null Vas megye - 44. számú vizsgálat - Sárvári Vármelléki Óvoda Szatmár utcai Tálaló

Vas megye - 44. számú vizsgálat - Sárvári Vármelléki Óvoda Szatmár utcai Tálaló

Vas megye - 44. számú vizsgálat - Sárvári Vármelléki Óvoda Szatmár utcai Tálaló

44. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Sárvári Vármelléki Óvoda Szatmár utcai Tálaló (9600 Sárvár, Szatmár út 20.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Lencsefőzelék sertéspörkölttel, Sós stangli,

Graham kenyér

 

Mintavétel ideje: 2016.11.10.

Napi adag: 241 adag/ebéd

Főzőkonyha: Vármelléki Óvoda Konyha

(9600 Sárvár, Várkerület út 11.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Lencsefőzelék sertéspörkölttel (4 dl/adag)

Külső megjelenés:

Zöldes-barna főzelékalapban barna színű, többségében egész lencseszemek, drapp lencsecsírák illetve lencsehéj látható.

A tetején közel azonos méretű darabokra vágott húskockák, paprikától élénk narancs-pirosra színezett pörköltalapban.

Állomány:

Megfelelő sűrűségű főzelékalapban a lencseszemek kissé túlfőttek, sok a lencsehéj. A hús rugalmasan puha, omlós, kellően átfőtt

Illat:

Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a babérlevél illata érezhető.

A pörkölt jellegzetesen paprikás.

Íz:

A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás, jól fűszerezett. A pörkölt kissé jellegtelen.

Sós stangli (2 db/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 13 cm hosszú, középen 5-6 cm széles, két végén elkeskenyedő egyenes kifli formába csavart, köménymaggal megszórt, kelt tésztából készült stangli.

A tetején felülete tojással kent, fényes, aranybarna, alján  középbarna, az oldalán élénksárga. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Kívül enyhén roppanós, belül kelt tésztára jellemzően kissé tömör, de rugalmas, puha, kellően átsült.

Illat:

Kellemes, tiszta, kelt tésztára jellemző.

Íz:

Kellemes, jellegének megfelelő, a tetején található köményszemek íze jól harmonizál a kelt tészta enyhén sós ízével.

Graham kenyér (6-8 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 1,5 cm vastag, formában sült, szeletelt, előre csomagolt kenyér. Héja vörösesbarna, a bélzet korpaszemcsékkel tarkított. Szürkés-barna színű.

Állomány:

A héja enyhén visszapuhult, a bélzet rugalmas, de kissé tömör, néhány kisebb lyuk látható benne.

Illat:

Illatában a gabonaillat mellett a köménymag illata dominál.

Íz:

Íze jellegzetes, enyhén köményes. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad  100 adagra vonatkoztatva

Lencse főzelék

Lencse 14,34 kg

Búzaliszt 2,39 kg

Étolaj 1,19 l

Mustár 0,956 kg

Őrölt bors 0,012 kg

Só, jódozott 0,358 kg

Ételízesítő só mentes 0,358 kg

Fűszerpaprika 0,119 kg

Babérlevél 0,012 kg

Vöröshagyma  0,478 kg

Sertés pörkölt

Sertéscomb 14,34 kg

Lecsó konzerv 1,195 kg

Vöröshagyma 1,434 kg

Fűszerpaprika 0,167 kg

Ételízesítő só mentes 0,239 kg

Só 0,215 kg

Étolaj 0,956 l

Sós stangli

Búzaliszt 14,34 kg

Só 0,239 kg

Rama kocka 4,78 db

Élesztő 0,669 kg

Köménymag 0,026 kg

Tej 1,5% 6,692 l

Tojás 10 db

 

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >