null Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-10. számú vizsgálat-Szilágyi István Általános Iskola Tálalókonyha -Nagykálló

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-10. számú vizsgálat-Szilágyi István Általános Iskola Tálalókonyha -Nagykálló

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye-10. számú vizsgálat-Szilágyi István Általános Iskola Tálalókonyha -Nagykálló

10. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Szilágyi István Általános Iskola Tálalókonyha (4320 Nagykálló, Nagybalkányi út 12.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Rizsleves, Sertéspörkölt burgonyafőzelék, Alma, Kenyér

 

Mintavétel ideje: 2017.04.06.

Napi adag: 340 adag/ebéd

Főzőkonyha: Dankó László e.v.

Korányi Frigyes Gimnázium Konyha

(4320 Nagykálló, Korányi út 23-27.)

Részletes érzékszervi minősítés:

 Rizsleves (3 dl /adag)

Külső megjelenés:

Sárgás színű, opálos lében szétfőtt, alig felismerhető rizsszemek, különböző méretűre és alakúra vágott sárgarépa, fehérrépa látható. Tetején jelentős mennyiségű zsiradék gyöngyözik. Az alaplé sűrűbb a szétfőtt rizsből származó keményítő miatt.

Állomány:

A lé sűrűbb, zsírosabb a jellegzetesnél, a zöldségek kellően átfőttek, némelyik szétfőtt, de a fehérrépa fás részeket is tartalmaz. A rizs szétfőtt, szétázott.

Illat:

Jellegtelen, a szétfőtt rizs illata dominál, enyhén édeskés. Idegen illattól mentes.

Íz:

Íze jellegtelen, enyhén zöldséges, a rizs ázott íze dominál, kissé zsíros. A só ízfokozó hatása nem érvényesül. Idegen íztől mentes.

Sertéspörkölt burgonyafőzelék (8 dkg + 3 dl/adag)

Külső megjelenés:

A törtfehér színű főzelékalap sűrű, összeállt, bőrös, benne széttöredezett, egyenetlen méretűre és különböző alakúra vágott, vajszínű burgonyadarabok láthatóak. A tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér szemcsék mellett, elvétve apró zöldfűszer darabkák látszanak.

A zsíros, sűrű, nagyobb mennyiségű piros paprikától színezett szaftban egyenletes, kisebb méretű húsdarabok barnás színűek, néhol zsíros-mócsingos részt tartalmaznak.

Állomány:

A főzelék csomómentes, összeállt, kemény, sűrű, a sűrítőanyag kérges-bőrös réteget képez a tetején. A burgonya egyenletesen átfőtt. A pörkölt szaftja sűrű, a hús kellően puha, rostszerkezete megtartott, rágási maradékot nem ad, de mócsingos-zsíros részeket tartalmaz.

Illat:

A főzelék illatából a sűrítőanyag lisztes-keményítős illata érződik ki a savanykás illat mellett. A pörkölt hagymás-zsíros illatú, nem harmonikus. Idegen illat nem érezhető.

Íz:

A főzelék íze jellegtelen, kissé kesernyés-savanykás. A pörkölt hagymás-zsíros ízű, sós. Összhatásában nem harmonikus. Idegen íz nem érezhető.

Alma (1 db/adag)

Külső megjelenés:

6 cm átmérőjű, viaszos felületű, főleg pirosas színű, enyhén cirmos, kerek alakú alma. Kisebb sérülést néhol tartalmaz.

Állomány:

Jellegének megfelelően ropogós, lédús, kissé kásás.

Illat:

Jellegzetes, tiszta, savanykás-édeskés illatú. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegének megfelelő, kellemes, édeskés-savanykás, érett gyümölcsre jellemző ízű. Idegen íztől mentes.

                                               

Kenyér (5 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 1,0 cm vastagságú félbevágott kenyérszelet. Héja középbarna színű, kissé repedezett, alsó része sima. A bélzet drapp színű.

Állomány:

A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, puha. A bírálat időpontjában kissé nedves érzetű.

Illat:

Jellegzetes, enyhén savanykás, tiszta gabona illatú.

Íz:

Jellegzetes, tiszta, enyhén savanykás, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel/

anyaghányad

Rizsleves

Sárgarépa

Rizs

Petrezselyemgyökér

Karalábé

Étolaj

Zeller

Vöröshagyma

Őrölt bors

Burgonyafőzelék

Burgonya

Tejföl

Búzaliszt

Vöröshagyma

Őrölt bors

Majoranna

Babérlevél

Sertés pörkölt

Sertés lapocka

Lecsó konzerv

Vöröshagyma

Olaj

Fűszerpaprika

Fokhagyma

Őrölt kömény

Őrölt bors


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >