null Veszprém megye - 80. számú vizsgálat - Csajági Egységes Óvoda-Bölcsőde

Veszprém megye - 80. számú vizsgálat - Csajági Egységes Óvoda-Bölcsőde

Veszprém megye - 80. számú vizsgálat - Csajági Egységes Óvoda-Bölcsőde

80. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Csajági Egységes Óvoda-Bölcsőde Főzőkonyha
(8163 Csajág, Kossuth L. u. 129.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,0 pont

 

 

Menü: Gyümölcsleves, Hentes tokány, Párolt bulgur
 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. május 15.

Mintavételi alap : 51 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2-5 év

Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető: Csajág Község Önkormányzata

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gyümölcsleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Bordó színű, opálos, sima, csomómentes alaplében közel azonos méretű, az alaplétől rózsaszínesre színeződött gyümölcskockák, magozott meggy szemek, sötétbarna fűszerszemcsék, szegfűszeg darabkák találhatók. A gyümölcs darabok jól tisztítottak, néhány meggy szem felületén sötétbarna színű foltok láthatók. Az alaplé - gyümölcs arány megfelelő.
Állomány: Az alaplé megfelelő sűrűségű. Az alma és barack darabok egyenletesen, kellően átfőttek, a meggy szemek egy része szétfőtt.
Illat: Jellegzetesen gyümölcsös, kellemesen fahéjas illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Édeskés-savanykás, de nem túlédesített. Kellően fűszeres, fahéjas, gyümölcsös. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hentestokány, Párolt bulgur (5 + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés: Sárgás- fehér színű tokány alapban különböző méretűre vágott, törtfehér színű hús darabok, zöld színű, vékony uborka csíkok, szeletek, apró szalonna kockák, narancs-piros paprika darabkák.
A tokány alap felületén apró zsiradék cseppek láthatók. A köretként tálalt bulgur gabona alapanyagra jellemző, természetes, krémszínű, sárgás és barnás színű szemek keveréke. Az egész gabonaszemek között nagyobb mennyiségű tört darab látható.
Állomány: A tokány alap kissé híg. A sertéshús darabok egyenletesen átfőttek, rugalmasak, jól rághatók, az uborka darabok kellően átfőttek. A bulgur jellegének megfelelő, egyenletesen átfőtt, pergő, nem csomós, nem tapadt össze.
Illat: A bulgur természetes gabona illata mellett kellemes, harmonikus, füstölt szalonnás illat érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Összhatásában harmonikus. A kellemesen fűszeres, füstölt íz mellett az uborka savanykás íze is jól érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Gyümölcsleves
Alma 2 kg
Búzaliszt 0,2 kg
Cseresznye befőtt 1,5 kg
Egész fahéj 0,015 kg
Kristálycukor 0,125 kg
Meggy 1,5 kg
Őszibarack befőtt 1 kg
Szegfűszeg 0,015 kg
Tej 1,5% 1 l
Vaníliás cukor 0,025 kg

Hentestokány
Csemege uborka 0,5 kg
Étolaj 0,2 l
Fokhagyma 0,01 kg
Lecsó 0,25 kg
Őrölt bors 0,005 kg
Pulkyamell filé 3 kg
Só 0,03 kg
Szalonna 0,3 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Bulgur 3,25 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >