Vissza

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról
2016. június 23.

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

A közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás. Magyarországon napjainkban 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás, amik gyakran jogosak. A minőségromlás – a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett – sokszor ismerethiányra, vagy figyelmetlenségre vezethető vissza. Ezen problémák csökkentése és az étkeztetés élelmiszerbiztonsági színvonalának javítása érdekében indította el – egyelőre teszt jelleggel – minőségvezérelt közétkeztetés programját a NÉBIH.

 

2015 októberétől 2016 júniusáig, azaz szűk egy tanév alatt, országszerte 1701 közétkeztetési főzőkonyha minősítését végezték el a NÉBIH szakemberei. A meglepetésszerű szemlék üzemelés közben, körültekintő, alapos élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak. A nyilvános, NÉBIH honlapról letölthető 147 kérdésből álló értékelőlap, biztosítja az egységes megítélést és az átláthatóságot. A megvizsgált konyhák kapacitása egyaránt volt 100 fő alatti, illetve és 5000 főt meghaladó.

 

Az első „tanévben” a főzőkonyhák mintegy 6%-a, 103 létesítmény elégtelenre vizsgázott, míg jeles minősítést 124-en (7,3%) kaptak. A leggyakoribb hibák között szerepelt, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint, hogy az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. A jó higiéniai útmutatót (GHP) a konyhák csaknem 60%-ában nem ismerik.

A program legfontosabb célja, hogy segítse a főzőkonyhákat munkájuk javításában. A feltárt hibák miatt nem szankcionál a hivatal. A konyhák üzemeltetői megkapják a feltárt problémák, szakmai javaslatokkal kiegészített, listáját. A fejlődést pedig egy későbbi időpontban ellenőrzik az auditorok. A jó példák bemutatása szintén ösztönző lehet, ezért a jeles és jó minősítést elérő főzőkonyhák adatai – amennyiben hozzájárulnak – felkerülnek a NÉBIH honlapjára is.

2016. június 23.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak:
a közlemény letölthető formában



Friss hírek

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!
2018. április 17, kedd

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. április 16, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

A mai nappal indul keszegféléink tilalmi ideje
2018. április 16, hétfő

A mai nappal indul keszegféléink tilalmi ideje

Elkészült a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege
2018. április 11, szerda

Elkészült a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Több mint 4700 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. április 11, szerda

Több mint 4700 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih

Elismert tenyésztő szervezetek
2018. április 6, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

A belvíz hozhatta felszínre a lépfene spóráit Szentesen
2018. április 4, szerda

A belvíz hozhatta felszínre a lépfene spóráit Szentesen

Fazekas Sándor: új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét
2018. április 4, szerda

Fazekas Sándor: új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét

Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében
2018. április 3, kedd

Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében

Közeledik a szarvasgomba gyűjtési naplók érvényesítési határideje
2018. április 3, kedd

Közeledik a szarvasgomba gyűjtési naplók érvényesítési határideje

Magas patogenitású madárinfluenza vírust mutattak ki Szlovákiában
2018. március 30, péntek

Magas patogenitású madárinfluenza vírust mutattak ki Szlovákiában

Húsvéti nyúl hozta csuka és pisztráng
2018. március 29, csütörtök

Húsvéti nyúl hozta csuka és pisztráng

Kávés doboz biztonsági szelepének hiánya okozhat sérülést
2018. március 28, szerda

Kávés doboz biztonsági szelepének hiánya okozhat sérülést

A gyorsfagyasztott zöldségek veszélyeire figyelmeztet a Nébih
2018. március 27, kedd

A gyorsfagyasztott zöldségek veszélyeire figyelmeztet a Nébih

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka
2018. március 27, kedd

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka

Folytatódik a vetőburgonya fokozott ellenőrzése
2018. március 26, hétfő

Folytatódik a vetőburgonya fokozott ellenőrzése