Vissza

Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból

Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból

Újabb konyhai eszközt kell kivonni a forgalomból
2016. október 7.

Túl magas szerves illó anyag tartalom miatt szilikon sütőforma forgalomból történő kivonását kezdeményezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Frissítés:

A riasztásban szereplő teljes mennyiséget megtalálták a szakemberek az érintett vállalkozásnál végzett ellenőrzés során. A magyar hatóság a termékeket kivonta a forgalomból, zárlat alá helyezte, és megtiltotta a forgalmazását.

Frissítve: 2016. október 24.

Korábban írtuk:

A riasztás a RASFF rendszeren érkezett. A termékkel kapcsolatos kifogásra a szlovén hatóság laboratóriumi vizsgálatai során derült fény. A készletből Magyarországra is szállítottak.

A termék pontos adatai:

  • Megnevezése: YZJ márkajelzésű Silicone cake mould (260 °C-ig Hőálló szilikon sütőforma)
  • Származási ország: Kína
  • Vonalkód: 8005001016281
  • Termékkód: 16413
  • Kiszerelés: 2 db kék színű, virág alakú sütőforma/ csomagolás

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik háztartásában a mellékelt képeken szereplő virág alakú szilikon sütőformával, az elővigyázatosságból élelmiszer készítésére ne használja!

Szilikon polimereket igen gyakran alkalmaznak élelmiszerekkel érintkező anyagok készítésére. A szilikonok molekulaláncai különböznek a műanyagokat felépítő molekuláktól, a szilikon polimerláncok gerincét váltakozva szilícium és oxigén atomok alkotják.

A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (pl. sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

A kérdéses szilikon tortaforma vizsgálatát a használatnak megfelelő magas hőmérsékleten végezték, a szlovén hatóság által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban egyelőre nem ismert.




Friss hírek

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság
2019. január 15, kedd

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság

Allergiásoknak okozhatnak gondot a dennree leveskockák és szárított zöldségkeverékek
2019. január 14, hétfő

Allergiásoknak okozhatnak gondot a dennree leveskockák és szárított zöldségkeverékek

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis
2019. január 14, hétfő

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben
2019. január 12, szombat

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai
2019. január 11, péntek

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. január 10, csütörtök

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot
2019. január 10, csütörtök

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére
2019. január 8, kedd

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt
2019. január 7, hétfő

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél
2019. január 4, péntek

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok
2019. január 4, péntek

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája
2018. december 27, csütörtök

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája

Fémgolyóra emlékeztető idegen test Hamánek bébiételben
2018. december 22, szombat

Fémgolyóra emlékeztető idegen test Hamánek bébiételben

A tavalyinál is több élelmiszer-ellenőrzés zajlott le december első felében
2018. december 21, péntek

A tavalyinál is több élelmiszer-ellenőrzés zajlott le december első felében

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete
2018. december 20, csütörtök

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Újabb ASP-vel fertőzött gazdaság a romániai Érseléden
2018. december 20, csütörtök

Újabb ASP-vel fertőzött gazdaság a romániai Érseléden