null Vas megye - 54. számú vizsgálat - Mézeskalács Óvoda - Acsád

Vas megye - 54. számú vizsgálat - Mézeskalács Óvoda - Acsád

Vas megye - 54. számú vizsgálat - Mézeskalács Óvoda - Acsád

54. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Mézeskalács Óvoda Főzőkonyha
(9746 Acsád, Béke utca 58.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1 pont

 

 

Menü: Paradicsomleves, Párolt rizs mexikói vegyeszöldséggel,
Vagdalt szelet


 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. április 18.

Mintavételi alap : 55 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: u.a.
Üzemeltető: Acsád Község Önkormányzata

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsom leves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Pirosas- narancssárga színű alaplében törtfehér színű, csillag alakú levestészta, kis mennyiségű zöld fűszernövény darabka. A leves tetején narancssárga színű zsiradék cseppek láthatók.
Állomány: Az alaplé csomómentes, a jellegzetesnél kissé sűrűbb. A levesbetét elpuhult, néhány darab szétfőtt.
Illat: Rántásos illatú, a paradicsomos illat gyengén érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Rántásos ízű, a paradicsom ízét elnyomja. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Párolt rizs mexikói zöldséggel, Vagdalt szelet (8 +8 + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:


Jellegzetesen ívelt alakú vagdalt szelet. Felületén sötétbarna színűre sült vékony kéreg található. A vágásfelületen a hús világosbarna színű, egyenletes méretűre darált, a lazítóanyaggal és a fűszerekkel közel egyenletesen elkevert.
A köretként tálalt párolt rizs törtfehér színű, közel azonos méretű, hosszúkás alakú rizs szemekből áll. Kevés tört szemet és lazán összeállt csomót tartalmaz.
A mexikói vegyes zöldség köret kukorica, borsószemek, zöldbab darabok, sárgarépakockák és piros kaliforniai paprika darabkák keveréke.

Állomány: A vagdalt felső kérge ropogósra sült, belseje kellően átsült, kissé száraz, nehezen rágható részeket nem tartalmaz, rágási maradékod nem ad. A hús lazítóanyaghoz viszonyított aránya kissé kevés.
A rizs jól átfőtt, kissé száraz, az összeállt csomók könnyen szétnyomhatók. A zöldségek a zöldbab kivételével kellően puhák, jellegzetesen rugalmasak. A zöldbab kissé szétfőtt, puha.
Illat: A főtt rizs jellegzetes natúr illatával jól harmonizál a főtt zöldségek illata. A vagdalt jellegzetes sült hús illata gyengén érezhető, kissé üres, fűszerszegény. Idegen szagtól mentes.
Íz: A vagdalt kissé fűszerszegény, íze kevésbé intenzív. A főtt zöldségek íze és a rizsköret jellegzetes gabona íze harmonikus összhatású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Paradicsom leves
Só 0,1 kg
Bors 0,01 kg
Liszt 0,4 kg
Kristálycukor 0,4 kg
Olaj 0,4 l
Paradicsompüré 2 kg
Vöröshagyma 0,3 kg
Zeller 0,3 kg

Vagdalt szelet
Só 0,1 kg
bors 0,003 kg
Fokhagyma 0,02 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Olaj 0,25 l
Sertés apróhús 5 kg
Tojás 10 db
Vöröshagyma 0,2 kg
Zsemle 18 db
Zsemlemorzsa 0,2 kg

Párolt rizs
Só 0,04 kg
Olaj 0,3 l
Rizs 6 kg
Vöröshagyma 0,2 kg

Mexikói vegyeszöldség
Só 0,1 kg
Mexikói keverék 15 kg
Olaj 0,4 l
Petrezselyemzöld 0,1 kg
 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >