null Zala megye – 50. számú vizsgálat – Központi Rózsa Óvoda Tálalókonyha Miklósfai Óvoda

Zala megye – 50. számú vizsgálat – Központi Rózsa Óvoda Tálalókonyha Miklósfai Óvoda

Zala megye – 50. számú vizsgálat – Központi Rózsa Óvoda Tálalókonyha Miklósfai Óvoda

50. számú vizsgálat –  (főző- és tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Központi Rózsa Óvoda Tálalókonyha Miklósfai Óvoda
(8800 Nagykanizsa, Gárdonyi út 10.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 11, 0 pont

 

 

Menü: Tavaszi zöldségleves, Sárgaborsó főzelék debreceni kolbásszal,
Teljes kiőrlésű kenyér

 

 

Mintavétel ideje: 2017. június 1.

Mintavételi alap: 63 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály:  3-6 év

Főzőkonyha: Pensio Minőségi Közétk. Kft
Miklósfai Iskola Főzőkonyha
(8800 Nagykanizsa, Iskola út 1.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tavaszi zöldségleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az áttetsző  sárgás színű alaplé tetején nagy mennyiségű zsiradék látható. A lében különböző méretű, egyenetlenül kockázott, néhol nem megfelelően tiszított, néhol hibás narancsos sárgarépa és törtfehér színű, fás megjelenésű petrezselyemgyökér-darabok, gyökérzöldségek (zeller, karalábé), zöldessárga kelkáposztacsikok láthatók megfelelő mennyiségben és arányban.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek egy része fás, ami rágási maradékot ad, de egyenletesen megfőttek, a leves nagyon zsíros.
Illat: A zöldségekre jellemző intenzív illatú, a kelkáposzta illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A karalábé és a kelkáposzta íze dominál, amik elnyomják a többi zöldség ízét, összhatásában édeskés ízű. A nagy mennyiségű zsiradék miatt zsíros ízhatású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárgaborsófőzelék debreceni kolbásszal (2 dl + 1db/adag)

Külső megjelenés: A megfelelő sűrűségű,pirospaprikától barnás-narancsosra színezett, tejföltől világos árnyalatú, sűrítési csomókat és sötétebb barna odakozmálási foszlányokat tartalmazó főzelékalapban fekete és piros fűszerszemcsék láthatók. A feltétként tálalt 1 egész darab, kb 10 cm hosszú 2,5 cm átmérőjű, fűszerpaprikától színezett, feketebors szemcsékkel tarkított túlnyomórészt húspépet és zsiradékszemcsét tartalmazó metszésfelületű debreceni kolbász felülete tiszta, zsiradéktól enyhén csillog.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, de sűrítési csomókat odakozmálási foltokat, fehér sűrítőanyagból származó szemcséket tartalmaz, a lisztesre főtt sárgaborsóra nem jellemző állományú. A debreceni kolbász megfelelően átsült, rugalmas, puha, harapáskor roppanós, de túlnyomórészt húspépből áll. Néhány inas részt is tartalmaz, ami miatt rágós.
Illat: A főzeléknél a sűrítőanyag illata dominál, nem jellegzetes, kissé üres, enyhe kozmás illata van. A debreceni kolbász füstölt illatú, jellemző.  Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzeléknél a sárgaborsó íze nem érezhető, a sűrítőanyag íze dominál, enyhe kozmás íz érezhető. A debreceni kolbász enyhén sós, csípős, a füstölt íz dominál, ízfokozóra emlékeztető íz érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljes kiőrlésű kenyér (fél szelet/adag)

Külső megjelenés: A félbevágott, egyenletes vastagságúra szelt kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj sötétebb barna, enyhén lisztes, alja kissé sötétre sült. A bélzet a héjtól nem elválló, egységes, világosabb barna, a felhasznált lisztre jellemző.
Állomány: A héj és a bélzet jól átsült, a héj megfelelő vastagságú. A bélzet egyenletesen lazított, enyhén üreges szerkezetű, kissé tömött.
Illat: Enyhén savanykás, tiszta gabona illatú, harmonikus, jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Enyhén savanykás, aromás, jellemző, minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 63 adagra vonatkoztatva:

Tavaszi zöldségleves
Étolaj 0,126 l
Kiskocka durum 0,378 kg
Fekete őrölt bors 0,006 kg
Só 0,126 kg
Fokhagyma 0,039 kg
Gyökér 0,63 kg
Karalábé 3,6 kg
Karfiol 0,9 kg
Kelkáposzta 0,788 kg
Sárgarépa 1,26 kg
Vöröshagyma 0,7 kg
Zeller 0,37 kg
Paprika 0,189 kg
Petrezselyemzöld 0,032 kg

Sárgaborsófőzelék debreceni kolbássz
Étolaj 0,315 l
Tejföl 12% 0.315 l
Liszt 1,26 kg
Sárgaborsó 2,52 kg
Babérlevél 0,003 kg
Fekete őrölt bors 0,006 kg
Fűszerpaprika 0,013 kg
Só 0,095 kg
Mustár 0,032 kg
Fokhagyma 0,039 kg
Vöröshagyma 0,35 kg


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >