Túl magas cianid tartalom keserű sárgabarackmagban
A megengedettnél magasabb cianid tartalom miatt a holland hatóság riasztást adott ki keserű sárgabarackmag étrend-kiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.
A Nébih a RASFF-on keresztül értesült róla, hogy a magas cianid tartalmú termékből Magyarországra is érkezett, ezért azonnal felvette a kapcsolatot a hazai forgalmazókkal.
Az érintett termék adatai:
- A termék neve: Keserű sárgabarackmag
- Márkanév: PlanetBIO
- Kiszerelés: 200 g
- Lot: 0042170-1601
- Minőség-megőrzési idő: 15.04.2019
- RASFF referencia szám: 2018.0334
A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat.
Az amigdalinról további információk ebben a cikkünkben olvashatóak.
Kép forrása: http://www.zi.gov.si