null Vas megye - 55. számú vizsgálat - Ikervári Mesevár Óvoda Konyha

Vas megye - 55. számú vizsgálat - Ikervári Mesevár Óvoda Konyha

Vas megye - 55. számú vizsgálat - Ikervári Mesevár Óvoda Konyha

55. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Ikervári Mesevár Óvoda Konyha
(9756 Ikervár, Gróf Batthyány Lajos utca 3.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,9 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Kelkáposzta főzelék fasírttal, Kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. május 30.

Mintavételi alap : 60 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Üzemeltető: Ikervár Község Önkormányzata
(9756 Ikervár, Kossuth utca 47.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves  (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Sárga színű alaplében különböző méretű, karikára és csíkokra vágott sárgarépa szeletek, fehérrépa szeletek, karalábé kockák, kisebb-nagyobb karfiolrózsa darabok, zöld fűszernövény darabkák láthatók. A levesbetét törtfehér színű betűtészta. A zöldségek jól tisztítottak.

Állomány: Az alaplé jellegzetesen híg. A zöldségek közül a karalábé kellően átfőtt, a sárgarépa, fehérrépa, karalábé kissé túlfőtt, elpuhult. A levesbetét kissé puha.
Illat: Zöldséglevesre jellemző, de kevésbé intenzív. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldséges íz kevésbé intenzív, kellően sós. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelkáposzta főzelék fasírttal (20 + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Sárgás-barnás színű főzelékalapban különböző nagyságú kelkáposzta csíkok, nagyobb darabokra vágott burgonyakockák, fekete fűszerszemcsék, zöld fűszernövény darabkák láthatók.
Felületén fűszerpaprikától színezett narancs-piros zsiradék cseppek. A feltétként adott fasírt pogácsa alakú, barna színűre sütött, belseje világosbarna színű. a lazítóanyag eloszlása kissé egyenetlen, a metszéslap mozaikos szerkezetű, kevés piros és fekete fűszerszemcsét tartalmaz.

Állomány: A főzelék jellegzetes sűrűségű, a sűrítés egynemű, homogén, sima. A burgonya kellően átfőtt, a kelkáposzta csíkok kissé puhák. A fasírt pogácsa kellően átsült, rágáskor jól összeáll, rágási maradék nincs.
Illat:

A főzelék illata jellegzetes, de gyengébben aromás, kissé üres, a fasírt kellemesen fűszeres. Idegen szagtól mentes.

Íz:

A főzelék gyengén zamatos, kissé üres. A fasírt harmonikusan fűszeres, kellően sós.Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér szeletelt

Külső megjelenés: Az ételhez tálalt kenyérszelet bélzete világosbarna, a felső héj barna, fényes, az alsó héj sötétebb barna színű.
Állomány:

Egyenletesen lazított, csomómentes, jól átsült, tapintásra rugalmas, szájban kissé tapad.

Illat: Jellegzetes, kevésbé aromás. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, kevésbé aromás. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldségleves
Karalábé 0,3 kg
Karfiol 0,3 kg
Olaj 0,15 l
ABC tészta 0,6 kg
Petrezselyem 0,024 kg
Petrezselyemgyökér 0,9 kg
Sárgarépa 1,8 kg
Só 0,012 kg
Törtbors 0,006 kg
Vegeta 0,09 kg
Vöröshagyma 0,12 kg
Zeller 0,3 kg
Zöldségmix 0,09 kg

Kelkáposzta főzelék
Burgonya 6 kg
Liszt 0,6 kg
Fokhagyma 0,012 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Kelkáposzta 6 kg
Köménymag 0,006 kg
Majoranna 0,018 kg
Olaj 0,2 l
Só 0,012 kg
Törtbors 0,03 kg
Vegeta 0,072 kg
Vöröshagyma 0,12 kg
 

Fasírt
Fokhagyma 0,12 kg
Fűszerpaprika 0,018 kg
Olaj 0,6 l
Sertés comb 3 kg

Tojás 15 db
Törtbors 0,018 kg
Vöröshagyma 0,6 kg
Zsemle 18 db
Zsemlemorzsa 0,12 kg



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >