Vissza

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról
2016. június 23.

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

A közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás. Magyarországon napjainkban 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. A felszolgált ételekkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás, amik gyakran jogosak. A minőségromlás – a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett – sokszor ismerethiányra, vagy figyelmetlenségre vezethető vissza. Ezen problémák csökkentése és az étkeztetés élelmiszerbiztonsági színvonalának javítása érdekében indította el – egyelőre teszt jelleggel – minőségvezérelt közétkeztetés programját a NÉBIH.

 

2015 októberétől 2016 júniusáig, azaz szűk egy tanév alatt, országszerte 1701 közétkeztetési főzőkonyha minősítését végezték el a NÉBIH szakemberei. A meglepetésszerű szemlék üzemelés közben, körültekintő, alapos élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak. A nyilvános, NÉBIH honlapról letölthető 147 kérdésből álló értékelőlap, biztosítja az egységes megítélést és az átláthatóságot. A megvizsgált konyhák kapacitása egyaránt volt 100 fő alatti, illetve és 5000 főt meghaladó.

 

Az első „tanévben” a főzőkonyhák mintegy 6%-a, 103 létesítmény elégtelenre vizsgázott, míg jeles minősítést 124-en (7,3%) kaptak. A leggyakoribb hibák között szerepelt, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint, hogy az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. A jó higiéniai útmutatót (GHP) a konyhák csaknem 60%-ában nem ismerik.

A program legfontosabb célja, hogy segítse a főzőkonyhákat munkájuk javításában. A feltárt hibák miatt nem szankcionál a hivatal. A konyhák üzemeltetői megkapják a feltárt problémák, szakmai javaslatokkal kiegészített, listáját. A fejlődést pedig egy későbbi időpontban ellenőrzik az auditorok. A jó példák bemutatása szintén ösztönző lehet, ezért a jeles és jó minősítést elérő főzőkonyhák adatai – amennyiben hozzájárulnak – felkerülnek a NÉBIH honlapjára is.

2016. június 23.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó tartalmak:
a közlemény letölthető formában

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Egy hét maradt a felügyeleti díj bevallására
2017. május 24, szerda

Egy hét maradt a felügyeleti díj bevallására

Nem jelölt földimogyorót tartalmazó édes keksz került forgalomba Magyarországon
2017. május 23, kedd

Nem jelölt földimogyorót tartalmazó édes keksz került forgalomba Magyarországon

Légi növényvédelemhez hatósági engedéllyel rendelkező szervezetek
2017. május 23, kedd

Légi növényvédelemhez hatósági engedéllyel rendelkező szervezetek

Génmódosítás miatt forgalomba hozatali tilalmat rendelt el a narancssárga virágú petúniákra a NÉBIH
2017. május 19, péntek

Génmódosítás miatt forgalomba hozatali tilalmat rendelt el a narancssárga virágú petúniákra a NÉBIH

Európa legnevesebb kutatóintézeteivel működik együtt a NÉBIH
2017. május 16, kedd

Európa legnevesebb kutatóintézeteivel működik együtt a NÉBIH

A szívféreg a kutyákra halálos veszélyt jelent, de a gazdik is megfertőződhetnek
2017. május 15, hétfő

A szívféreg a kutyákra halálos veszélyt jelent, de a gazdik is megfertőződhetnek

Zöldítéskor ügyeljünk a beporzó rovarokra!
2017. május 15, hétfő

Zöldítéskor ügyeljünk a beporzó rovarokra!

Nem jelölt tej összetevőt tartalmazó vaníliakrémmel töltött keksz került forgalomba Magyarországon
2017. május 12, péntek

Nem jelölt tej összetevőt tartalmazó vaníliakrémmel töltött keksz került forgalomba Magyarországon

Több mint 10 000 mázsa tűzifát zároltak a NÉBIH ellenőrei
2017. május 11, csütörtök

Több mint 10 000 mázsa tűzifát zároltak a NÉBIH ellenőrei

Az EFSA szakértőket keres tudományos testületi tagságának megújításához
2017. május 10, szerda

Az EFSA szakértőket keres tudományos testületi tagságának megújításához

Tájékoztatás szakrendszerek leállásáról
2017. május 9, kedd

Tájékoztatás szakrendszerek leállásáról

Kínából származó bambusz csészét vontak ki a forgalomból magas formaldehid kioldódás miatt
2017. május 9, kedd

Kínából származó bambusz csészét vontak ki a forgalomból magas formaldehid kioldódás miatt

„Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjra” pályázhatnak az OMÉK kiállítói
2017. május 8, hétfő

„Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjra” pályázhatnak az OMÉK kiállítói

Holnaptól indul az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás
2017. május 2, kedd

Holnaptól indul az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás

Fontos változás az élelmiszer-automatákon elhelyezett kötelező jelölésekben
2017. április 27, csütörtök

Fontos változás az élelmiszer-automatákon elhelyezett kötelező jelölésekben

Vessünk garantált minőségű, fémzárolt vetőmagot
2017. április 27, csütörtök

Vessünk garantált minőségű, fémzárolt vetőmagot