null Zala megye – 53. számú vizsgálat – Eszteregnye Óvoda Tálalókonyha

Zala megye – 53. számú vizsgálat – Eszteregnye Óvoda Tálalókonyha

Zala megye – 53. számú vizsgálat – Eszteregnye Óvoda Tálalókonyha

53. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Eszteregnye Óvoda Tálalókonyha
(8882 Eszteregnye, Kossuth u. 3.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,6 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Zöldborsófőzelék fasírozottal,
Rauch Baravo Orange narancs nektár

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. május 30.

Mintavételi alap : 16 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha:Becsehely Általános Iskola
(8866 Becsehely, Kossuth út.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Zöldségleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, sárgás színű, tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek. A lében különböző méretű, egyenetlenül kockázott, néhol nem megfelelően tisztított, néhol hibás narancsos sárgarépa és tört fehér színű petrezselyemgyökér-darabok és tört fehér színű copfocska tészta látható arányos és megfelelő mennyiségben.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek puhák, egyenletesen megfőttek.
Illat: Túlnyomóan a sárgarépa és a petrezselyemgyökér illata dominál, a zöldségek és a fűszerek illata harmonikusan érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldségek és a fűszerek íze harmonikusan érezhető. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zöldborsófőzelék fasírozottal (3 dl + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetes sűrűségű, zöldessárgás színű főzelékalapban zöld színű zöldborsó látható megfelelő mennyiségben.

A feltétként tálalt fasírozott kb. 6 cm átmérőjű, gömb alakú, felülete sötétebb arany barnára pirult, belseje világosbarnára sült, metszéslapján látszik, hogy a fűszereloszlás nem egyenletes.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, a sűrítés csomós, a borsó kissé szétfőtt, héja rágási maradékot ad. A megfelelően átsült, feltétként kínált fasírozott apróra darált húsból készült, kellő tömörségű, de a fűszereloszlás nem egyenletes.
Illat: A főzelék jellegzetes, édeskés, a sűrítőanyag illata harmonikusan érezhető. A fasírt illata kevésbé fűszeres, kissé jellegtelen, erősen hagymás. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék jellegzetesen édeskés, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. A vagdalt fűszerszegény, erősen hagymás ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rauch Baravo Orange narancs nektár

Külső megjelenés: Az ivólé barnássárga színű, átlátszatlan folyadék, homogén megjelenésű.
Állomány A lé jellemző sűrűségű, egynemű, homogén.
Illat: Narancs illatára kevésbé jellemző, kevésbé intenzív, édeskés savanykás. Idegen szagtól mentes.
Íz: Narancslére enyhén jellemző, savanykás, fanyar, édesítőszer íze érezhető.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 16 adagra vonatkoztatva:

Zöldségleves
Zellergumó 0,032 kg
Petrezselyemgyökér 0,304 kg
Vöröshagyma 0,096 kg
Só 0,048 kg
Fokhagyma 0,016 kg
Sárgarépa 0,32 kg
Levesbetét 0,128 kg
Ételízesítő sómentes 0,064 kg

Zöldborsófőzelék
Zöldborsó mirelit 1,12 kg
Zöldségzöld 0,11 kg
Búzaliszt 0,4 kg
Ételízesítő só mentes 0,032 kg
Só 0,032 kg
Kristálycukor 0,064 kg
Tejföl 0,8 l

Fasírt
Sertéshús 0,8 kg
Kenyér 0,16 kg
Tojás 4 db
Zsemlemorzsa 0,16 kg
Só 0,032 kg
Őrölt bors 0,16 kg
Csirke fűszersó 0,002 kg
Rama Combi 0,064 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >