Tolna megye – 32. számú vizsgálat – „Az Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde
Tolna megye – 32. számú vizsgálat – „Az Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde
32. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
„ Az Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde
(7100 Szekszárd, Mérey u. 9.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 17,3 pont |
Menü: Zöldségleves, Krumplipüré rántott sertésszelettel,
Káposztasaláta
Mintavétel ideje: 2017. június 15.
Mintavételi alap : 40 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2-6
Főzőkonyha:
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Sárgászöld, áttetsző lében hullámos felületű, egyenletes méretűre darabolt, de a szétfővés miatt eltérő nagyságú narancsos színű sárgarépa, tört fehér fehérrépa, karalábé, zöld zöldborsó, és egész kelbimbó látható megfelelő és arányos mennyiségben. Megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik a tetején. A levesben szétfőtt zöldségtörmelékek, petrezselyemzöld levelek vannak. A levesbetét tört fehér csőszerű tészta. Megjelenése étvágygerjesztő, harmonikus, színes. |
Állomány: | A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik szétfőtt, a zöldborsó nem egyenletesen főtt meg, néhány szem kemény. A levesbetét megfelelően puha. |
Illat: | Jellegzetes, zöldséges, harmonikus, gazdag illatvilágú. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegzetes, telt ízvilágú, a zöldségek íze és a fűszerhasználat harmonikus. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Minden idegen íztől mentes. |
Krumplipüré rántott sertésszelettel (16 + 6 dkg /adag)
Külső megjelenés: | 13x 11 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, arany-barnára sütött panírral hiánytalanul fedett hússzelet köreteként világos vajszínű, homogén-krémszerű megjelenésű, fényes felületű burgonyapürét kínálnak. Egymáshoz viszonyított arányuk és mennyiségük megfelelő. |
Állomány: | A burgonyapüré, krémes, nem csomós, de egy-két apró burgonyadarab érezhető benne. A hús néhol zsíros részt is tartalmazó, kellően átsült, szaftos, a panír a húshoz jól tapad, ami nem visszapuhult, nem zsíros. |
Illat: | A burgonyapüré jellegzetes, semleges illatát a rántott hús jellemző frissen sült illata harmonikusan kiegészíti. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A kissé jellegtelen, kissé vizes ízű burgonyapüré ízét a megfelelően ízesített hús frissen sült íze kellő mértékben ellensúlyozza. A burgonyapüré esetén a só ízfokozó hatása egyáltalán nem érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Káposztasaláta (8 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Tört fehér és zöldes-fehér színű, hosszú, közel azonos csíkokra gyalult édeskáposzta a savanyúság, mely megfelelő mennyiségű, tiszta felöntőlében tálalt. Fűszerezettségre utaló szemcse, fűszerdarab nem látható. |
Állomány: | A káposzta többnyire ropogós, megfelelő állományú, lédús. |
Illat: | Édeskés-ecetes illatú, jellegzetes, harmonikus. Idegen illat nem érződik. |
Íz: | Enyhén édes, kissé ecetes-savanykás ízű, harmonikus, friss, telt ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:
Zöldségleves
Lecsó konzerv 0,5 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Só 0,1 kg
Petrezselyemzöld 0,05 csomag
Őrölt bora 0,03 kg
Liszt 0,3 kg
Étolaj 0,5 l
Ételízesítő sómentes 0,2 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Kiskocka 0,5 kg
Zöldborsó mirelit 3 kg
Gyökérkocka mirelit 3 kg
Sárgarépakocka mirelit 3 kg
Rántott sertésszelet
Teljeskiőrlésű liszt 1 kg
Sertéskaraj 8 kg
Só 0,1 kg
Liszt 1 kg
Liszt 1 kg
Tojás 10 db
Zsemlemorzsa 2 kg
Étolaj 5 l
Burgonyapüré
Burgonya 30 kg
Tej 8 l
Margarin 0,3 kg
Só 0,1 kg
Káposzta saláta
Káposzta 8 kg
Ecet 0,3 l
Őröltkömény 0,02 kg
Só 0,1 kg
Kristálycukor 1 kg