só – 0,01 kg, trappista sajt – 0,2 kg, rizs |