null Zala megye – 52. számú vizsgálat – Nagyrécsei Tündérkert Óvoda és Konyha

Zala megye – 52. számú vizsgálat – Nagyrécsei Tündérkert Óvoda és Konyha

Zala megye – 52. számú vizsgálat – Nagyrécsei Tündérkert Óvoda és Konyha

52. számú vizsgálat –  (főző- és tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Nagyrécsei Tündérkert Óvoda és Konyha
(8756 Nagyrécse, Haladás u. 6.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14, 7 pont

 

 

Menü: Palócleves, Kakaós és fahéjas csiga, Teljes kiőrlésű kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017 június 13.

Mintavételi alap : 340 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály:  3-6 év

Főzőkonyha: Nagyrécse Főzőkonyha
(8756 Nagyrécse, Haladás u. 4.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Palócleves  (1,5 dl/adag)
 

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-drappra színezett, tejterméket tartalmazó sűrített alaplében zöld zöldbab csíkok, közel azonos méretűre kockázott, jól tisztított húsdarabok, eltérő  méretű és alakú sárgásfehér burgonya kockák láthatók megfelelő és arányos mennyiségben.  Tetején viszonylag sok narancspiros zsiradékcsepp, alján apró fekete fűszerszemcsék találhatók.
Állomány: Az alaplé kellően sűrű, csomómentes. A hús kissé száraz,  a zöldbab kissé túlfőtt, a burgonya nem egyenletesen főtt át.
Illat: Jellegzetes, aromás, a zöldbab, a burgonya , a hús és a savanykás sűrítés illata harmonikusan érezhető. A sűrítőanyag lisztes illata enyhén érződik. Idegen illattól mentes.
Íz: Jellegzetes, a zöldbab és a  burgonya kissé gyenge íze , a hús és a sűrítőanyag savanykás íze harmonikusan érezhető. A zsiradék mennyisége miatt kissé zsíros érzetű, a sűrítés lisztes íze a kelleténél jobban kiérezhető. Enyhén fűszerezett, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kakaós és fahéjas csiga  (1-1 db/adag)

Külső megjelenés: 2 db, egy fahéjas és egy kakaós ízesítésű kelt tésztából készült csiga a második fogás, ami kb. 3 cm átmérőjű, kerek, kb. 3-4  cm magas, csiga alakúra tekert, a tésztarétegek között kakaóval illetve fahéjas töltelékkel töltött. A fahéjas csiga felülete aranybarnára sült, matt fényű, friss és kellően átsült megjelenésű. A kakaós csiga sárgás-barnás színű, matt fényű, felülete kissé sötétebb.
Állomány: A kakaós csiga bélzete kissé tömör, kissé szalonnás, kissé fojtós, a fahéjasé rugalmasabb, jobban lazított. A töltelék csomómentes, a kakaós töltelék mennyisége a tésztához képest kissé kevés, nem egyformán eloszlatott. A fahéjas csiga tésztavastagsága nem egyenletes.
Illat: Kelt, sült tészta illata érezhető, kevésbé intenzív a kakaós illata, a fahéjas illata jellegzetes. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kelt tészta íze dominál, a kakaó íze kevésbé érezhető, a fahéjas íze jellegzetes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Teljes kiőrlésű kenyér (fél szelet/adag)

Külső megjelenés: A kb. 5,5x9 cm-es formában sütött félbevágott kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj sötétebb barna, enyhén cserepes. A bélzet a héjtól nem elválló, egységes, világosabb barna, a felhasznált lisztre jellemző. A héj közelében a bélzet szalonnás megjelenésű.
Állomány: A héj megfelelő vastagságú. A bélzet túllazított, morzsálódó. A bélzet a héj közelében tapadós, gumiszerű.
Illat: Enyhén savanykás, jellemző, intenzív illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Enyhén savanykás, kevésbé jellemző, enyhén élesztős ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Palócleves
Burgonya 34 kg
Zöldbab konzerv 6,6 kg
Tej 2 l
Tejföl 3 l
Sertéscomb 12,28 kg
Liszt 2 kg
Őrölt bors 20 g
Őrölt kömény 20 g
Vöröshagyma 0,5 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Ételízesítő 0,25 kg
Füstölt alap 0,1 kg
Olaj 1 l
Só 1 kg

Kakaós és fahéjas kalács
Liszt 26 kg
Tej 10 l
Olaj 3 l
Tojás 48 db
Élesztő 1,1 kg
Kakópor 0,15 kg
Őrölt fahéj 40 g


 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >