null Veszprém megye – 74. számú vizsgálat – Gyermekbolygó Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 74. számú vizsgálat – Gyermekbolygó Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 74. számú vizsgálat – Gyermekbolygó Óvoda - Veszprém

73. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Gyermekbolygó Óvoda Tálalókonyha
(8200 Veszprém, Fecske utca 12.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,3 pont

 

 

Menü: Rántott leves pirított kenyérrel, Finomfőzelék virslivel

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. január 15.

Mintavételi alap : 16 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: Életöröm Idős Otthon Szociális Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.
(8200 Veszprém, Sólyi út 20.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Rántott leves pirított kenyérrel (1,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Barnás-narancssárga színű alaplében kisméretűre vágott törtfehér színű fokhagyma darabok, apró sárgarépa darabok, piros és fekete fűszerszemcsék láthatók. A leves tetején narancs- piros zsiradék cseppek láthatók. A leves elnevezése és megjelenése összhangban van. A kenyérkocka levesbetét sárgás-barna színűre pirított, szabálytalan alakúra vágott. Mennyisége a leves mennyiségéhez viszonyítva arányos.
Állomány: Az alaplé a jellegzetesnél kissé sűrűbb, a sűrítés sima, csomómentes. A kenyérkocka kellően ropogós, nem szétázott.
Illat: Intenzív köményes, fokhagymás, rántásos illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: A jellemző rántásos íz mellett a fokhagyma íz dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finomfőzelék + Virsli (1,5 dl /adag)

Külső megjelenés:

Halvány-zöldessárga színű főzelékalapban közel azonos méretű sárgarépa, zeller, petrezselyem kockák, zöldborsó szemek, zöld fűszernövény darabkák, fekete fűszerszemcsék láthatók.

A zöldségek mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya megfelelő.

A feltétként adott fél darab virsli színe jellegzetes sötétrózsaszín. A főzelékhez viszonyítva mennyisége kevés.

Állomány: A főzelék jellegzetesen sűrű, sima, csomómentes. A zöldségek a sárgarépa kivételével kellően átfőttek. A sárgarépa kissé elpuhult.
Illat:

A főzelékben a borsó és a zeller illata dominál, mellette a virsli gyengébben aromás illatú.

Idegen szagtól mentes.

Íz: A főzelékben a zeller íze mellett a borsó és a sárgarépa íze kevésbé érezhető. Nem túlédesített, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A virsli jellegzetesen fűszeres. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Rántott leves
Búzaliszt 0,2 kg
Só 0,3 kg
Fekete  őröltbors 0,01 kg
Fűszerpaprika 0,01 kg
Babérlevél 0,005 kg
Őrölt kömény 0,015 kg
Olaj 1,2 l
Ételízesítő 0,03 kg

Finomfőzelék
Liszt 1,5 kg
Petrezselyemzöld 0,003 kg
Zeller 2,8 kg
Só 0,03 kg
Őrölt bors 0,001 kg
Főzőkrém 1,1 kg
Tej 1,5 % 5 l
Karalábé 2,2 kg
Finomfőzelék alap 10 kg
Bécsi juhbeles virsli 7 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >