null Tolna megye – 32. számú vizsgálat – „Az Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde

Tolna megye – 32. számú vizsgálat – „Az Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde

Tolna megye – 32. számú vizsgálat – „Az Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde

32. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

„ Az Én Ovim” Óvoda és Bölcsőde
(7100 Szekszárd, Mérey u. 9.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,3 pont

 

 

Menü: Zöldségleves, Krumplipüré rántott sertésszelettel,
Káposztasaláta


 

 

Mintavétel ideje: 2017. június 15.

Mintavételi alap : 40 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2-6

Főzőkonyha:
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Sárgászöld, áttetsző lében hullámos felületű, egyenletes méretűre darabolt, de a szétfővés miatt eltérő nagyságú narancsos színű sárgarépa, tört fehér fehérrépa, karalábé, zöld zöldborsó, és egész kelbimbó látható megfelelő és arányos mennyiségben. Megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp gyöngyözik a tetején. A levesben szétfőtt zöldségtörmelékek, petrezselyemzöld levelek vannak. A levesbetét tört fehér csőszerű tészta. Megjelenése étvágygerjesztő, harmonikus, színes.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik szétfőtt, a zöldborsó nem egyenletesen főtt meg, néhány szem kemény. A levesbetét megfelelően puha.
Illat: Jellegzetes, zöldséges, harmonikus, gazdag illatvilágú. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt ízvilágú, a zöldségek íze és a fűszerhasználat harmonikus. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krumplipüré rántott sertésszelettel   (16 + 6 dkg /adag)
 

Külső megjelenés: 13x 11 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, arany-barnára sütött panírral hiánytalanul fedett hússzelet köreteként világos vajszínű, homogén-krémszerű megjelenésű, fényes felületű burgonyapürét kínálnak. Egymáshoz viszonyított arányuk és mennyiségük megfelelő.
Állomány: A burgonyapüré, krémes, nem csomós, de egy-két apró burgonyadarab érezhető benne. A hús néhol zsíros részt is tartalmazó, kellően átsült, szaftos, a panír a húshoz jól tapad, ami nem visszapuhult, nem zsíros.
Illat: A burgonyapüré jellegzetes, semleges illatát a rántott hús jellemző frissen sült illata harmonikusan kiegészíti. Idegen szagtól mentes.
Íz: A kissé jellegtelen, kissé vizes ízű burgonyapüré ízét a megfelelően ízesített hús frissen sült íze kellő mértékben ellensúlyozza. A burgonyapüré esetén a só ízfokozó hatása egyáltalán nem érvényesül. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Káposztasaláta (8 dkg/adag)

Külső megjelenés: Tört fehér és zöldes-fehér színű, hosszú, közel azonos csíkokra gyalult édeskáposzta a savanyúság, mely megfelelő mennyiségű, tiszta felöntőlében tálalt. Fűszerezettségre utaló szemcse, fűszerdarab nem látható.
Állomány: A káposzta többnyire ropogós, megfelelő állományú, lédús.
Illat: Édeskés-ecetes illatú, jellegzetes, harmonikus. Idegen illat nem érződik.
Íz: Enyhén édes, kissé ecetes-savanykás ízű, harmonikus, friss, telt ízű. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra vonatkoztatva:

Zöldségleves
Lecsó konzerv 0,5 kg
Vöröshagyma 0,5 kg
Só 0,1 kg
Petrezselyemzöld 0,05 csomag
Őrölt bora 0,03 kg
Liszt 0,3 kg
Étolaj 0,5 l
Ételízesítő sómentes 0,2 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Kiskocka 0,5 kg
Zöldborsó mirelit 3 kg
Gyökérkocka mirelit 3 kg
Sárgarépakocka mirelit 3 kg

Rántott sertésszelet
Teljeskiőrlésű liszt 1 kg
Sertéskaraj 8 kg
Só 0,1 kg
Liszt 1 kg
Liszt 1 kg
Tojás 10 db
Zsemlemorzsa 2 kg
Étolaj 5 l

Burgonyapüré
Burgonya 30 kg
Tej 8 l
Margarin 0,3 kg
Só 0,1 kg

Káposzta saláta
Káposzta 8 kg
Ecet 0,3 l
Őröltkömény 0,02 kg
Só 0,1 kg
Kristálycukor 1 kg

 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >