null Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-9. számú vizsgálat-Szatmárcsekei Kölcsey Ferenc Óvoda Tálalókonyha

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-9. számú vizsgálat-Szatmárcsekei Kölcsey Ferenc Óvoda Tálalókonyha

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-9. számú vizsgálat-Szatmárcsekei Kölcsey Ferenc Óvoda Tálalókonyha

9. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Szatmárcsekei Kölcsey Ferenc Óvoda Tálalókonyha (4945 Szatmárcseke, Óvoda köz 1.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Lencseleves virslivel, Túrógombóc

 

Mintavétel ideje: 2017.04.05.

Napi adag: 66 adag/ebéd

Főzőkonyha: Szatmárcseke Önkormányzat Konyha

(4945 Szatmárcseke, Nomád út 6.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Lencseleves virslivel (3 dl /adag)

Külső megjelenés:

Barnás-drapp színű, sűrű átlátszatlan lében, barna lencse, karikára vágott fakórózsaszínű virsli karikák és néhány, különböző méretűre vágott, bőrös, zsíros füstölt hús darab látható. A tetején sok apró fűszerpaprikától narancssárgára színezett zsírcsepp gyöngyözik.

Állomány:

A lé sűrűn folyó, csomómentes, a lencse túlfőtt, de héja rágási maradékot nem ad. A virsli gumiszerű, nehezen rágható, állománya ront a leves élvezeti értékén. A füstölt hús túlfőtt, málló, zsíros.

Illat:

Jellegének megfelelő, a füstölt illat dominál. Idegen szagtól mentes.

Íz:

A lencse és a füstölt hús íze harmonikus, kissé fűszerszegény, a füstölt íz dominál. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Minden idegen íztől mentes.

Túrógombóc (20 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Barnás-drapp, néhol sötétebb színűre pirított zsemlemorzsába forgatott, eltérő méretű (3-5 cm átmérőjű) gombócok láthatók, a bírálat időpontjában megolvadt porcukorral meghintve. A morzsa egyenletesen fedi a tésztát. A gombócok metszésfelületén látszik, hogy a töltelék és a gombóc elnevezése nincs összhangban. A 3 adag, egyenként 3 gombócot tartalmazó fogás 30%-a nem túrótöltelékes, hanem gyümölcstöltelékes (meggy alapú). A metszésfelületen a tészta nyers hatásúnak látszik. A túrótöltelék törtfehér színű, masszaszerű, a meggytöltelék barnásvöröses színű, sok héjrészt tartalmazó, masszaszerű.

Állomány:

A tészta kissé nyers érzetű, nehezen rágható, tömör, szájpadlásra tapadó. A túrótöltelék masszaszerű, krémszerű, a túró jellege kevésbé érvényesül. A meggytöltelék sok héjrészt tartalmaz.

Illat:

Felvágás előtt a kissé túlpirított zsemlemorzsa illata dominál, felvágva a túró savanykás, citromos illata alig érezhető. A gyümölcstöltelékes gombóc gyümölcsös-savanykás illata érezhető volt.

Íz:

A tészta enyhén nyers íze mellett a porcukor édes íze dominál. A túrótöltelék jellemző, kissé savanykás íze nem érvényesül. A gyümölcstöltelékes gombóc savanykás-gyümölcsös íze jellegzetes.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Lencseleves

Füstölt húsos csont

Virsli

Lencse

Olaj

Liszt

Fokhagyma

Vöröshagyma

Mustár

Őrölt bors

Ételízesítő

Ecet

Fűszerpaprika

Túrógombóc mirelit


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >