null Zala megye – 54. számú vizsgálat – Zalakomári Napköziotthonos Óvoda

Zala megye – 54. számú vizsgálat – Zalakomári Napköziotthonos Óvoda

Zala megye – 54. számú vizsgálat – Zalakomári Napköziotthonos Óvoda

54. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Zalakomári Napköziotthonos Óvoda
(8751 Zalakomár,  Tavasz u. 17.)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11, 0 pont

 

 

Menü: Tyúkhúsleves, Cukorborsó főzelék juhbeles virslivel,
Alma

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. június 7.

Mintavételi alap : 88 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha:
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tyúkhúsleves (2-2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Az áttetsző sárgás színű, zavaros alaplé tetején nagyobb mennyiségű zsiradék látható. A lében különböző méretű és formájú narancsos sárgarépadarabok, tört fehér fehérrépadarabok, nagyméretű, kevésbé tetszetős megjelenésű, vajszínű bőrrel fedett szürkésfehér csirkehús darabok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. Az alaplében friss petrezselyemzöld-darabok és tört fehér színű kiskagyló-tészta található.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek egy része fás, többségük túlfőtt, a hús kellően megfőtt, puha, a leves zsíros.
Illat: Kissé jellegtelen, a hús és zöldségek illata enyhén érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A fűszerezettség gyenge, kevésbé intenzív, kissé üres ízű. A nagy mennyiségű zsiradék miatt zsíros ízhatású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukorborsó főzelék juhbeles virslivel (2-2,5 dl + 4-9 dkg/adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, zöldessárgás színű főzelékalapban zöld színű zöldborsó látható kissé kevés mennyiségben. A sűrítőanyag csomós, sűrítésből származó tejtermékre utaló fehér szemcsék látszanak. A feltét karikára szeletelt kb 1-1,5 cm átmérőjű barna héjú, rózsaszínes metszésfelületű főtt virsli.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, de sűrítési csomókat, fehér sűrítőanyagból származó szemcséket tartalmaz, a borsó nem egyenletesen főtt át, héja rágási maradékot ad. A virsli megfelelően átfőtt, rugalmas, puha, harapáskor roppanós.
Illat: A főzelék nem jellemző, üres, enyhén kozmás illatú. A virsli jellemző, füstölt illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzeléknél a sűrítőanyag íze dominál, a zöldborsó íze alig érezhető. Kissé édeskés, kissé sós. A feltét ízében a füstölt íz dominál, túlfűszerezett. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Alma

Külső megjelenés: Egy darab 7,5 cm átmérőjű kissé deformált, gömb alakú alma ép, héja zöldessárga színű, néhol pirosas árnyalatba hajló, enyhén pöttyös héjú. Az alma húsa zöldes-fehér.
Állomány Ropogós, lédús, érett, héja kissé kemény, de rágási maradékot nem ad.
Illat: Jellegzetes, édeskés illatú, minden idegen szagtól mentes.
Íz: Fajtájára jellemző, édeskés, kevésbé savanykás, minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 300 adagra vonatkoztatva:

Tyúkhúsleves
Tyúk 18 kg
Sárgarépa 6 kg
Gyökér 3 kg
Levesbetét 5 kg
Só 80 dkg
Bors 1 dkg
Fokhagyma 10 dkg
Zeller 2 dkg

Cukorborsó főzelék
Olaj 2,5 l
Cukorborsó 40 kg
Tejföl 20 l
Liszt 6 kg
Paprika 1 kg

Virsli 30 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >