Vissza

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról
2016. június 23.

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

A közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás. Magyarországon napjainkban 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás, amik gyakran jogosak. A minőségromlás – a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett – sokszor ismerethiányra, vagy figyelmetlenségre vezethető vissza. Ezen problémák csökkentése és az étkeztetés élelmiszerbiztonsági színvonalának javítása érdekében indította el – egyelőre teszt jelleggel – minőségvezérelt közétkeztetés programját a NÉBIH.

 

2015 októberétől 2016 júniusáig, azaz szűk egy tanév alatt, országszerte 1701 közétkeztetési főzőkonyha minősítését végezték el a NÉBIH szakemberei. A meglepetésszerű szemlék üzemelés közben, körültekintő, alapos élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak. A nyilvános, NÉBIH honlapról letölthető 147 kérdésből álló értékelőlap, biztosítja az egységes megítélést és az átláthatóságot. A megvizsgált konyhák kapacitása egyaránt volt 100 fő alatti, illetve és 5000 főt meghaladó.

 

Az első „tanévben” a főzőkonyhák mintegy 6%-a, 103 létesítmény elégtelenre vizsgázott, míg jeles minősítést 124-en (7,3%) kaptak. A leggyakoribb hibák között szerepelt, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint, hogy az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. A jó higiéniai útmutatót (GHP) a konyhák csaknem 60%-ában nem ismerik.

A program legfontosabb célja, hogy segítse a főzőkonyhákat munkájuk javításában. A feltárt hibák miatt nem szankcionál a hivatal. A konyhák üzemeltetői megkapják a feltárt problémák, szakmai javaslatokkal kiegészített, listáját. A fejlődést pedig egy későbbi időpontban ellenőrzik az auditorok. A jó példák bemutatása szintén ösztönző lehet, ezért a jeles és jó minősítést elérő főzőkonyhák adatai – amennyiben hozzájárulnak – felkerülnek a NÉBIH honlapjára is.

2016. június 23.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak:
a közlemény letölthető formában



Friss hírek

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis
2019. január 14, hétfő

Újabb területen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. január 14, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben
2019. január 12, szombat

Termékvisszahívás - műanyagra emlékeztető idegen anyag bébiételben

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai
2019. január 11, péntek

Ezentúl a Nébih honlapján érhetőek el a halgazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentumok kötelező adatai

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2019. január 10, csütörtök

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot
2019. január 10, csütörtök

Ezúttal bangladesi konyhai eszközből mértek határérték feletti mennyiségben kioldódó anyagot

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére
2019. január 8, kedd

Egyszerűsített módszer az élelmiszer-adományozás megkönnyítésére

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt
2019. január 7, hétfő

Újból gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt kellett kivonni a forgalomból potencianövelő étrend-kiegészítőt

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél
2019. január 4, péntek

Változások az állati eredetű melléktermékkel kapcsolatos jelentéseknél

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok
2019. január 4, péntek

Elérhetőek a 2018. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája
2018. december 27, csütörtök

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája

Fémgolyóra emlékeztető idegen test Hamánek bébiételben
2018. december 22, szombat

Fémgolyóra emlékeztető idegen test Hamánek bébiételben

A tavalyinál is több élelmiszer-ellenőrzés zajlott le december első felében
2018. december 21, péntek

A tavalyinál is több élelmiszer-ellenőrzés zajlott le december első felében

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete
2018. december 20, csütörtök

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Újabb ASP-vel fertőzött gazdaság a romániai Érseléden
2018. december 20, csütörtök

Újabb ASP-vel fertőzött gazdaság a romániai Érseléden

Hipermarketek zöldség- és gyümölcskínálatát ellenőrizte a Nébih
2018. december 20, csütörtök

Hipermarketek zöldség- és gyümölcskínálatát ellenőrizte a Nébih