Zala megye – 51. számú vizsgálat – Kolping Otthon Főzőkonyha – Letenye
Zala megye – 51. számú vizsgálat – Kolping Otthon Főzőkonyha – Letenye
51. számú vizsgálat – (főző- és tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Kolping Otthon Főzőkonyha
(8868 Letenye Kárpáti út 5.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12, 3 pont |
Menü: Zöldségleves, Sonkás-gombás rakott tészta
Mintavétel ideje: 2017 június 7.
Mintavételi alap: 39 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős
Főzőkonyha: u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az áttetsző szürkés-sárgás színű alaplé tetején nem látható zsiradék. A lében nagyjából egyenletesre kockázott, néhol nem megfelelően tisztított, néhol hibás fekete-barna folokat tartalmazó törtfehér színű gyökérzöldség darabok, narancsos sárgarépadarabok láthatók megfelelő mennyiségben, de a sárgarépa aránya a többi zöldségéhez képest nagyobb. A levesbetét törtfehér lúdgége tészta. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek egy része fás, többségük túlfőtt, a tészta elpuhult |
Illat: | A leves kevésbé jellegzetes, üres illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Kevésbé jellegzetes, fűszerszegény, üres ízű. Idegen íztől mentes. |
Sonkás-gombás rakott tészta (15-20 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Az 10x10x6 cm-es megközelítőleg szabályos (hasáb) alakban tálalt étel tetejére kevés sárgás színű sajtszórat van sütve. A törtfehér színű pennetészta felületén zöldfűszerdarabok látszanak, apróra darált sonkával, barnásszürke gombadarálmánnyal elkevert, nyomokban paradicsomos bevonat látszik rajta. A tészta mennyisége aránytalanul sok. |
Állomány: | A tészta túlfőtt, a gomba és a hús puhára főtt, kevésbé összesültek, a hús mennyisége a tésztához képest kissé kevés, paradicsomos mártás mennyisége elenyésző. |
Illat: | A gomba, a paradicsomos mártás és a hús illata harmonizál egymással, a fűszerek illata karakteresebbé teszi az étel illatát. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A gomba, a paradicsomos mártás és a hús íze harmonikusan érezhető, a fűszerezettség enyhe, de teltebbé teszi az összhatást. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 190 adagra vonatkoztatva:
Zöldségleves
Fekete őrölt bors 0,02 kg
Ételízesítő só mentes 0,38 kg
Só 0,19 kg
Étolaj 1,52 l
Fehérrépa 0,95 kg
Kelkáposzta 0,788 kg
Sárgarépa 2,85 kg
Vöröshagyma 0,57 kg
Petrezselyemzöld 0,95 kg
Száraztészta 1,9 kg
Sonkás-gombás rakott tészta
Sonkás felvágott 19 kg
Száraztészta 17,1 kg
Só 0,19 kg
Étolaj 2,85 kg
Gomba konezrv 9,5 kg
Trappista sajt 5,7 kg
Bors 0,02 kg
Bolognai alappor 9,77 kg
Fűszerpaprika 0,19 kg