null Veszprém megye – 75. számú vizsgálat – Ringató Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 75. számú vizsgálat – Ringató Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 75. számú vizsgálat – Ringató Körzeti Óvoda - Veszprém

75. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Ringató Körzeti Óvoda Főzőkonyha
(8200 Veszprém, Jutai út 79/1.

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,9 pont

 

 

Menü: Fejtett babfőzelék, sertés pörkölt, kenyér, Kakós tekercs, Narancs

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. február 12.

Mintavételi alap : 216 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás

Üzemeltető: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Fejtett babfőzelék + Sertés pörkölt (1,5 + 2 dl/adag)

Külső megjelenés: Világosbarna színű főzelékalapban közel azonos méretű, sötétebb barna színű, közepes méretű babszemek, piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. Tetején kis mennyiségű, narancs-piros színű pörkölt szaft. A feltétként adott sertés pörköltben a húskockák közel azonos méretűre vágottak, barna színűek. A pörkölt főzelékhez viszonyított mennyisége kevés.
Állomány:

A főzelék jellegzetesen sűrű, sima, csomómentes. A babszemek puhák, kissé szétfőttek.

A pörkölthús megfelelő állagú, puha, jól rágható.

Illat: A kellemes sertéspörkölt illat a meghatározó, a babafőzelék illata gyengébben érezhető. Idegen illattól mentes.
Íz: Az ízletes fejtett babfőzelék íz mellett a kis mennyiségű sertéspörkölt fűszeres íze kevésbé érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakaós tekercs (4 dkg /adag)

Külső megjelenés: Kissé szabálytalan alakú. A csigavonal alakban feltekert tésztarétegek között sötétbarna színű, egyenletes vastagságú töltelék helyezkedik el. A héj világosabb és sötétebb barna színűre sült, matt felületű. A bélzet nem egyenletes színű.
Állomány: A héj kevésbé roppanó, visszapuhult, a bélzet nem sült át egyenletesen, helyenként szalonnás. Szájban rágáskor tapad.
Illat: Jellegének megfelelő, tiszta, kakaós illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Ízében kevésbé harmonikus, az édes íz mellett a kevésbé átsült tészta íze dominál, a kakaós íz gyenge. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Narancs

Külső megjelenés: Félbevágott, héjas gyümölcsdarab. A héj tiszta felületű, ép, sérüléstől mentes, érett gyümölcsre jellemző, narancssárga színű.
Állomány: Megfelelően érett, megfelelő állagú, lédús, rostos.
Illat: Gyengén aromás, kevésbé citrusos. Idegen szagtól mentes.
Íz: Érett gyümölcsre jellemző, citrusos, édeskés - savanykás, zamatos Idegen íztől mentes.


1 szelet kenyér

Külső megjelenés: Az ételhez tálalt kenyérszelet héja barna bélzete világosbarna színű.
Állomány: A kenyér héjától nem elváló, egyenletesen lazított, csomómentes, jól átsült.
Illat: A kenyér kellemesen aromás, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes.
Íz: A kenyér jellegzetes, enyhén savanykás ízű. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Fejtett babfőzelék
Étolaj1 l
Csemege paprika 0,04 kg
Fejtett bab mirelit 20 kg
Fokhagyma 0,2 kg
Tejföl 20% 3 l
Só 0,2 kg
Ételízesítő 0,2 kg
Babérlevél 0,02 kg
Liszt 1,6 kg

Sertés pörkölt
Sertés comb 12 kg
Csemege paprika 0,1 kg
Vöröshagyma 2 kg
Lecsó
Fokhagyma 0,1 kg
Zöldpaprika 2 kg
Őrölt kömény 0,02 kg
Étolaj 1 l
Paradicsom 2 kg
Só 0,08 kg
Őrölt kömény

Kakaós csiga
Tojás 20 db
Étolaj 1,4 l
Só 0,1 kg
Kakaó 0,3 kg
Kristálycukor 3 kg
Tej 2,8% 6 l
Vaníliáscukor 0,1 kg
Porcukor 0,5 kg
Liszt 10 kg
Élesztő 5 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >