null Tolna megye – 31. számú vizsgálat – Elme Rehabilitációs Osztály - Szekszárd

Tolna megye – 31. számú vizsgálat – Elme Rehabilitációs Osztály - Szekszárd

Tolna megye – 31. számú vizsgálat – Elme Rehabilitációs Osztály - Szekszárd

31. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Elme Rehabilitációs Osztály Tálalókonyha
(7100 Szekszárd, Palánki u. 2.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 17,8 pont

 

 

Menü: Gombaleves, Rántott csirke felsőcomb zöldséges rizzsel

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. június 15.

Mintavételi alap : 29 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt

Főzőkonyha: TM Balassa János Kórház
(7100 Szekszárd, Béry Balogh Ádám u. 5-7.)

 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gombaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-pirosra színezett, tejtermék eredetű sűrítőanyagból származó fehér szemcséket tartalmazó leves megfelelő sűrűségű, benne egyenletes vastagságú drappos-barna gombaszeletek, narancsos sárgarépakockák, petrezselyemgyökér kockák és törtfehér kagylótészta található. A zöldségek megfelelően tisztítottak, egyenletes nagyságúak, hasonló alakúak. Az alaplében zöld fűszerlevél darabok, apró hagymadarabok és paradicsomhéj darabok úsznak. Megfelelő mennyiségű narancsos zsírcsepp gyöngyözik a tetején.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik zöldség és a levesbetét túlfőtt, a gomba megfelelő állományú.
Illat: Jellegzetes, a gomba és a sűrítőanyag illata harmonikus. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, telt íz világú, a gomba a sűrítőanyag és a zöldségek íze harmonikus. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rántott csirke felsőcomb zöldséges rizzsel  (8 dkg + 25 dkg/adag)

Külső megjelenés: 12x 7 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, arany-barnára sütött panírral hiánytalanul fedett rózsaszínes metszésfelületű hússzelet köreteként zöldséges rizst kínálnak. A rizs tört fehér színű, jellemző, hosszúkás alakú, pergős, 0,5x0,5 cm-es sárgarépakockákkal és fehérrépakockákkal elkevert, felületén apró fűszerszemcsék láthatók. Összhatásában tetszetős megjelenésű.  Egymáshoz viszonyított arányuk és mennyiségük megfelelő.
Állomány: A rizs pergős, kissé száraz, de a puhára főtt zöldségekkel elkeverve megfelelő állományú. A hús kellően átsült, szaftos, a panír a húshoz jól tapad, ami nem visszapuhult, nem zsíros.
Illat: A zöldséges-rizs jellegzetes illatában a sárgarépa illata dominál, amit a rántott hús jellemző, frissen sült illata harmonikusan kiegészíti. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldséges-rizs ízében a sárgarépa íze dominál, amit a megfelelően ízesített hús frissen sült íze kellő mértékben ellensúlyozza. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 181 adagra vonatkoztatva:

Gombaleves
Tejföl 2,74 l
Zsír
Olaj 1,1 l
Liszt 1 kg
Kiskagyló tészta tojás nélküli 1,25 kg
Vöröshagyma 2,2 kg
Petrezselyem zöld mirelit 0,19 kg
Sárgarépa mirelit 3,67 kg
Fehérrépa 2,78 kg
Lecsó konzerv 1,51 kg
Gombakonzerv 7,37 kg
Fűszerpaprika 0,1 kg
Őrölt bors 0,019 kg
Só 0,36 kg
Ételízesítő 0,18 kg

Rántott csirke felsőcomb
Csirke felsőcomb 47 kg
Tej 2 l
Tojás 46 db
Olaj 12 l
Zsemlemorzsa 7 kg
Só 0,37 kg

Zöldséges rizs
Olaj 2,7 l
Rizs 16,2 kg
Petrezselyemzöld mirelit 0,375 kg
Sárgarépa mirelit 6,42 kg
Fehérrépa mirelit 3,71 kg
Őrölt bors 0,019 kg
Só 0,37 kg
Ételízesítő 0,18 kg





 



 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >