Veszprém megye – 74. számú vizsgálat – Gyermekbolygó Óvoda - Veszprém
Veszprém megye – 74. számú vizsgálat – Gyermekbolygó Óvoda - Veszprém
73. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Gyermekbolygó Óvoda Tálalókonyha
(8200 Veszprém, Fecske utca 12.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 15,3 pont |
Menü: Rántott leves pirított kenyérrel, Finomfőzelék virslivel
Mintavétel ideje: 2018. január 15.
Mintavételi alap : 16 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év
Főzőkonyha: Életöröm Idős Otthon Szociális Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.
(8200 Veszprém, Sólyi út 20.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Rántott leves pirított kenyérrel (1,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Barnás-narancssárga színű alaplében kisméretűre vágott törtfehér színű fokhagyma darabok, apró sárgarépa darabok, piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. A leves tetején narancs- piros zsiradék cseppek láthatók. A leves elnevezése és megjelenése összhangban van. A kenyérkocka levesbetét sárgás-barna színűre pirított, szabálytalan alakúra vágott. Mennyisége a leves mennyiségéhez viszonyítva arányos. |
Állomány: | Az alaplé a jellegzetesnél kissé sűrűbb, a sűrítés sima, csomómentes. A kenyérkocka kellően ropogós, nem szétázott. |
Illat: | Intenzív köményes, fokhagymás, rántásos illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A jellemző rántásos íz mellett a fokhagyma íz dominál. Idegen íztől mentes. |
Finomfőzelék + Virsli (1,5 dl /adag)
Külső megjelenés: |
Halvány-zöldessárga színű főzelékalapban közel azonos méretű sárgarépa, zeller, petrezselyem kockák, zöldborsó szemek, zöld fűszernövény darabkák, fekete fűszerszemcsék láthatók. A zöldségek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya megfelelő. A feltétként adott fél darab virsli színe jellegzetes sötétrózsaszín. A főzelékhez viszonyítva mennyisége kevés. |
Állomány: | A főzelék jellegzetesen sűrű, sima, csomómentes. A zöldségek a sárgarépa kivételével kellően átfőttek. A sárgarépa kissé elpuhult. |
Illat: |
A főzelékben a borsó és a zeller illata dominál, mellette a virsli gyengébben aromás illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelékben a zeller íze mellett a borsó és a sárgarépa íze kevésbé érezhető. Nem túlédesített, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A virsli jellegzetesen fűszeres. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Rántott leves
Búzaliszt 0,2 kg
Só 0,3 kg
Fekete őröltbors 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,01 kg
Babérlevél 0,005 kg
Őrölt kömény 0,015 kg
Olaj 1,2 l
Ételízesítő 0,03 kg
Finomfőzelék
Liszt 1,5 kg
Petrezselyemzöld 0,003 kg
Zeller 2,8 kg
Só 0,03 kg
Őrölt bors 0,001 kg
Főzőkrém 1,1 kg
Tej 1,5 % 5 l
Karalábé 2,2 kg
Finomfőzelék alap 10 kg
Bécsi juhbeles virsli 7 kg