null Zala megye – 48. számú vizsgálat – Tálalókonyha – Borsfa

Zala megye – 48. számú vizsgálat – Tálalókonyha – Borsfa

Zala megye – 48. számú vizsgálat – Tálalókonyha – Borsfa

48. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Tálalókonyha
(8885 Borsfa, Zrínyi út 7.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,0

 

 

Menü: Zöldségleves, Babfőzelék sertéspörkölttel,
Teljes kiőrlésű kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. május 31.

Mintavételi alap : 87 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év 

Főzőkonyha: Községi Önkormányzat Főzőkonyha
(8885 Borsfa, Zrínyi út 7.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves  2,5 - 3 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, sárgás színű, tetején nagyobb mennyiségű zsiradékcseppek gyöngyöznek. A lében különböző méretű, egyenetlenül kockázott, néhol nem megfelelően tisztított, néhol hibás narancsos sárgarépa és törtfehér színű, fás megjelenésű petrezselyemgyökér-darabok, gyökérzöldségek és törtfehér színű 2-2,5 cm -es csőszerű tészta látható megfelelő mennyiségben.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a zöldségek egy része fás, ami rágási maradékot ad, de egyenletesen megfőttek, a levesbetét túlfőtt.
Illat: A zöldségekre jellemző intenzív illatú, a zeller illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldségek íze kevésbé érezhető az intenzív sóhasználat miatt. A nagy mennyiségű zsiradék miatt zsíros ízhatású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babfőzelék sertéspörkölttel (2-2,5 dl + 1-2 dl/adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, világosbarnás színű, fehér sűrítési csomókat tartalmazó főzelékalapban vörös színű bab  látható megfelelő mennyiségben. A bab egy része szétfőtt. A feltétként tálalt pörkölt szaftja zsíros, híg lé, ami pirospaprikától erősen narancsosra színezett, néhány fűszerszemcsét  tartalmaz. A sertéshús nem egyenletesen barnás színű, egyenetlen méretű kockára vágott, nem jól tisztított, inas-mócsingos részeket tartalmaz.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, de sűrítési csomókat tartalmaz, a szétfőtt babok héja rágási maradékot ad, A pörköltszaft, híg, vízszerű, zsíros, a hús puha, de mócsingos-inas részeket is tartalmaz, kissé rágós.
Illat: A főzeléknél a bab és a sűrítőanyag illata dominál, a pörkölt zsíros illatú, fűszerszegény. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelékben a bab kissé lisztes ízű, a fűszerek íze nem érvényesül harmonikusan, a tejföl savanykás íze enyhén érezhető. A pörkölt paprikás ízű és nagyon zsíros ízhatású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljes kiőrlésű kenyér ( 1szelet/adag)

 

Külső megjelenés: A kb. 5,5x9 cm-es formában sütött félbevágott kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj sötétebb barna, enyhén cserepes. A bélzet a héjtól nem elválló, egységes, világosabb barna, a felhasznált lisztre jellemző.
Állomány: A héj és a bélzet jól átsült, a héj megfelelő vastagságú. A bélzet egyenletesen lazított, egységes szerkezetű, kissé tömött.
Illat: Enyhén savanykás, tiszta gabona illatú, harmonikus, jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Enyhén savanykás, aromás, jellemző, minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 47 adagra vonatkoztatva:

Zöldségleves
Sárgarépa 0,8 kg
Fehérrépa 0,56 kg
Karalábé 0,38 kg
Csigatészta 0,33 kg
Ételízesítő só mentes 0,08 kg
Só 0,07 kg
Étolaj 0,28 kg
Vöröshagyma 0,14 kg

Száraz babfőzelék
szárazbab 3,29 kg
Liszt 0,47 kg
Étolaj 0,24 kg
Vöröshagyma 0,19 kg
Só 0,07 kg
Ecet 0,04 l

Sertés pörkölt
Sertéscomb 3,29 kg
Vöröshagyma 0,7 kg
Étolaj 0,24 kg
Fűszerpaprika 0,06 kg
Bors 0,02 kg
Só 0,07 kg


 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >