null Bács-Kiskun megye- 13. vizsgálat - Kalocsa - Belvárosi Iskola

Bács-Kiskun megye- 13. vizsgálat - Kalocsa - Belvárosi Iskola

Bács-Kiskun megye- 13. vizsgálat - Kalocsa - Belvárosi Iskola

13. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):

Belvárosi Iskola (Kalocsa, Szent István Király u. 13.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem megfelelő

 

Menü: Paradicsomleves, rántott pulykafalatok, petrezselymes újburgonya, uborkasaláta

Mintavétel ideje: 2013.június 26.

Napi adag: 23 adag/ebéd

Főzőkonyha: Kalocsa Menza Kft. (6300 Kalocsa, Kossuth Lajos u. 34-36.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsomleves (3 dl)

Külső megjelenés:

Barnáspiros lében eperszalag tészta van megfőzve, tetején kevés zsiradék gyöngyözik apró cseppekben.

Állomány:

A lé sűrűnfolyó, csomómentes, homogén, a tészta jól átfőtt, nem szétmálló.

Illat:

Paradicsomra jellemző, de kissé gyengébb, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Sűrített paradicsom-készítményekre emlékeztetően kissé fanyar, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • bors
  • búzaliszt
  • kr.cukor
  • étolaj
  • paradicsom püré
  • vöröshagyma
  • zeller
  • levesbetét száraztészta

 

 

Rántott pulykafalatok (9 dkg)

Külső megjelenés:

Három darab, kb. féltenyérnyi, bundával bevont hússzelet. Panírja közel egyenletes világos barnára sütött. A hús vastagsága kb. 3-5 cm-es, színe jellegzetes barnás rózsaszínű.

Állomány:

Jól átsütött, nem zsíros tapintású, nyomásra sem gyöngyöződik, a hús rugalmas.

Illat:

Panírozott, sült húsra jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, enyhén sós, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • búzaliszt
  • étolaj
  • pulykahús (mell)
  • tojás
  • zsemlemorzsa

 

Petrezselymes újburgonya (20 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kissé aprózódott, kockára darabolt újburgonya köret. Felületén kismennyiségű zsiradék és petrezselyemlevél darabkák láthatók. A burgonya jellegzetes világossárga, a petrezselyemzöld kissé fakult árnyalatú.

Állomány:

Jellegzetes, jól átfőzött, kellően puha, néhány darab elaprózódott, illetve kissé összetapadt.

Illat:

Jellegzetes, de a petrezselyem illata kissé gyenge, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, kissé sótlan, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • burgonya
  • étolaj
  • petrezselyemzöld

 

Uborkasaláta (8 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Közel egyenletes vastagságúra szeletelt, hámozott uborka enyhén opálos, halványzöld színű lében. Az uborka zsenge, kismagvú, jellegzetes világos, illetve halványzöld uborkaszínű.

Állomány:

Az uborka zsenge, kismagvú, enyhén puhult, de még ropogós. Leve vízszerű, híganfolyó.

Illat:

Jellegzetes, kellemes ecetes uborka illatú, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, uborkás, a lé ízesítése kissé gyenge, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • ecet (10 %-os)
  • kr.cukor
  • uborka

Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >