Tolna megye - 33. számú vizsgálat - Napközi Konyha
Tolna megye - 33. számú vizsgálat - Napközi Konyha
33. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Napközi Konyha
(7084 Pincehely, Vörösmarty tér 7.)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 12,2 pont |
Menü: Reszelttésztaleves, Hentestokány tarhonyával
Mintavétel ideje: 2018. július 17.
Mintavételi alap: 125 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt korosztály
Főzőkonyha üzemeltetője:
Pincehelyi Polgármesteri Hivatal
(7084 Pincehely, Kossuth u. 81.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Reszelttésztaleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától narancsos-barnásra színezett opálos, zavaros, sűrítést tartalmazó alaplében egyenletes kockára darabolt, kissé szétfőtt narancsos sárgarépa és törtfehér színű gyökérzöldség darabok, sárgás burgonyakockák láthatók. A tetején kis mennyiségű zsiradékcseppek, petrezselyemlevelek és ételízesítőből származó szárított zöldségdarabok úsznak. Levesbetétként törtfehér színű kézi tarhonyatészta látható. |
Állomány: | Az alaplé aljára leülnek a szétfőtt zöldségdarabok, így felkeverés után a leves sűrűbb, a zöldségek és a levesbetét kissé túlfőtt. |
Illat: | Kissé üres, nem elég intenzív, a sárgarépa és a rántás illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegtelen, nem elég intenzív, kissé édeskés, paprikás ízhatású, enyhén zsíros utóíz érezhető. Idegen íztől mentes. |
Hentestokány tarhonyával (10 + 25 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától narancsos-barnásra színezett fekete fűszerszemcséket tartalmazó, hígabb-olajos szaftban nagy méretűre és különböző formájúra vágott, néhol mócsingos-zsíros részeket tartalmazó sertéshús, zöld csemegeuborka darabok és elvétve szalonnadarabok láthatók. A köret világos drapptól sötét barnáig terjedő színig pirított, jellegzetes alakú, gépi tarhonya, némelyik szem kissé túlpirul, nagyobb csomókat is tartalmaz. |
Állomány: |
A hús jól átfőtt, zsíros-mócsingos részeket tartalmaz, amik nehezen rághatók. A szaft hígan folyó, két fázisra válik, zsíros-olajos és vizes részre. Az uborka kellően puha. A tarhonya nem egyenletesen pirított, megfelelően és egyenletesen átfőtt, kisebb-nagyobb csomókba összetapadt. |
Illat: | A tészta, tiszta, semleges illatú. A tokány illatában a füstöltszalonna és a hagyma-paprika illata dominál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A tészta jellegének megfelelő ízű. A tokány esetén a szalonna füstölt íze és a zsiradék íze dominál. A savanykás íz enyhén érezhető. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Reszelttésztaleves
Bors (őrölt) 0,01 kg
Burgonya (nyári) 6 kg
Búzaliszt (teljes kiőrlésű) 1 kg
Liszt (BL55) 1 kg
Olaj 0,5 liter
Petrezselyem zöld (mirelit) 0,08 kg
Petrezselyem gyökér (mirelit) 2 kg
Sárgarépa (mirelit) 3 kg
Só 0,12 kg
Vöröshagyma 0,6 kg
Zeller 0,8 kg
Hentestokány
Bors 0,02 kg
Csemegeuborka 0,1 kg
Fokhagyma 0,08 kg
Kolozsvári szalonna 1 kg
Olaj 0,4 kg
Paradicsompüré 0,8 kg
Sertés comb 10 kg
Só 0,2 kg
Vöröshagyma 2 kg
Tarkonya köret
Olaj 0,8 kg
Só 0,1 kg
Tarhonya 10 kg
Vöröshagyma 0,5 kg