Vas megye - 59. számú vizsgálat - Bérbaltavári Micimackó Óvoda Tálalókonyha
Vas megye - 59. számú vizsgálat - Bérbaltavári Micimackó Óvoda Tálalókonyha
59. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Bérbaltavári Micimackó Óvoda Tálalókonyha
(9831 Bérbaltavár, Rákóczi u. 78.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 11,0 pont |
Menü:Brokkoli krémleves levesgyönggyel, Sajtos halporció petrezselymes rizzsel
Csemegeuborka
Mintavétel ideje: 2018. június 13.
Mintavételi alap : 24 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év
Főzőkonyha:Atropusz Közétkeztetési és Szolgáltató Kft.
(9800 Vasvár, József Attila u. 23-25.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Brokkoli krémleves levesgyönggyel (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Halvány-sárgászöld, opálos, híg lében zöld, a brokkoli virágra jellemző szemcsék, apró sárgarépaszemcsék és petrezselyemzöld szemcsék láthatók. A levesbetét 1 cm átmérőjű, drappos színű, gömb alakú, olajos felületű leves gyöngy. |
Állomány: | A leves híg, nem krémlevesre jellemző állományú, a leves gyöngy megfelelő állományú, roppanós, a levesben kellően visszapuhul. |
Illat: | Kevésbé intenzív, kissé-lisztes olajos illatú a leves, a levesbetétnek enyhén avas illata van. |
Íz: | A brokkoli íze kevésbé dominál, jellegtelen, üres, a levesbetét enyhén avas ízű. |
Sajtos halporció, petrezselymes rizs (6 + 15 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
Egy fél darab, aranybarna színű panírral egyenletesen fedett, kb. 7,5x5x1,0 cm-es téglatest alakú halszelet metszéslapján a halhús jellemző, tört fehér színű, világos-sárga pirosas-zöldes fűszerszemcsékkel dúsított sajttartalmú töltelékréteg látható. A töltelék szeletelés során megtartott. A köretként tálalt, tört fehér színű, hosszúkás rizsszemek helyenként csomóban összeállnak, amik villával szétnyomhatók, petrezselyemzöld-levelet nyomokban tartalmaz. |
Állomány: |
A halszeleten a panír megfelelő állományú, megfelelően ropog, néhol a bírálat időpontjában visszapuhult. A halhús jellemző szerkezetű, puha, omlós, szaftos, a sajttöltelék megfelelően sima, könnyen rágható, krémes. A rizs nem egyenletesen főtt át, néhol kemény volt, száraz, a néhány csomó villával szétnyomható. |
Illat: | A bundázott hal jellegzetes sült és megfelelő intenzitású halra jellemző illata és sajtos töltelék karakteres illata jól harmonizál a rizs tiszta, semleges, gabonára emlékeztető illatával. A hal kissé olajos illatú. Idegen illattól mentes. |
Íz: | A bundázott hal jellegzetes, megfelelő intenzitású sült hal íze és sajtos töltelék karakteres-kissé krémes ízű. A rizs gabonára jellemző, tiszta ízű, de kissé íztelen, a petrezselyem íze az elnevezés ellenére nem érezhető. |
Csemege uborka
Külső megjelenés: | 1 db kb. 9cm hosszú, 3,0 cm átmérőjű uborka zöldes-sárgás színű, foltos, megfelelően göbös felületű, némelyik felületén kaporszál látható. |
Állomány: | Külseje roppanós, belseje kissé puha. |
Illat: | Jellegzetes, kissé erősebben ecetes. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Dominánsan ecetes, kissé édeskés. Minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag:
Brokkoli krémleves
Fekete őrölt bors 0,01 kg
Brokkoli mirelit 7 kg
Só 0,1 kg
Ételízesítő 0,1 kg
Liszt 0,8 kg
Főzőkrém 1,6 l
Sajtos halporció 6 kg
Petrezselymes rizs
Rizs 6 kg
Só 0,05 kg
Petrezselyemzöld mirelit 0,02 kg
Olaj 0,6 l