null Vas megye – 48. számú vizsgálat – Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény Vasvári Telephelye

Vas megye – 48. számú vizsgálat – Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény Vasvári Telephelye

Vas megye – 48. számú vizsgálat – Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény Vasvári Telephelye

48. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény Vasvári Telephelye
(9800 Vasvár, Petőfi Sándor u. 14.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,6 pont

 

 

Menü: Csurgatott tojásleves, Debreceni tokány tésztarizzsel,
Csemege uborka

 


 

Mintavétel ideje: 2017. május 24.

Mintavételi alap : 128 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt korosztály

Főzőkonyha:
u.a.

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csurgatott tojásleves ( 3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától enyhén színezett, barnás színárnyalatú, opálos híg lében tört fehér színű tojásfoszlányok láthatók az alapléhez képest megfelelő mennyiségben. A leves alján fekete és piros fűszerszemcse, néhány zöld fűszerdarab, több narancssárga zsiradékcsepp látható.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, csomómentes, kissé olajos. A csurgatott tojásfoszlányok puhára főttek, laza szerkezetűek.
Illat: A pirospaprika illata mellett a tojás és a kömény illata dominál, megfelelően telt, karakteres, harmonikus.  Idegen illattól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt, a köménymag és a tojás íze harmonikusan dominál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Debreceni tokány tésztarizzsel  (26 dkg /adag)

Külső megjelenés:

Világos, fűszerpaprikától narancsosra színezett szaftban rostjára merőlegesen vágott, ceruza vastagságú, különböző méretű (5x1 cm, 1x1,5 cm) barnás-rózsaszínű hús mellett jellemző, mozaikos metszésfelületű narancsos-téglavörös színű félbevágott karika debreceni kolbász jellegű vörös áru látható megfelelő arányban és mennyiségben. A tokány megfelelő mennyiségű zsiradékot tartalmaz.

A rizs formájú tészta eltérő színűre pirított az egész világostól a sötétbarnáig terjedő színű, csomókba összeállt, összetapadt, egy-két égettnek tűnő szem is látható.
Állomány: A tokány szaftja a kelleténél hígabb, a hús kellően puha, rugalmas, jól rágható, jól tisztított, nem zsíros. A tészta nem egyenletesen, néhol túlpirított, de puha, a sok csomó villával nehezen szétnyomható.
Illat: A tészta túlpirított illata enyhén érződik a hagymás-húsos illat mellett. A fűszerezettségre utaló illat kevésbé érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A tésztaköret főtt gabona illata mellett érezhető a túlpirított íze is. A tokány húsos-hagymás íze mellett a bors és egyéb fűszerek íze harmonikusan érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka

Külső megjelenés: 1db kb. 12 cm hosszú 3,5 cm átmérőjű uborka nem egységesen olíva zöld színű, világosabb foltokkal tarkított, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű, egynemű, átérett.
Állomány: Külseje roppanós, belseje puhább állományú.
Illat: Jellegzetes, savanykás, ecetes. Idegen szagtól mentes.
Íz: Édeskés, dominánsan savanyú, ecetes, kissé csípős ízű. Minden idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Csurgatott tojásleves
Tojás 45 db
Liszt 1,2 kg
Őrölt kömény 0,02 kg
Só 0,6 kg
Ételíesítő só mentes 0,15 kg
Olaj 1,5 l
Fűszerpaprika 0,1 kg

Debreceni tokány tésztarizzsel
Sertés comb 9 kg
Füstölt kenyérszalonna 0,5 kg
Debreceni páros 3,5 kg
Étolaj 1 l
Rizsszemtészta 12 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Só 0,5 kg
Fokhagyma 0,15 kg
Vöröshagyma 2,4 kg
Lecsó natúr 0,7 kg

 



 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >