Zala megye – 54. számú vizsgálat – Zalakomári Napköziotthonos Óvoda
Zala megye – 54. számú vizsgálat – Zalakomári Napköziotthonos Óvoda
54. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Zalakomári Napköziotthonos Óvoda
(8751 Zalakomár, Tavasz u. 17.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 11, 0 pont |
Menü: Tyúkhúsleves, Cukorborsó főzelék juhbeles virslivel,
Alma
Mintavétel ideje: 2017. június 7.
Mintavételi alap : 88 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év
Főzőkonyha:
Részletes érzékszervi minősítés:
Tyúkhúsleves (2-2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az áttetsző sárgás színű, zavaros alaplé tetején nagyobb mennyiségű zsiradék látható. A lében különböző méretű és formájú narancsos sárgarépadarabok, tört fehér fehérrépadarabok, nagyméretű, kevésbé tetszetős megjelenésű, vajszínű bőrrel fedett szürkésfehér csirkehús darabok láthatók megfelelő és arányos mennyiségben. Az alaplében friss petrezselyemzöld-darabok és tört fehér színű kiskagyló-tészta található. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek egy része fás, többségük túlfőtt, a hús kellően megfőtt, puha, a leves zsíros. |
Illat: | Kissé jellegtelen, a hús és zöldségek illata enyhén érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A fűszerezettség gyenge, kevésbé intenzív, kissé üres ízű. A nagy mennyiségű zsiradék miatt zsíros ízhatású. Idegen íztől mentes. |
Cukorborsó főzelék juhbeles virslivel (2-2,5 dl + 4-9 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A jellegzetes sűrűségű, zöldessárgás színű főzelékalapban zöld színű zöldborsó látható kissé kevés mennyiségben. A sűrítőanyag csomós, sűrítésből származó tejtermékre utaló fehér szemcsék látszanak. A feltét karikára szeletelt kb 1-1,5 cm átmérőjű barna héjú, rózsaszínes metszésfelületű főtt virsli. |
Állomány: | A főzelék megfelelő sűrűségű, de sűrítési csomókat, fehér sűrítőanyagból származó szemcséket tartalmaz, a borsó nem egyenletesen főtt át, héja rágási maradékot ad. A virsli megfelelően átfőtt, rugalmas, puha, harapáskor roppanós. |
Illat: | A főzelék nem jellemző, üres, enyhén kozmás illatú. A virsli jellemző, füstölt illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzeléknél a sűrítőanyag íze dominál, a zöldborsó íze alig érezhető. Kissé édeskés, kissé sós. A feltét ízében a füstölt íz dominál, túlfűszerezett. Idegen íztől mentes. |
Alma
Külső megjelenés: | Egy darab 7,5 cm átmérőjű kissé deformált, gömb alakú alma ép, héja zöldessárga színű, néhol pirosas árnyalatba hajló, enyhén pöttyös héjú. Az alma húsa zöldes-fehér. |
Állomány | Ropogós, lédús, érett, héja kissé kemény, de rágási maradékot nem ad. |
Illat: | Jellegzetes, édeskés illatú, minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Fajtájára jellemző, édeskés, kevésbé savanykás, minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 300 adagra vonatkoztatva:
Tyúkhúsleves
Tyúk 18 kg
Sárgarépa 6 kg
Gyökér 3 kg
Levesbetét 5 kg
Só 80 dkg
Bors 1 dkg
Fokhagyma 10 dkg
Zeller 2 dkg
Cukorborsó főzelék
Olaj 2,5 l
Cukorborsó 40 kg
Tejföl 20 l
Liszt 6 kg
Paprika 1 kg
Virsli 30 kg