null Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-11. számú vizsgálat-Ficánka Egységes Óvoda Tálalókonyha -Kállósemjén

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-11. számú vizsgálat-Ficánka Egységes Óvoda Tálalókonyha -Kállósemjén

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-11. számú vizsgálat-Ficánka Egységes Óvoda Tálalókonyha -Kállósemjén

11. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Ficánka Egységes Óvoda Tálalókonyha (4324 Kállósemjén, Dózsa Gy. út 22.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Zöldborsóleves, Lecsógombóc, Süti

 

Mintavétel ideje: 2017.04.06.

Napi adag: 80 adag/ebéd

Főzőkonyha: Ficánka Egységes Óvoda- Bölcsőde és Konyha

(4324 Kállósemjén, Kölcsey út 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsóleves (2 dl /adag)

Külső megjelenés:

Zöldessárga, áttetsző alaplében zöldborsószemek, különböző méretű, cikkekre vágott sárgarépa és barnás-fás részeket tartalmazó fehérrépa, levesbetétként pirított csillagtészta látható. A tetején apró, sárga színű zsiradék cseppek gyöngyöznek.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a zöldségek puhák, a borsószemek kissé túlfőttek.

Illat:

Zöldséges, de összességében jellegtelen, fűszerszegény illatú. A pirított tészta illata dominál. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Enyhén zöldséges, fűszerszegény, kissé sós, a pirított tészta íze kiérződik. Idegen íztől mentes.

 Lecsógombóc (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Narancssárga-pirosas színű, zsírcseppeket bőven tartalmazó megfelelő sűrűségű mártásban 2 db közel azonos méretű kézzel formázott húsgombóc látható. A gombócban a darált hús barna színű, a rizs tört fehér, mennyisége aránytalanul több, mint a húsnál. Kevés fekete és piros színű fűszerszemcsét tartalmaz. A húsgombóc szétfőtt, a szószban a szétesett töltelék nagyobb mennyiségben látható. A lecsóból származó több piros és sárga színű paprikahéj található a szószban.

Állomány:

A mártás sima sűrűsége a szétfőtt gombócok darabjai miatt sűrűbbnek és darabosnak érezhető. A húsgombóc puha, szétfőtt, szétesett. Nem egyenletesen főtt át, a gombóc szélén a rizsszemek szétfőttek, belsejében keményebbek, a hús rágós-inas részeket is tartalmaz.

Illat:

 Édeskés-savanykás, a lecsó és a sűrítőanyag illata dominál. Idegen szagtól mentes.

Íz:

A lecsós édes-savanykás íze mellett a szétfőtt rizs íze dominál. Kissé zsíros érzetű, kissé fűszerszegény. Idegen íztől mentes.

Süti (1 db/adag)

Külső megjelenés:

Rombusz alakú, arany barnára sütött leveles tésztából készült, túrótöltelékes aprósütemény a desszert. A tészta belseje a krémes, törtfehér túrótölteléktől kissé szétázott.

Állomány:

A tészta szétnyíló, a tölteléktől kissé ázott. A túrós töltelék krémes, a túróra jellemző állomány nem érzékelhető.

Illat:

 A töltelék és a tészta illata harmonikus. Idegen szag nem érezhető.

Íz:

A tészta édes íze mellett a túrótöltelék savanykás-vaníliás íze is érezhető.  Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/

anyaghányad

Zöldborsó leves

Sárgarépa

Gyökér

Karalábé

Zellergumó

Vöröshagyma

Olaj

Őrölt bors

Zöldborsó (mirelit)

Csillag durumtészta

Lecsógombóc

Sertés comb

Rizs

Paradicsompüré

Őrölt bors

Vöröshagyma

Cukor

Tojás

Fűszerpaprika

Olaj


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >