Veszprém megye – 75. számú vizsgálat – Ringató Körzeti Óvoda - Veszprém
Veszprém megye – 75. számú vizsgálat – Ringató Körzeti Óvoda - Veszprém
75. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Ringató Körzeti Óvoda Főzőkonyha
(8200 Veszprém, Jutai út 79/1.
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,9 pont |
Menü: Fejtett babfőzelék, sertés pörkölt, kenyér, Kakós tekercs, Narancs
Mintavétel ideje: 2018. február 12.
Mintavételi alap : 216 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás
Üzemeltető: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
Részletes érzékszervi minősítés:
Fejtett babfőzelék + Sertés pörkölt (1,5 + 2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Világosbarna színű főzelékalapban közel azonos méretű, sötétebb barna színű, közepes méretű babszemek, piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. Tetején kis mennyiségű, narancs-piros színű pörkölt szaft. A feltétként adott sertés pörköltben a húskockák közel azonos méretűre vágottak, barna színűek. A pörkölt főzelékhez viszonyított mennyisége kevés. |
Állomány: |
A főzelék jellegzetesen sűrű, sima, csomómentes. A babszemek puhák, kissé szétfőttek. A pörkölthús megfelelő állagú, puha, jól rágható. |
Illat: | A kellemes sertéspörkölt illat a meghatározó, a babafőzelék illata gyengébben érezhető. Idegen illattól mentes. |
Íz: | Az ízletes fejtett babfőzelék íz mellett a kis mennyiségű sertéspörkölt fűszeres íze kevésbé érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Kakaós tekercs (4 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Kissé szabálytalan alakú. A csigavonal alakban feltekert tésztarétegek között sötétbarna színű, egyenletes vastagságú töltelék helyezkedik el. A héj világosabb és sötétebb barna színűre sült, matt felületű. A bélzet nem egyenletes színű. |
Állomány: | A héj kevésbé roppanó, visszapuhult, a bélzet nem sült át egyenletesen, helyenként szalonnás. Szájban rágáskor tapad. |
Illat: | Jellegének megfelelő, tiszta, kakaós illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Ízében kevésbé harmonikus, az édes íz mellett a kevésbé átsült tészta íze dominál, a kakaós íz gyenge. Idegen íztől mentes. |
Narancs
Külső megjelenés: | Félbevágott, héjas gyümölcsdarab. A héj tiszta felületű, ép, sérüléstől mentes, érett gyümölcsre jellemző, narancssárga színű. |
Állomány: | Megfelelően érett, megfelelő állagú, lédús, rostos. |
Illat: | Gyengén aromás, kevésbé citrusos. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Érett gyümölcsre jellemző, citrusos, édeskés - savanykás, zamatos Idegen íztől mentes. |
1 szelet kenyér
Külső megjelenés: | Az ételhez tálalt kenyérszelet héja barna bélzete világosbarna színű. |
Állomány: | A kenyér héjától nem elváló, egyenletesen lazított, csomómentes, jól átsült. |
Illat: | A kenyér kellemesen aromás, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A kenyér jellegzetes, enyhén savanykás ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Fejtett babfőzelék
Étolaj1 l
Csemege paprika 0,04 kg
Fejtett bab mirelit 20 kg
Fokhagyma 0,2 kg
Tejföl 20% 3 l
Só 0,2 kg
Ételízesítő 0,2 kg
Babérlevél 0,02 kg
Liszt 1,6 kg
Sertés pörkölt
Sertés comb 12 kg
Csemege paprika 0,1 kg
Vöröshagyma 2 kg
Lecsó
Fokhagyma 0,1 kg
Zöldpaprika 2 kg
Őrölt kömény 0,02 kg
Étolaj 1 l
Paradicsom 2 kg
Só 0,08 kg
Őrölt kömény
Kakaós csiga
Tojás 20 db
Étolaj 1,4 l
Só 0,1 kg
Kakaó 0,3 kg
Kristálycukor 3 kg
Tej 2,8% 6 l
Vaníliáscukor 0,1 kg
Porcukor 0,5 kg
Liszt 10 kg
Élesztő 5 kg