Vissza

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról
2016. június 23.

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

A közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás. Magyarországon napjainkban 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás, amik gyakran jogosak. A minőségromlás – a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett – sokszor ismerethiányra, vagy figyelmetlenségre vezethető vissza. Ezen problémák csökkentése és az étkeztetés élelmiszerbiztonsági színvonalának javítása érdekében indította el – egyelőre teszt jelleggel – minőségvezérelt közétkeztetés programját a NÉBIH.

 

2015 októberétől 2016 júniusáig, azaz szűk egy tanév alatt, országszerte 1701 közétkeztetési főzőkonyha minősítését végezték el a NÉBIH szakemberei. A meglepetésszerű szemlék üzemelés közben, körültekintő, alapos élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak. A nyilvános, NÉBIH honlapról letölthető 147 kérdésből álló értékelőlap, biztosítja az egységes megítélést és az átláthatóságot. A megvizsgált konyhák kapacitása egyaránt volt 100 fő alatti, illetve és 5000 főt meghaladó.

 

Az első „tanévben” a főzőkonyhák mintegy 6%-a, 103 létesítmény elégtelenre vizsgázott, míg jeles minősítést 124-en (7,3%) kaptak. A leggyakoribb hibák között szerepelt, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint, hogy az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. A jó higiéniai útmutatót (GHP) a konyhák csaknem 60%-ában nem ismerik.

A program legfontosabb célja, hogy segítse a főzőkonyhákat munkájuk javításában. A feltárt hibák miatt nem szankcionál a hivatal. A konyhák üzemeltetői megkapják a feltárt problémák, szakmai javaslatokkal kiegészített, listáját. A fejlődést pedig egy későbbi időpontban ellenőrzik az auditorok. A jó példák bemutatása szintén ösztönző lehet, ezért a jeles és jó minősítést elérő főzőkonyhák adatai – amennyiben hozzájárulnak – felkerülnek a NÉBIH honlapjára is.

2016. június 23.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak:
a közlemény letölthető formában



Friss hírek

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan
2018. június 18, hétfő

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan

Új országos főállatorvosi határozat lépett életbe az ASP helyzet hatékonyabb kezelése érdekében
2018. június 15, péntek

Új országos főállatorvosi határozat lépett életbe az ASP helyzet hatékonyabb kezelése érdekében

Középpontban a termékvisszahívások
2018. június 14, csütörtök

Középpontban a termékvisszahívások

Már lehet jelentkezni a Talajtani Vándorgyűlésre
2018. június 14, csütörtök

Már lehet jelentkezni a Talajtani Vándorgyűlésre

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
2018. június 14, csütörtök

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Az év első öt hónapjában is mozgalmas volt az állami halászati őrök élete
2018. június 13, szerda

Az év első öt hónapjában is mozgalmas volt az állami halászati őrök élete

Papírok és chip nélkül akarták Spanyolországba vinni a magyar kölyökkutyákat
2018. június 13, szerda

Papírok és chip nélkül akarták Spanyolországba vinni a magyar kölyökkutyákat

Afrikai sertéspestis - A Duna-deltában is megjelent a kór
2018. június 11, hétfő

Afrikai sertéspestis - A Duna-deltában is megjelent a kór

A jövő genetikája az embrióátültetők „kezében” van
2018. június 8, péntek

A jövő genetikája az embrióátültetők „kezében” van

Megváltozott a nyilvános Interaktív Erdőtérkép elérési útvonala
2018. június 7, csütörtök

Megváltozott a nyilvános Interaktív Erdőtérkép elérési útvonala

Felavatták Dr. Nagy Bálint mellszobrát
2018. június 7, csütörtök

Felavatták Dr. Nagy Bálint mellszobrát

Kedvezően zárult a Nébih 2018-as petúnia GMO-vizsgálata
2018. június 7, csütörtök

Kedvezően zárult a Nébih 2018-as petúnia GMO-vizsgálata

Megnyugtató eredménnyel zárult a vetőburgonya szállítmányok fokozott ellenőrzése
2018. június 7, csütörtök

Megnyugtató eredménnyel zárult a vetőburgonya szállítmányok fokozott ellenőrzése

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
2018. június 5, kedd

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Első helyen végzett a Nébih az európai hatóságok rangsorában
2018. június 5, kedd

Első helyen végzett a Nébih az európai hatóságok rangsorában

Frissítve újabb termékkel - Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság
2018. június 1, péntek

Frissítve újabb termékkel - Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság