null Szalmonella baktériummal szennyezett áfonyás fehércsokoládé kerülhetett a kereskedelmi forgalomba

Szalmonella baktériummal szennyezett áfonyás fehércsokoládé kerülhetett a kereskedelmi forgalomba

2017. december 19, kedd

Lengyelországban gyártott áfonyás fehércsokoládé forgalomból történő kivonását kezdeményezték annak Salmonella baktériummal való szennyezettsége miatt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a német hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről. 

Frissítés – 2017.12.22.:

A magyarországi Rossmann áruháztól kapott tájékoztatás alapján – a német központtól származó információk szerint –  hazánkba nem érkezett a fertőzött csokoládéból. Az áruház ennek ellenére a zárolt termékeket elővigyázatosságból megsemmisíti majd.

Korábban írtuk:

A termék azonosító adatai:

·         A termék neve: „Das Exquisite Heidelbeere Weisse Schokolade”

·         Kiszerelés: 100 gr

·         A termék tételszáma: GTIN 4305615367347

·         Minőség megőrzési ideje: 24.03.2019.

·         RASFF referenciaszám: 2017.2155

A RASFF riasztási rendszeren érkezett információ szerint a magyarországi Rossmann üzletekbe is kerülhetett a szennyezett termékekből. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyar forgalmazóval, a tételek nyomon követése folyamatban van.

A Salmonella baktériumról és az általa okozott megbetegedésekről a  Nébih honlapján olvashatók bővebb információk.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy amennyiben valaki fogyasztott a visszahívásban szereplő csokoládéból, illetve néhány napon belül észleli a hivatkozott cikkben szereplő tünetek valamelyikét, feltétlenül forduljon orvoshoz! Aki rendelkezik a fenti termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el!

 


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >