null Bács-Kiskun megye- 10. vizsgálat - Kecskemét - Vásárhelyi Pál Általános Iskola

Bács-Kiskun megye- 10. vizsgálat - Kecskemét - Vásárhelyi Pál Általános Iskola

Bács-Kiskun megye- 10. vizsgálat - Kecskemét - Vásárhelyi Pál Általános Iskola

10. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):

Vásárhelyi Pál Általános Iskola (Kecskemét, Alkotmány u. 11.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem megfelelő

 

Menü: Rántott leves, levesgyöngy, frankfurti tokány tésztával, savanyúság

Mintavétel ideje: 2013.június 6.

Napi adag: 653 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hirös Vendéglátó Kft. (6000 Kecskemét, Izsáki út 15.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Rántott leves (2,5 - 3 dl)

Külső megjelenés:

Piros és sárgahúsú paprika-szeletkével és néhány élénkzöld petrezselyemzöld darabkával díszített, narancsospiros opálos lé. Tetején kevés narancsospiros zsírcsepp gyöngyöződik.

Állomány:

Jellegzetes, leve tejnél sűrűbben folyó, homogén, a paprika puhára főtt.

Illat:

Jellegzetes, enyhén köményes, harmonikus, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, tiszta, köményes, rántásos, kissé sós, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • étolaj

  • finomliszt

  • köménymag

  • ételízesítő

  • csemegepaprika

  • babérlevél

 

Levesgyöngy (0,5 dkg)

Külső megjelenés:

Aranybarnára pirított, belül vajszínű, kb. 1 cm átmérőjű levesgyöngy. Közötte kettesével összetepadt 6 db, valamint néhány törött darab látható.

Állomány:

Állaga ropogós, felülete enyhén zsíros érzetű.

Illat:

Kissé gyenge, sült, enyhe zsiradékillat érezhető, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Enyhén olajos, sült tésztaíz érezhető, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

levesgyöngy

 

Frankfurti tokány (1,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Barnáspiros opálos, fűszerszemcsékkel tarkított szaftban vékonyra szeletelt, illetve csíkozott, hús és bőrös virslikarikák vannak megfőzve. A hús felülete paprikától pirosasra színezett, belül barnás rózsaszín, a virsli barnásvörös. Felületén arányos mennyiségű élénkpiros zsiradék látható.

Állomány:

A lé tejnél sűrűbben folyó, homogén, a hús és a virsli kellően átfőtt.

Illat:

A virsli füstaromája érezhető dominálóan, a többi összetevő illata alig érezhető. Minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Az összetevőkre jellemző, kellően sós, kellően fűszerezett, de a virsli füstös aromája túl erős, dominál, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • virsli

  • vöröshagyma

  • fokhagyma

  • étolaj

  • őrölt bors

  • finomliszt

  • tejföl

  • sertés lapocka

 

Főtt tészta (18 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 6-7 cm hosszúságú, és kb. 0,7 cm átmérőjű bordás felületű főtt csőtészta. Színe halványsárga, nagyon apró korpafoltok és kevés zsiradék látható rajta. Egy-két darab hosszában szétvált, törött.

Állomány:

Jellegzetes, puha, kellően átfőtt, nem mászkos, nem tapad össze.

Illat:

Jellegzetes, tiszta, jó illatú, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, kellemes, jóízű, tiszta, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • étolaj

  • 4 tojásos körettészta

 

Savanyúság (5 dkg)

Külső megjelenés:

Négy darab, kb. 7-8 cm hosszúságú, hosszában félbevágott uborka. Héjának színe sötét olajzöld, húsa világosabb zöld.

Állomány:

Kellően puha, de még ropogós.

Illat:

Kevésbé jellemző kovászos uborkára, ecetes, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Kevésbé házias, nem kellően érett-tejsavas, kevésbé jellegzetes, inkább ecetes, nem harmonikus, minden idegen íztől mentes.

 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >