Veszprém megye – 72. számú vizsgálat – Központi Főzőkonyha Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - Berhida
Veszprém megye – 72. számú vizsgálat – Központi Főzőkonyha Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde - Berhida
72. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Központi Főzőkonyha Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde
(8182 Berhida, Ibolya utca 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 8,5 pont |
Menü: Reszelt tésztaleves, Rakott zöldbab barnarizzsel, Alma
Mintavétel ideje: 2017. november 21.
Mintavételi alap : 232 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás
Főzőkonyha: u.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Reszelt tésztaleves (2,5 dl/adag)
Külső megjelenés: | Narancsos-sárga színű opálos, zavaros levesben néhány apróra vágott vöröshagyma darab, kevés zöld fűszernövény darabka, piros fűszer- szemcsék. A reszelttészta levesbetét jellegének megfelelően szabálytalan alakú. Többségében törtfehér színű, de néhány világosbarnára és sötétbarnára pirított tésztadarab is látható. |
Állomány: | Az alaplé a jellegzetesnél kissé hígabb, a sűrítés egynemű, homogén. A levesbetét kellően átfőtt, nem csomósodott össze. |
Illat: | Liszt illat dominál. Fűszerezettség nem érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellemzően a rántás íze dominál. Összhatásában kevésbé harmonikus, fűszerszegény, üres ízű. Alacsony élvezeti értékű. Idegen íztől mentes. |
Rakott zöldbab barnarizzsel (10 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Különböző hosszúságúra vágott, többségében sárga színű, néhány elbarnult zöldbab hüvely között darált húsos rizses keverék és kevés fehér színű, összecsomósodott tejtermék szemcse látható. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya nem megfelelő, a darált hús mennyisége kevés. A barna rizs halványbarna színű, kevésbé jól hántolt szemeket is tartalmaz. Az étel néhány zöldborsószemet is tartalmaz. |
Állomány: |
A zöldbab rágós, kiszáradt, elöregedett, részben szálas, a rizs szétfőtt, a darált hús nem lédús, száraz. Az étel összhatásában száraz, széteső. |
Illat: | Az ecetes zöldbab illat elnyomja a darált hús és a főtt rizs illatát. Fűszerezettség nem érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Rakott zöldbabra kevésbé jellemzően a savanykás zöldbab íz a meghatározó. Gyengén fűszerezett, nem harmonikus összhatású. Idegen íztől mentes. |
Alma (1 db/adag)
Külső megjelenés: | Pirosas-sárgás színű, cirmos, gömbölyded alakú, kisebb méretű, tiszta héjú gyümölcs. Kártevőktől, ütődéstől, foltoktól mentes. |
Állomány: | Megfelelően érett, harapáskor roppanó, lédús. A héj nem kemény, jól rágható. |
Illat: | Érett gyümölcsre jellemző. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Érett gyümölcsre jellemző. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :
Reszelt tésztaleves
Csipet tészta 2 kg
Liszt 1 kg
Petrezselyemzöld mirelit 0,2 kg
Őrölt bors 0,02 kg
Só 0,15 g
Olaj 1 l
Rakott zöldbab, barnarizzsel
Zöldbab sárgahüvelyű mirelit 45 kg
Olaj 2 kg
Pulyka felsőcomb filé 14,6 kg
Só 0,2 kg
Babérlevél 2 csomag
Tejföl 12%
Vöröshagyma 2 kg